Thursday, October 17, 2019

Sayangkan Gelpren Tinggal-Tinggalkan?

Tengah training.

Technical sangat aku rasa. Engineering related. Satu hape otak aku takleh digest. Rasa dah tua sangat je untuk belajar anything technical 😬😬

The only thing yang best pasal training adalah training start lambat, tapi boleh awal.. Hihi.

Izal off day 2 hari lepas balik dari laut baru ni. Barulah ada masa bersembang panjang sket dengan dia dalam masa sebulan dua ni. Baru ada quality time. Tapi dalam off day 2 hari ni dia spent most of his time qadha tido je. Marathon tido. Sebab kat laut confirm tido tak tido je kan. Kalau tido mati kat laut, lanun datang pun tak sedau..

"Abg.. Pernah tak pempuan yang start ngorat Abg?", aku tanya out of curiousity and jealousy. Sebab aku bayangkan kalau aku tak start kenal dia virtually, kalau first time aku terjumpa ngn dia dedepan pun rasanya bleh love at first sight gak hape.. Hihi.

"Takda. Gay ngan pondan ramaila.", hahaha hampehhhh.

"Helok gak kalau Abg x keje opis pasni. Perempuan skang jenis slamber, nanti dorg lak yang ngorat Abg. Nak-nak kalau Abg pakai suar keje haritu tu.. Syg jelesla.."

"Dah tak pakai dah suar tu Syg. Pakai kalau time dengan Syg ja."

Awww.. Camtu skali jaga hati aku. Sebab tu la kalau dia possessive sgt ngan aku atau control aku sangat dari segi hubungan ngan kawan laki lain tu, aku bleh redha sebab dia pun jaga sangat-sangat hubungan dia ngn pempuan lain. Dari awal kenal dia lagi dia camtu tak berubah.


Seluar torsobut. Aku rasa sexy sangat dia pakai suar ni, macam accentuate his long legs and bum sgt πŸ™ˆ Patutla gay n pondan geramnyier pun ekeke.. Dahla kt siam πŸ€ͺπŸ€ͺ

Bayangkan haritu aku mintak bestfriend aku message kt Izal soh bagitau aku tertinggal fon, jadi xleh reply msg dia. Izal langsung tak menjawab msg kawan aku tu. Bila aku tanya, dia cakap, "Nanti Syg ckp Abg melayan dia plak.." Huhu.

Pastu aku dok push dia tanya bila nak balik. Bila nak balik. Rasa macam taknak tau pasal apa langsung dah, nak tau bila dia nak balik je.

"Ya Syg.. Abg tunggu order je ni balik KL. Miss you so much Syg.."

"Balik sebab keje je.. Bukan sebab Syg."

"Syg.. Balik untuk Syg. Nanti Abg surprise hihi.."

"Yolah tu.. Dari bulan 7 Abg kata nak balik. Takde pon seprais hari-hari Syg tunggu. Kadang dengar bunyi motor besar terpikir kot-kot Abg surprise tapi bukan."

"Syg.. Tak baik cakap gitu. Abg blk kat Syg nnt.."

"Yela ada ke pempuan bleh sabar camni. Pempuan gila je. Sygla pempuan gila tu huhu. Syg ni bercinta dengan Abg, Abg plak bercinta ngan keje. Cinta tiga segi kita ni.."

"Syg.. ada plak cakap camtu.. Abg pasti balik.."

"Yela mmg la pasti tapi lagi 174936 bulan kan kan.."

"Hahaha Syg niiiiii. Mana ada."

Tak habis-habis rasa nak bergado je pasal tak jumpa ni. Susah benau nak berjumpanya. Dua kali yang dia balik Malaysia sebelum ni pun sebab kerja. Balik pun naik private plane Tan Sri sebab ada job dia kena buat. Kemain kan dah macam Bourne.

Aku nakla dia balik semata-mata sebab aku. Geramnyaaaa.

