Saturday, July 31, 2010

Kad Kawen & Pre-Wedding Shoot

Rasa macam nak demam plak lepas tido tak sedar diri tadi. Ngeeee...

Aku dah test print sendiri kad kawen aku, tapi ishk ishk haruskah aku membuka kemaluan di sini. Haruskahhh!

Sorry laa terpaksa blur di sana-sini.
Rasa tak bes nak reveal personal info kat public camni :)

Bile dah print, rasa tak puas ati plak ngan design sendiri. Keh keh as expected laa tu. Sooo ni bukan final version lagi ni tau. Aku nak kad kawen aku cam greeting cards Hallmark gitu. Sebab tu aku guna background putih... Tapi bile dah putih ni nampak kosong sangat pulekkk.

Dan, sebab aku gune 100dpi, bile print nampak pecah2 plak dia, haipppp. Tu laa degil, incik sayang suruh gune 300dpi tapi aku malas sbb gambar asal owl tu tak besar hahaha. Maka kenalaa lukis semula, nak tanak...


Aritu incik sayang buat demo lukis map kat aku gune adobe illustrator lam vector image. Suke sangattttt! Sbb kalo zoom besar mana ponnn dia takkan pecah. Malangnye aku tadek illustrator laa pulak. Kena gune photoshop gak laa nampak gaya nih

Pasal printing, kakak aku tolong tanye vendor kat kolej tempat dia keje, kad cemana leh dapat ngan harga 50 sen full color? Sekali dia cakap, tebal kertas tu cam kertas brochure je. HA HA HAA! Nak sangatttt dapat murah, hamekk! Kakak aku ponnn, dia pegi tanye 50 sen... Melampau tau! Aku mintak dia tanyekan kad cemana yg leh dapat ngan harga sen-sen, aku bajet, harga dekat2 singgit laa kan...

Takpe. Setelkan design perabis dulu, baru pk mana nak print. Setakat nih plan nak mintak Seri Creative yang printkan, tapi dengar kata dorang kat Melaka, jadi walaupun kad murah, cemana lak ngan delivery charge entahhhhh?

We'll think about that later.

Lagi satu, tengok map incik sayang yang aku tempek kat belakang kad ni. Aku masih kompius nak letak atau tak map dia sbb kad kitorang lain2 tau. Dalam design skang ni, cuma ada map dia je. Nama mak ayah dia menjemput sume tadekkkkk. Apekahhh!


Kalo tak letak map bliau, takut ada sedara/kawan2 aku yang nak gi belah sana, susah plak kalo tadek map. Dan kalo orang tengok kad kawen aku pon, sure orang tertanya2, ngan sape aku kawen ni? Orang mana? Bile majlis kat sana? Dan hensemkah bliau? Eh. Kalo nak letak pepanjang konpem tak muat kad aku. Letak map bliau kat page paling belakang pon dah lain macam niii... Huahuaaa.

Cemana aa?

Lagi satu lagi , aku plan nak ada gambo pre-wedding sket ni untuk bunting, deco ngan facebook invites. Tapi bukan nak photographer pro yang shootkan pon. Nak mintak tolong member2 je, janji selesa nak posing poyo2, kite tengok nanti member mana yg bakal jadi mangsaaaaaa. Keh kehhh!

Incik sayang kata nak buat pre-wedding shoot lepas puasa, yakni time raya. Tak rasa lambat sangat ke?? Sebab wedding aku btol2 sebulan lepas 1 syawal. Contra: Takut bunting tu tadek orang nak printkan last minute ngan harga bajet. Pro: Sempat diet sepam dua untuk kelihatan better lam gambar... Muahahaha.. Kalo camtu, saya setuju je laa sayang!

Lagipun time raya, parents incik sayang nak datang untuk berdiskusi kali terakhir ngan Mak aku. Jadi sesambil, bleh aku dan incik sayangku amek gamba skali sbb kat Kuantan ada kampung nelayan. Cantek kalo amek kat situ. Cam gambar kat bawah ni dari photographer yang aku sungguh tertawan dengannye sbb dia banyak gune wide angle lens. Malangnye ada bad review plak pasal dia.................... Tapi tu laa, satu je bad review, tak semestinya service dia sentiasa saks kan. Tapi woahhh, ada brani amek risk??


Tengah2 tengok update baru kat fotopages beliau ni, aku baru prasan ada gambar adik kepada kawan kakak aku yg kawen baru2 ni. Haha keciknya Kuantan! Nanti bleh tanya cemana servis phtographer tu ngan beliau.

Okay, masa untuk puteri ini beradu!






