Saturday, August 28, 2010

Finally! Kad Kawen Siap!

Setelah memaksa diri siapkan jugakkk kad kawen wiken lepas, maka siaplah ia! Tepok tepok bahu sendiri!

Yang jadi letihhhh sebab kena tukar format dari 100 kepada 300 pixels per inch, otherwise takut blur atau tak sharp plak kad kawenku ittew. So, kena trace dan lukis balik mana2 yang patut. Tapi gambar owls dua ekot tu aku surrender awal2, susah nak lukis tu... Jadi aku beli gambar owls tu ngan fotolia.com saiz yang besar terus... Ngeh2 pemalasss. Dalam 20 hengget lebih camtu utk saiz 3873 x 3873 pixels.

Sejak stat buat kad kawen ni laa, skill guna photoshop pon suda improved. Skang dah pandai lukis pakai photoshop guna cara yang btol. Selama ni pon pernah, tapi ngan cara yang, let's just say it's too complicated to be mentioned here. Susah gilerrrr dulu!

Dan bila dah main2 ngan photoshop ni, mule laa nak tukar design lagi... Kalau dulu design macam ni, sikalang sudah tukarr!

Taraaaaaa!!

Kad Kawen - Depan

Ok skang dah tukar background kasik ada karer... Dulu  background putih je. Rasa boring pulakkkk putih je.. Maka! Let's paint it brown n pink!

Geleng kepala rasanyaaa orang2 tua tengok kad kawen camni.. Huahua. Sekali-sekala buat samting di luar kandang (out of the box ) apa salahnye.


Kad Kawen - Belakang
Tak pernah kannn dapat kad kawen yang bisa membuatkan anda pening begini, tak pernah kan?? :D

Aku baru submit kad ni untuk printing kat SERI KREATIF last wiken, tak tau laa bile siap... Memang berbaloi promot seri kreatif ni, the best deal ever in kad kawen printing! Memang gila2 murah lah kad dia, dia guna artcard 250gsm, glossy laminate. Bagi aku dah cukup dah tu... Aku baca komen blogger lain pon sumer puas ati je, soooo ape2 pun, tunggulah sampai aku dapat kad aku. Kot-kot laaaaa indah khabar dari rupa... Pastu baru bagi strong recommendation.

Rasanya dorang dalam phase untuk promote business dorang kot, through word of mouth, sbb word of mouth mmg powerful kan. So agaknye dorang sanggup tak amek untung banyak skang ni asalkan pulang modal je. Hehe pandailaa aku, jangan percaya. Aku RASA laa...

Kalau bukan sebab tu, agaknye sebab apa lagi aku bleh dapat harga tabik springgg camni? Sebab apaaa apaaa apaaaa (bunyi gema).


Ok ni harga asal kad kawen yang aku nak tu based on website diorang (ni pon dah murah gilerrrrr):
Kad Kenanga (saiz 4" x  9")
- aku order 200
- ongkos = 200 x $ 0.75 =$150

Kad Kesidang (saiz 4" x  6") saiz pendek ni mainly untuk jiran2 120 buah rumah camtu.
- aku order 200
- ongkos = 200 x $ 0.45 = $90

TOTAL = $240

Ini plak yang dia offer untuk aku:
Kad Kenanga (saiz 4" x 9")
- 500 pieces

TOTAL = $260!! Giler or not by now??? Ngangaaaa

Jadik sekeping kad harganya 52 sen sahaja!!

Yang ada * semua tu bukan nama sebenar ye.
Sebab kalo buat kabur2 jadi sakit mata pulak.
Maka, gantikan ngan nama glamour ngokehhh.

Tambah $20 je dari harga yang aku patut bayar, pastu dapat 100 keping extra, pastu saiz semua panjangggg plak... Jadi takdelaa orang kampung cakap aku seppp giler nanti huahua. Alhamdulillah!! Semoga sukses, sukses business dorang!

Yang paling bes, sebab takde minimum order! Tempat lain semuaaa ada minimum order. Tabik spring lagi sekalilahhh.

Kalo tak silap, kompeni diorang ni kat Melaka. So, dia cakap delivery charge dalam 15 camtu je untuk 500 keping kad tu... Alhamdulillahhhh lagi...

Ok! Gembira! Long wiken ni nak kemas stor, nanti incik sayang bleh pindah masuk stor ittew huahuaa! Tak tak, itu namanya nusyuz... Nanti bleh letak barang aku yang tak berapa berguna dalam stor, so clear sikit bilik aku ni, barulaa incik sayang dapat bermastautin ke sini secara best!

Ok, cau cincauuuuuu!






Jaga diri & stay pretty!

xoxo,

12 comments:

Nora a.k.a Aira said...

bestnya sya dapat design kad sendiri. nora xreti hehe xdpt ler. cantik. nora suka burung couple tu. cute2. thanks sharing info =)

Meey@ said...

giler tabah u diy sendiri.tabik.toink.toink.
comel dan geram i kt burung tomey2 dua ekor tu la.haa..jgn lupa pos kat i satu.haha..=p

amElyn said...

kad? kawen? dah? siap?
best gilakk! lagi2 design sendrik!
*just like me!*
hahah.bravo dear! mine terkontang kanting lagi.aiseyman, sempat kot nak distribute after raya..uhukk

journey of a lady said...

Cantek la. Eh nape xsurvey printing shop(bkn kedai kad kawen ye)kt jln pudu tu. Aritu penah tny print walimatul belah dlm ketas nipis+hot stamp kt depan br 30sen. Tp xmasuk arga kertas depan tu la. Hee

masmOna said...

wahhh seronoknye u dah siap kad kawen. cumel sungguh design. geram kat 2 ekor burung yg cute cute tu. haish.

gadis jumaat said...

nora: tengkiuss, burung hantu tu ka? memangggg.

meey@: mmg nak diy dari dulu, puas ati! kalo antar kad, maka u akan datang laa kan kan?? huhu sile email address to girlfridayz@yahoo.com.au

amelyn: haha.. majlis kite beza seminggu je. jom laa distribute time raya, sonangggg takyah pos, bagi time orang datang beraye je :D

JOAL: kedai kad kawen biasa ada gak survey, kedai printing tadek plakkk. Kertas nipis kat dalam tu kertas A4 biasa ke? Rasanya last2 harga lebey kurang gak kot. :D

masmona: kerna 2 ekor burung kiut tu laa sanggup beli tuu, lukis balik sure tak comel camtu :D

kay kamal said...

wow..hebat! i also designed mine..nnti later2 will show u..btw, nape i tak reti nk folo u eh? i mean...wher's ur "follow" button?

*bimbo mode*

mysarah said...

ish rajin sungguh n terer sungguh lah kamu. klo la i ada kepakaran mcm tu! ai jeles u!! T___T

gadis jumaat said...

kay, i pernah bace entri yang u design kad kawen tu, ke u dah tukar design eh? hihhii. u're not bimbo, i yg tak letak follow button kat blog intentionally, aritu u dah penah tanye :D

cik mysarah, ai dalam merangkak jee layan buat kad tu, tapi kerna azam yang tinggi, degil nak buat sendiri jugak! hahaaaaa...

Mimis said...

Nice.. cantik gaks ur design..

kay kamal said...

bistu i da follow u ke blom? lol. hw to link u.kang lupe nk bace ur entries tak mmber la cmni.lol

gadis jumaat said...

haha belum.. ok ok kerna u, ai letak follow button tu. malu laa... T_T