Aku rasa selagi tak jumpa dia ni kan aku akan merempan hahahaa. Kat blog je la. Malas nak cite kat bespren aku cite berulang-ulang tak abes-abes issue long distance relationship ni hahaha. Sian dia bosan kan.

But somehow I have to let it out..


You know you love me! XOXO,
-Scha

Tuesday, October 15, 2019

Sabar Itu Pahit Tapi Buahnya Manis..

Hola! System sini tengah slow. Aku plak baru bleh tarik nafas lega sikit dari keje-keje office, tinggal satu je lagi dari checklist untuk diclearkan. Tu pun tengah tunggu test data dari colleague aku, sempatla aku update blog sat.. Esok n lusa pulak dah start training kat Glenmarie. Aku nak rilex n bertenang-tenang pulak ni..

Aku down sangat dari minggu lepas sejak balik dari Siam tu sebenarnye. Sebab sebulan dua ni sangat banyak kali Izal hilang dari radar sebab ke laut atau hutan, lama pulak tu. Sebelum2 tu dalam sebulan sekali dua je yg dia pergi lama sikit ke laut. Sebulan dua kebelakangan ni dia busy teramat...

So, tiga hari lepas balik dari Siam haritu, baru Izal balik dari laut n contact aku. Aku masa tu rasa nak keraskan hati sikit taknak sayang dia sangat dah. Rasa give up n nak dia stress sama ngan aku hahaha. Dia terus noticed sebab aku tak caring cam biasa n reply message dia lambat2.

"Syg, macam mana Syg haritu? Abg minta maaf.", okay 10 markah untuk pandai mintak maaf dah skarang. Dulu liat kemainnnn.

"Takpe, bukan salah Abg."

"Syg.. Syg sihat? Anak cemana?"

"Semua ok je.", aku jawab pendek, cuba nak keraskan hati sebab taknak sedih sangat dah sebab dia.

Pastu dia start tanya macam2, ambik tau pasal aku, tunjuk caring dia, ai is cair n lemah lutuit semula.

"Abg sihat ke tak.. Cukup makan tak atas bot.. Salin baju ke tak..", dah perangai mak-mak semula aku ni sebab hati dah terpujuk. πŸ™„πŸ™„

"Ye sihat Syg, flu je. Makan cukup Syg. Cuaca ja tak tentu. Baju salin Syg. Cuma pakai baju biasa-biasa je."

"Almost hari-hari hujan minggu ni masa Abg takde. Risau fikir Abg cemana kat laut tu hujan2.. Bot cukup besar ke nak salin baju apa semua.."

"Syg.. Macam mana Syg kat Hat Yai aritu.. Tak cita lagi.."

"Huu sedih. Tapi Syg pujuk hati at least Abg keje, bukan Abg tak jumpa sebab marahkan Syg cam dulu tu.."

"Syg. Abg mintak maaf.. Betul2 tak plan macam tu Syg. Syg datang Abg takda. Sedih juga.."

"Takpe.. Tak salahkan Abg pun. Cuma Syg yang tatahan nak tanggung rindu tu.. πŸ˜”"

"Abg rindu Syg.. Tapi Abg akan balik KL kat Syg ok.."

"Lama dah Abg cakap. Syg dah tak tahan dan tak suka situasi ni. Rasa putus harap pun ada.."

"Syg.. Jangan la macam tu.. Takmo cakap bukan-bukan.."

"Syg rindu nak sembang panjang ngn Abg. Sebab tu Syg nk jumpa."

"Ya Syg.. Rindu Syg.. Rindu nak dengar cita Syg.. Pastu mengejek Syg cakap.. Hihihi."

"Huhuuuuu suka kannn ejek orang.."

"Kan Syg kan.."

Pastu aku tunjuk gambar hadiah yang tak dapat kasi kat dia tu.

"Ralat tak dapat kasi Abg ni."

"Allah... Xpa.. Nanti Abg balas untuk Syg."

"Takde news dari Putrajaya lagi ke.. Dah dekat setahun ni.", aku tanya dia pasal application dia untuk transfer balik Malaysia.