Jaga diri & stay pretty!

xoxo,

19 comments:

Anonymous said...

sya : erkkk....nnti kalau ada jodoh ai kawin, leh tempah kat anda yer...hahahaha...~achik~

hamlet said...

betul la tu ape hencek syg ko gitau. degil ekk. isk2.

ape2 design pun, including gambar, kalau nak commersial print, mmg kene pakai at least 300dpi.

konsep dia macm ni,
besar nak kecikkan - maintain
kecik nak besarkan - terberak.

betul tak?

cantik dah design ko tu. cuma betul la byk ruang kosong.
mintaklah pendapat encik designer anda tu.

Nora a.k.a Aira said...

awak ni kreatif la..kad kawen pun DIY ek hehe oh ni first time saya dengar pasal fotographer tu.. ~ thanks for sharing the info =)

~ Kalo ada tempat2 menarik kat kuantan ni share2 la lagi ye ~ chayok2!!

gadis jumaat said...

achik, bisa diaturrrr :P

emy, yaaa itu dia another designer bercakap. kwang kwang kwanggg. mmg nak terberak pon. encik designer ai tu bizi manjanggg.

time kashehh. nora kat kuantan jugak kannnn... kalo jumpe fotografer bes2, share gak tau... blom ada lagi ni...

Nora a.k.a Aira said...

dear..sila la ambik award untuk blog awak ek =)

http://anzcis.blogspot.com/2010/07/blogger-awards-came-again.html

Nadia said...

i ade bnda nk share..time i tunang aritu,amik ngn shasma ni lah..then mmg die kate die full..so org lain amik..junior photographer lg..xe baring2 pun amik angle..diam je..xsoh pun org lain ketepi time amik gmbr,,die blkang org lain!!pdahal die op..then shasma kate,edit pic senior2 lh..tp time amik album,mmg xsuke..ade i pejam mata pun,die mskkn dlm album!!pilih ngn mata ke ngn idung..just my pngalaman..

gadis jumaat said...

tengkiu 4 d award nora! :))

nadia, serious?? agaknye dia bajet gambar pejam mata seksi le tu (-_-") fuhhh bile u cite ni, lagilaaa ai tak brani risk nak book dia.. tq for sharing yeah.

Mia-Ina said...

aduhai cantiknya kad sya...lawa gile.
tahniah DIY.

hm, best kan dpt wat pre wedding shoot..tp mcm mia x leh la..sbb x kawin awal...huhuhu.

gadis jumaat said...

tengkiu mia! pre wedding sempoi2 je mia :D adin musti tanak kan prewedding2 ni.. huhuuuu.

@ty_farEd said...

waaa...cantik lar kad kawen u...!!! siyes...!!! suker sangat....!!! :)

rose said...

cantik nyer kad!!!jeles tol ngan orang2 yg kreatif nie..kasi skit aura kt sy..hehe..

gadis jumaat said...

tengkiu aty n rose! nahh aura sepam dari orang yang berusaha jadi kreatif! huhu.

musni said...

cantik wedding card ini.....and mus nk menyibuk masa pre wedding shoot...ehehehe

Chilla Jamaludin said...

COMEL sgt kad kamoo - mydayisnotlikeu.blogspot.com

gadis jumaat said...

tengkiu mus! andalaa yg paling harus menyibuk time pre wedding.. tapi masalahnye bile?? wuuuu..

hi chilla, tengkiu! slalu nampak 'chilla jamaluddin' kat feedjit, tapi takde link blog :P

lobi said...

kak sha..

ade lagi 1 photographer tak leh percaya.. whitesignature..
http://cintadanmereka.fotopages.com/
saya dah kawen setahun, album nya tak siap2.. phone number tukar, email semua tak jawab.. kaki tipu tau derang ni. even the tokey and the staff semua pakat2 tak moh bitau no baru boss nya..

takpelah.. semoga bisnes nya lingkup secepat mungkin..!!

gadis jumaat said...

lobi, huishhh macam femes je photographer tu!! teruk tau... pastu ada hati nak teruskan bisnes! nampak sangatlaaa takut orang kantoikan dia, sampaikan fotopages tu dia disabledkan comments kan? teruk btol... soft copy dapat laa kan?

Zainur said...

Saya buat kad dgn seri kreatif jugak...kad saya 35 sen saja even campur dgn kos penghantaran still less than 4sen :)

gadis jumaat said...

Zainur, saya tau pasal seri kreatif daripada zainur tau! Aritu saya ada tggl komen dlm blog zainur pasal ni.. Hehehe. Mmg murah kan, the best deal so far!