Monday, July 19, 2010

A Wedding Dress For Success!

Warfff!! Tertekan lately sbb berat bukan makin kurang, tapi makin naik sejak aku tak berpantang nasik ni...! Nasik ni mmg berhantu laa, kalo makan sikit, nak lagi dan lagi dan lagi. Ngeeee Makin nak kawen, makin susah nak diet...

Ada satu suar keje tu ketat skang. Time duduk tahiyat kat opis, sakit kakiiii rasa cam nak tertetas je suar tu. Kalo  tertetas takpe lagi, bleh jahit smula, tapi kalo ter-prakkkk? Habis... Habis.... (-_-") Even jalan kaki ke lrt pon, pastu kaki bengkok2 sikit pon dah rasa sakit paha sbb ketat smacam. Wuuu apekahhhh??

Bile decide nak DIY anything berkaitan kawen ni kan, yang paling merisaukan aku adalah betapa mudahnya kite nak berubah fikiran a.k.a. OTAK SEMINIT. Sebab bile dah berubah fikiran, maka ongkosnye pon for sure meningkat naik!

Kali ni soal baju. Memanglaa aku tak DIY kan. Tapi sebab nak suruh kakak aku jahitkan, maka secara otomatis, aku laa tukang carik kainnye, dan aku jugaklaa fashion designernya.

Soooo, memule aku berkenan sangat ngan baju cam kat bawah ni, tapi malangnye warna putih. Aku nak kaler lain sbb ni untuk baju bertandang, kenalaa ikut karer pilihan incik sayang kannn.



Ni baju kat Diana Bridal Semua House.
Harga sewaan untuk baju perempuan je: $1k
Skian time kasih.

Jadi sebab teringin sangat cutting camni, aku pon beli 2 meter lace + 4 meter satin lining kat Jakel ngan incik sayang. Prasan aku bleh pull off this kind of dress lah. Prasan bodi mantob, bleh pakai baju ape pun. Tu konpidennn je beli lace 2 meter je. Kesimpulannye mmg prasan, prasan, prasan ahhh!

Kain bertandang aku.

Sekaliiii, bile cakap ngan akak aku, dia cakap, takut bile pakai baju cutting camni, nampak sangat dua helai montot dan line spentot nanti huahuaaa. Aku tak terpk langsung! Pastu aku sendiri pk, kalo tersilap gaya, takut nampak aku makin gemok huuuu. Cemana tah aritu bleh tak terpk? Selalu berubah pikiran. Ngeeee. Pek paler sendiri!

So last2 lepas pk bnyk2 kali, aku rasa tak jadilaa wat cam baju putih tu. Risky. Walaupun dah berisi n tough badan ini, tak perlulaa kelihatan lebey berisi n tougher kannn hihu. Pasal line spentot tu, aku baru terpk, bleh je kaver ngan veil panjang. Cemana bleh tak teringat pakai veil daaa...

Skang aku nak mintak kakak aku buatkan potongan ala kurung moden, labuh sampai bawah dengan bukaan kat depan, macam baju bersanding kat Kuantan aku. Ntah cukup kain ke tak ntahhhh Kalo beli lagi 2 meter, bleh ke sambung?? Kalo tak cukup, buat kurung moden biasa je laa. Kakak kat diana bridal tu cakap aku sesuai pakai potongan labuh sbb aku tinggi, dan bleh balance ngan saiz aku gak.

Pastu, baju tu aku nak matchkan ngan belt satin ala2 camni, suke banget!! Nak gune pearls here n there. Risau aku siott ngan cita-cita murni sendiri, takut tak tercapai adanya... Hua hua hua...



Ni plak baju pepel yang aku try kat butik Mama Roy, Medan Mara:


Baju ni buat aku nampak kementotttt sangat, sbb baju dia tak singkat dan tak labuh gitu. Takleh tunjuk gambar penuh kerna tengah seksiss di atas.