"Ada offer suruh Abg pegi LHDN Syg. Bahagian risikan. Bahagian baru. Nanti dorang panggil interview."

"Risikan dia kat Malaysia ke?"

"Ye Malaysia Syg. Tapi banyak kerja luar. HQ Putrajaya."

"Ooh.. Kena banyak pisah jugak ke.. 😟"

"Takla pisah.. Syg ni. Apa cakap camtu. Cubit haa.."

"Abg jadi kerani je dahla. Janji leh berkepit. Huuuu."
"Wiken haritu satu keje tak jadi. Dok nanges je. Yam pujuk. Syg tak suka dia tengok Syg nanges selalu tapi Syg tak kuat..."

"Syg jangan la nangis please.. Abg bukan pergi mana-mana."
"Abg ada dengan Syg. Abg ada untuk Syg n Yam."

Banyak sebenarnya dah berubah Izal ni. Dah mula belajar pujuk aku. Dulu kalau ayat2 aku start merempan n tak puas ati ngan dia tu, dia biarkan je sampaila agak2 aku dah bertenang, barula dia message semula. Hati kau keras Roy.. Gittew.

Gitulah cerita aku ngan Izal ni.. Ikutkah hati yang tak sabar ni, dah lama aku tinggalkan dia. Tapi itulah bila dah sayang orang, bukan senang nak tinggal woi. Kita akan kasi excuse untuk dia n bagi peluang. Nak kenal orang baru pun bukan senang.. Ambik masa.

Dulu dengan Aidee aku tak cukup sabar menunggu. Tunggu lama buat aku tertekan. Izal je yang sebut sal kawen dan pernah ajak kawen pun time tu tapi aku konon taknak pulak masa tu. Masa tu aku harapkan Aidee, tapi Aidee je yg taknak sebut sal kawen, tu yg aku nekad tinggalkan Aidee. Tapi rupanya tak kawen-kawen jugak lagi aku ngn Izal.. Hahaha.

Aidee pun bila aku dah mula sayangkan Izal n dia dah mula rasa aku tak sayangkan aku, dan-dan ajak aku kawen. Sampai nak paksa ambik IC aku masa tu untuk pergi apply kawen. Padahal selama 2 tahun lebih tu aku dok sebut sal kawen, dia dok mengelakkkk je, tak ready lah apa lah. Fuhhh punyalah tak berjodoh..

Skarang ni cuma perlu sabar sikiiiiiiiit je lagi supaya dapat end up dengan orang yang aku nak sangat tu. Moga memang adalah jodoh kitorang berdua supaya tak sia-sia kesabaran n penantian aku selama ni.. Sigh.

Aku ada hutang satu entry pasal tips to Hat Yai ni... Nanti ye..




You know you love me! XOXO,
-Scha

Thursday, October 10, 2019

Ten. Ten. Ten.

Semalam tersengih aku sorang-sorang bila abang aku share gambar ni dalam group family wakakaka.
Alangkah indahnya kalau dapat date ni kan?


Harini patutnya anniversary aku ngan ex yang ke 9.. Aku ngan dia kawen 10.10.10. Dah tu je nak bagitau ekeke nothing to elaborate.

Izal belum balik-balik dari laut ni.. Sabarnye guaaaaa dah masuk 6 hari! 😭😭

Semalam aku down gila. Rasa putus semangat takde dia. Macam-macam aku fikir. Lebih pada overthinking macam-macam. Rasa tak yakin dengan dia dari 1001 segi. Tapi pastu baca semula message-message lama dia.. Terubatla sikit hati ni.. Sikit je la.

Aritu dia ada tanya aku, nak balik Malaysia naik motor boleh tak. Sebab dia rindu aku sangat-sangat. Aku risau sangat kalau dia naik motor jauh-jauh tu.. Tapi dia dah biasa ride jauh-jauh. Balik je lah bang. Tapi last-last tak jadi jugak. Sebab keje la.. Apa lagi kan. Ada satu time tu dia nak balik jugak tapi kebetulan time aku nak balik Kuantan. Tak jadi jugak. Aduhai.. Susahnya.

Aku dok fikir apa yang susah sangat nak bersatu kalau dah sayang? Nape susah sangat? Aku cuma nak bahagia je tak harap bulan bintang pun. Cukuplah ada suami, ada anak sorang lagi at least, dan kehidupan yang simple je aku tak harap banyak pun. Cukupla setakat jaga aku baik-baik, tak buat perangai, fokus nak kehidupan yang tenang n aku nak fokus untuk kehidupan akhirat je lepas ni, betulkan segala salah-silap dalam hidup selama ni sebelum Allah tarik nyawa aku. Dah taknak dah jiwa kacau camni lagi. Aku jadi takleh nak fokus benda yg hakiki tu.

Umur dah tak banyak. Dan in fact, tatau berapa banyak lagi umur yang tinggal.

Letih sangat rasa sorang-sorang camni... Letih.



You know you love me! XOXO,
-Scha

Tuesday, October 8, 2019

Back From Hat Yai

Aku & Yam sampai umah dalam 12.30am semalam.

Boleh tahan penat.. Sampai KL Sentral dalam 10.30pm. Makan2 dulu pastu amek LRT and MyCar balik umah. Alhamdulillah pagi ni walaupun penat, boleh bangun nak ke office. Yam pun tak susah nak bangkit.

Aku tak dapat jumpa Izal............................ 😭😭😭

Frust tak terkata yakni frust menonggeng... Huhu. Nak cakap rindu giler kat dia tu really is an understatement. Tak terungkap rasanya. Tapi kat sana takdela layan kesedihan tu sangat. Kesian kat Yam. Kan kata nak fokus bahagiakan Yam? Buat Yam happy? So keluar jalan-jalan n makan-makan dengan dia sambil layankan apa yang dia nak. Pastu layan je la dia mandi pool puas-puas. Aku pandang dia, aku peluk dia, aku usap rambut dia, aku cakap time kasih temankan Mama kat sini.. At least ada gak yang temankan aku.

Time sunyi macam time nak tido tu barula nanges melepas lelah. Hari-hari mengharap dia datang tapi takde. Tiap-tiap hari tunggu dia tapi dia tak muncul. Manala tau kot dia tetibe datang tak bagitau terus seprais aku ke apa kan. 😭😭 Tetap mengharap sebab kadang-kadang dia ke laut sehari je, kadang few days, memang tak menentu. Aku tak salahkan dia sebab dia kerja, bukan sengaja taknak jumpa aku. Lagipun aku yang buat keputusan nak mai jumpa dia walaupun dia tak dapat cuti..

Setia menanti.. Lakonan semula oleh Yam ekekeke..

Terngiang-ngiang dia cakap dulu, ex semua tak bertahan dengan dia sebab tak boleh nak faham kerja dia. Siapa yang sanggup nak faham kalau camni kan. Aku pun terpaksa faham sebab dah sayang. Tapi tu la, I'm pushing my limit and tatau takat mana limit ni boleh pegi. Sakit kot kalau nak berpisah dalam keadaan sayang.. Takkan nak berpisah sebab tak tahan dengan kerja dia pulak kan? Padahal dia okay dengan aku. Lagipun dia selalu cakap nanti kalau dah kawen takdela dia nak keje camtu lagi..

Bersungguh muka kopekkan telur puyuh untuk Yam.. 😁😁
 Ni masa jumpa dia bulan 12 tahun lepas.

 Ni bulan 5 haritu masa dia teman aku makan dimsum.
Tapi dia mana makan, sejenis nak nasik je beliau nih. Fastfood pun tak suka.
Muka tu garang manjang, macam kena kawen paksa pun ada huhu.