Mama Roy, bile tengok aku pakai baju ni dia cakap, "Cantiknyeeeeeeee...", ngan muke ala-ala terharu gitu Haha pandailaaa bliau nak amek ati kasteme... Ngrr.

Incik sayang plak cakap, "B tengok yyg pakai cantek je? Dah ok...", bile aku bising cakap aaaa nampak pendek, kemetot, rendahhhh.

Sesungguhnya lelaki tak tau benda2 camni ye puan-puan... Last2 aku suruh dia amekkan gambar aku, tengok dalam gambar cemana. Mmg nampak pendek! Haha. Aku mms kat ija, dia cakap, "Toksah amek anda.... Mmg nampak pendek!"

Pastu aku tunjuk kat kakak2 aku pon, diorang cakap, "A'ah apsal nampak awak pendek ek?" Hihiii kan aku dah kata... Lelaki tak tau pasal baju kite ni. Baju dia, dia tau laa :))

Kesimpulannye, kekadang kite kena percaya gak ngan ape yg terbaik tentang diri kite, sbb we know ourself best! Tapi kekadang je laa, kalo setiap masa karang, tahap tak sedar diri plak jadinye...

Tak sabarnya tunggu baju siap!!!!   (Padahal tak anta lagi kain kat kakak aku ni! Huhu)





Jaga diri & stay pretty!

xoxo,

11 comments:

Anonymous said...

sya, suka plak baca blog awk ni...hihihi...suka la awk cite pasal nak kawin ni...adeh...bila jodoh ku akan sampai nih (dah tua!)...huhuhuhu...ape pun kita doakan awk semoga bahagia n berkekalan hingga ke akhir hayat eekk...aminnnnnnn -achik, perak-

gadis jumaat said...

hai achik... tengkiu so much! :D achik tadek blog ke? jodoh insyaAllah sampai punyee, kite ponnn blom tentu sampai jodoh ke tak selagi tak kawen ni.. trr trr risau. time kasey atas doa, kite pon doakan awak dipertemukan jodoh sebaik awak ye :))

ElyaElmo said...

dear...comell laaa awk ni!! napa tak sewa jee baju kawen dekat butik lain??
nnt dekat setiawangsa ade pameran perkahwinan lgi..he3.leh usha2 sana

ikoko said...

kain bertandang...

kain bertendang2ngan ada tak? waka waka waka..

nak satu tak?

Mia-Ina said...

betul & stuju dgn pe diperkatakn di atas..ms mia nk pilih baju at butik ari2...wedding planner (cousin) dh bg tips tgk kesesuaian & cuba pakai baju tu....payah nk pilih bg yg pendek & punggung lebar mcm mia ni..tu yg depa dh warning...tolong jg berat bdn smpai tarikh kahwin tue..naya klu nk kena fitting byk2x t...

Anonymous said...

sya : blog kita on the way...bukan pandai sngt pun nak wat blog ni. xpe, nnti cuba...hehehehe
ape2 pun, tq doakan kita. doa utk awk jugak....-achik-

gadis jumaat said...

elya: susah nak jumpe baju sewa yg berkenan dalam saiz yg didambakan & within budget. huhu..

ina: woahhhh sounds interesting! nak satu bakul please? :D

mia: mia punggung lebar?? berat 40 lebey takdenye lebar, hourglass tu... huhu..

achik: trimasss... nnt dah ada, rogerlaa ai ye :))

QuinyBridal said...

Hye...tengah saje2 blogwalking..terjumpa ur blog...

gown tu....ade kat butik saya..nak try?...hihi...nanti datang melawat ya....

http://www.facebook.com/quinybridal

http://quinybridal.blogspot.com

Anonymous said...

sya : entah ade, entah idak blog tu..hahaha.. baca n komen blog org udah ler..nnti blog sendiri tak tau nak wat camne coz bukan pakar maa...huhuhuhu-achik-

gadis jumaat said...

quinybridal: ai tengah melawat ni! :))

achik, anything that makes u happy! :D

Anonymous said...

sya : yup..takpe, boring2 lepak je blog org. wpun tak kenal...hahahaha-achik-