Macam aku cakap, aku tak pernah rasa sorang laki sayang aku macam Izal sayang aku. Rasa tulus dan rasa macam mana aku nak disayangi. Sama macam cara aku sayang kat orang, tapi dia lebih lagi. Takde rasa diperkecil. Aku suka tanya dia selalu, dia sayang aku banyak mana? Dia selalu jawab, terlalu banyak. Atau most of the time dia jawab, sangat-sangat banyak. Tapi haritu dia cakap, dia sayang aku cemana aku sayang Yam. Dari situ aku faham dia betul sayang aku sebab dia tau dalam dunia ni, Yam yang paling aku sayang..

Last week yang dia diam tu rupanya sebab phone dia rosak tak boleh charge. Dia ni kalau phone rosak memang leceh sebab phone tu phone kerajaan. Kalau rosak, kena bawak ke jabatan dulu untuk dorang reformat or something, baru bleh hantar kedai betulkan. Sebab dalam phone ada macam-macam rahsia kan, so dorang taknak risk dari info tu leaked to outsiders.

 Beli beg matching-matching ngan anak dara hihihi.
 Kali ni gi Hat Yai aku tak beli apa sangat, takde mood nk hunting jajan bagai untuk beli kat kawan2  ke, family ke, office mates ke. Aku fokus beli favourites aku je. Tapi yang menjadi kemoskelan adalah, duit tetap abes.. Ekekeke.

1) Cikedis Tasto perisa Crab Curry; 2) Betagen. Dulu gilekan susu pisang Meiji. Kali ni gila Betagen plak - Thai's yoghurt drink, sebab aku nampak satu group Malaysian chinese tu beli banyak gilaaaaa Betagen ni. Aku pun folooo. Pastu jato chenta. The rest is history. 😁😁

So Jumaat last week 4 Oktober tu dia message aku tanya aku kat mana apa sume. Dia ingat aku dah kat Hat Yai and he sound excited. Aku cakap esok Sabtu baru gerak ke sana. Aku dah happyla kan sebab dia dah muncul. ETS aku pukul 7am Sabtu 5 Oktober tu.

Tiba-tiba pukul 3am 5 Oktober tu, dapat msg dari dia.
"Syg... Abg kena pi laut ni.. Boleh tak kalau Syg cancel program ni.. Please Syg... Abg tak tau sempat balik bila.. Abg kena pergi.."

Aku terjaga tu dalam pukul 4.30 pagi baca message camtu, terus la menjejes-jejes air mata ni. Takkanla aku nak cancel.. Benda dah berbayar semua. Aku gak yang sanggup gamble kan, so hadaplah.. Tu pun nasib baik dia sempat bagitau aku dia nak ke laut, biasanya dia terus pergi je tak dan nak pegang phone dah. Dia takut aku fikir apa kan so dia bagitau siap-siap. Aku nak menyesal pon teda berguna lagi. 😁😁

Muka orang yang tak dapat jumpa boipreng.
 Tapi bersedia to turn to food for comfort miahahaha.






Makan tetap makan walaupun frust menonggeng.. Ekekeke.
Melepas geram makan dimsum kat kedai favourite aku Zaina 2 kat Khlong Hae.
Yam pun dah pandai makan, dulu dia tak suka sangat. Lagila syok ada geng dimsum kan.
Banyak kali gi kedai ni ngan Izal dulu.


Dan kedai ni kat Lee Gardens Walking Street aka 'Little Malaysian' (Grab driver aku yang bagitau sebab malaysians bersepahhhh kat sini hahaha) adalah port wajib yang mesti aku pergi setiap kali datang Hat Yai. Beli udang galah n ayam goreng makan dengan pulut untuk tapau makan kat bilik hotel.

The BEST travel buddy 😘😘

Aku tau dia suruh cancel sebab dia risau aku n Yam berdua je, dan dia takde untuk pick up dan hantar kitorang. Dia taknak aku sedih-sedih. Aku ni independent bang.. Dah sampai ostolia pon, bleh je gi city centre Sydney tu sorang-sorang takde masalah. Kadang rasa Sydney lagi selamat dari KL. Jenis berani je, kalau jadi apa-apa kita nanges kemudian gitu, pesen aku ni.. Hahaha. Dalam konteks ni bukan masalah being independent, masalahnye aku nak dia adaaaaaaa. Tapi Izal ni jenis tak harap kita independent sangat, drop aku depan 7-E pun dia turun teman. Dia cakap mana bleh aku gi sorang. Certain laki kan macam bersyukur kita independent tak menyusahkan dia kan. Tapi Izal tak.


Ni kat stesen KTM Padang Besar.. Sampai sini Yam terus cam.
Yam tanya, "Haa kat sini kan yang Daddy hantar kita dulu?"
Ye sayangkuuuu.

Dia risau sebab dia jenis selalu mengadap benda-benda bahaya kat sana. So he's always thinking of the worst that could happen. Ingat tak haritu ada kes perempuan dari Malaysia yang bawak MyVi tu yang langgar sekumpulan pemotong rumput warga Thai yang tengah berehat tepi jalan tu? Izal cakap perempuan tu masih kena tahan kat sana. Sana bab ni orang Thai memang strict. Tapi kalau kat Thai tu walaupun nampak mundur gitu tapi CCTV bersepah so jangan nak nipula dia cakap. Dia rasa perempuan tu memang bawak laju, kalau tak takdela sampai meninggal 4 orang (kalau tak silap) sekaligus.

Dia bukan against perempuan tu.. Izal ekceli kesian kat perempuan tu, sebab tu dia dok share message yg merayu bantuan untuk bebaskan perempuan tu dari penjara tu. Dia cakap kita tolong je lah dia, nasib kita nanti tak tau cemana.


Hadiah tak kesampaian.. Sobs. Aku sukaaa sangat smart band Mi Band 4 tu, so aku belikan dia satu sama macam aku punya. Padahal nak beli untuk diri sendiri pun berkira, tapi sayang punya pasal, beli untuk dia gak huhuhuuuu...

Aku rindu Izal. Aku nak duduk lama-lama bersembang puas-puas dengan dia sebab dia always busy tak dapat nak bersembang panjang. Aku nak bercerita dengan dia, nak catch up semua benda, nak bagitau dia, smart band ni best.. Aku ni jenis tak suka pakai jam sebab rimas berat bagai. Tapi jam ni ringan sangat n 5 ATM/50 meters waterproof. Aku test mandi laut aritu helok je. Pastu basuh pinggan pe sume kat rumah pun aku tak tanggal. Pastu yang best tali dia banyak pilihan ada jual, bleh tukar2, aku ada satu metal punya untuk nampak formal sket pakai ke opis.

Yang aku suka pasal smart band ni sebab dia ada sleeptracker, so kalau pakai time tido, dia akan bgtau berapa lama kita deep sleep, light sleep and awake, and dari pukul berapa sampai pukul berapa.

Ni aku punya.. Aku custom dia punya watchface.
Belah kanan tu yang tali besi. Kiri tu getah.

Pastu dia bleh set goals utk berapa bnyk steps kita aim utk jalan setiap hari, macam KKM sarankan 10k steps kan. Pastu apa lagi, oh dia bleh display message dari wassap/messenger/wechat dan calls etcs kat band nih tapi tak bleh reply la. So agak2 kalau ko tengah mandi kat laut tu pastu masuk message or call penting, bleh la ko naik kejap ke darat n setelkan... Gituuu. Kalau tak, ignore jeee.

Pastu bateri tahan gila. Sekali caj penuh haritu aku dapat guna dalam 15 hari tapi dia boleh go up to 21 days bergantung usage kita cemana la kan. Senanggg. Dahhhh aku off topic + jadi promoter free pulak kannn sebab excited cite sal gadjet hahahaha.

Anyway, sebbaik aku tak belikan gulai tempoyak patin yang biasa aku belikan untuk dia setiap kali jumpa tu. Dah bleh rasa tak jumpa dia kot, tu yang rasa malas semacam nak gi cari ikan favourite dia tu. Selalunya aku frozenkan dan letak dalam cooler bag sekali dengan icepack untuk bawak kat dia. Seharian travel sampai ke Hat Yai masih elok beku lagi..

By hari Ahad malam tu aku dah rasa makin tipis harapan untuk jumpa dia.
Sebab kalau dia ke laut biasanya dia gerak dari Satun ni. Bila dah balik laut pun sampai ke Satun. Jadi jarak dari Satun nak ke city centre Hat Yai dalam 1 jam 40 minit.. Jauh gila. Manala sempat dia nak datang kat aku lagi walaupun dia balik dari laut hari Ahad malam tu..

****************************************************************

So.. Sampai skang Izal masih belum balik dari laut.. dari Sabtu pagi haritu. Dah masuk hari ke 4 ni. Aku kesian pk dia keje kat laut dalam keadaan musim hujan sekarang ni. Aduhai. Ralat gila tak dapat jumpa dia kat sana. Harap dia dapat balik Malaysia je la soon...

Aku cuba sabar lebih kalini, as I want this relationship to be my last.





You know you love me! XOXO,
-Scha

Friday, October 4, 2019

Post Penuh Saspen

Dah Jumaat. Esok Sabtu. The day we'll leave for Hat Yai.

Izal diam since Monday afternoon. Rasanya dia dah masuk ke hutan atau ke laut semula tu. Ada kes besar agaknya sampai tiga kali dah berderet-deret dalam jangkamasa yg dekat he's been away for number of days. Biasanya tak macam ni. Haih demi negara... πŸ˜ͺ

Aku dah saspen ni. Sempat ke jumpa dia ni kat sana? Smalam Mas childhood bestfriend aku tu datang overnite kat rumah. Mas yang boyfriend dia detektif PDRM tu. Kitorang kalau bercerita sentiasa boleh relate.

"Saya rasa Izal pun tengah susah hati agaknya sebab pikir awak nak datang ke sana tapi OPS dia tak tau bila habis..", Mas cakap kat aku buat aku rasa lega sikit sebab dalam hati aku fikir macam tu jugak.




Aku ada jugak terpikir maybe dia buat arrangement dengan boss untuk pulun keje dulu untuk dapat cuti weekend ni or something. Sebab dulu dia pernah macam tu, dia ckp dia pulun keje siap2 supaya dapat jumpa aku.

"Arahan dari atas tak tentu Syg...", aku teringat Izal cakap kat aku haritu bila aku tanya dia bila lagi masuk hutan atau pergi laut.

"Zack pun macam Izal.. Bila OPS tu dia tetibe hilang takde bagitau apa-apa time nak pergi, tau-tau tengah OPS je. Pastu selalu lupa kalau saya cakap nak datang KL berapa haribulan, dia sentiasa suruh ingatkan, pastu dok tersalah tarikh.", Mas cerita lagi.

"Laaaaaaaa sebijik Izal! Dia ni kita dah screenshot tarikh flight ke apa then kasi kat dia, dia tetappppp 10x nak tanya kita gak berapa hb, pastu silap mggu la, pastu suruh ingatkan lagi.", aku cerita.

"Memang awak... Memang camtu dorang ni busy manjang. Kadang dia msg saya cakap sori Syg, Abg tengah follow suspect ni.. Tengah soal-siasat la. Tengah menyamar la..", Mas sambung cerita.

Dari cerita-cerita Mas tu yang aku macam baru faham cemana life Izal sebab kerja diorang ni lebih kurang. Banyak Zack share pasal kes dia ngan Mas secara detail. Kadang-kadang ada gambar. Benda-benda ni patutnya tak boleh share ngan orang luar tapi Mas n Zack dah kenal dari sekolah rendah lagi. Jadi Zack mesti percaya kat Mas dah. Aku ngan Izal lain, memang dia tak cerita pasal kerja dia kecuali secara general and never in detail. Aku n Izal kan baru few years kenal, Izal masih spare ruang untuk tak sepenuhnya percaya pada aku maybe sebab cara dia ditrained or something. Takpelah pasal tu.

Mas ni lawa orangnya, gi mana pun biasa orang memang akan berkenan. Siap pakej over peramah dia tu hahaha. Yam ni dari dulu aku perasan, kalau Mas yang dia panggil Cik Mas datang, kalau Mas bercakap Yam peratiiiiii je kat muka dia macam nak cakap woww lawanya Auntie ni gitu.. Ekeke.

So.. Tuhla. Just nak meluah rasa kerisauan nih takut tak dapat jumpa Izal kat Hat Yai.. Mintak sangat dia balik dari wherever he is by today. Senang sket hati aku.

Aku pun tak boleh la mengharap sangat, fokus nak happykan Yam. Yam minggu ni hari-hari counting days nak bercuti. Tomorrow's finally the day.

Kita berdua pun dah cukup bahagia sayangku Maryam Jameela..





You know you love me!
XOXO


Tuesday, October 1, 2019

We Are Apart In Distance, But Never In Heart

Legaaaaaaa! After long 7 days of silence, he's finally back... Maafin tajuk yang kedengaran romantik tak bertempat itu. Miahaha. Ginilah nasib long distance relationship.. 😁😁

Syukur tak terkata. Aku sentiasa risau takut apa-apa jadi kat dia. Takut our last conversation will be our last. Things like that.

"Mintak maaf Syg, Abg kerja luar lama..."

"Aik kerja luar ke kat laut?"

"Luar Syg, Abg masuk hutan."


"Ishk habis semua mood Syg tau tak.. Takde mood nak buat apa. Risau sangat tapi Alhamdulillah la at least Abg dah balik ni Syg lega sangat-sangat. Ada sakit tak.. Ada cedera apa-apa tak..", panjang lebar aku membebel. That summarizes the 7 days he's missing in action.

"Takde cedera apa-apa Syg... Thank you sebab risaukan Abg.. Syg sihat tak.. Yam kat mana?", dia jawab sambil tanya pasal kitorang. Soalan yang without fail dia tanya almost everyday kat aku.

Dah lama dah rasanya since last dia mention masuk hutan. Biasa kalau masuk hutan tu takdela sampai berhari-hari. Ni lama betul. Lepas keluar hutan dapat 2 hari cuti, so bolehlah dia rehat n tido puas-puas. Dalam hutan bukan tentu makan n tidonya. Dengan sekarang tengah musim hujan, kat sana pun sama musim hujan, dahlah tido dalam khemah ishk2 mana dinda tak risau..

So lepas dah sembang-sembang tu aku terus bagitau la pasal nak gi sana. Neves gilerrr takut kena marah... 😬😬

"Abg, next weekend ni Syg nak gi sana tau ada urusan sikit. Kalau sempat kita jumpa jap yek."

'Kalau sempat' kononnn... Miahahaha. Padahal ayat di atas ni patut berbunyi:

"Abg, next weekend Syg nak gi sana semata-semata sebab Abg, kalau bleh nak jumpa Abg hari-hari tau!", wakakakaka. Taknak sound desperate, laki kan allergic sket pempuan desperate2 ni.. Coverline konon cakap ada urusan.. Padahalllll. Apa kao fikir kao business woman ada urusan kat Siammmm. Puiiii.

"Next weekend. Berapa hb Sayangku? Syg naik flight ke?

"Tak.. ETS.. Serik dah la naik flight macam haritu, susah nak bawak barang macam-macam."

Serik ni sebab kes last pergi bulan 5 haritu, macam-macam barang termasuk scrubs yang aku beli untuk teachers Maryam kat kindy for Teachers' Day sangkut kat kastam, diaorg tak kasi bawak dalam hand luggage. Dia bukan liquid ponnnnn. Macam garam kan, tu yg aku bawak naik hand luggage. Sekali tak lepas daa.. Jelinggggg je aku kat akak2 kastam siam tu, dah tau dorang yang akan rembat scrubs tu semua nanti ngrrr. Izal pun tumpang membebel, cakap orang bleh buat bom dari garam la sayang. Dah satu hal tak pepasal menjejes-jejes ayaq mata aku kat airport aritu, ralat punya pasal.

Dah la sebelum tu check-in luggage aku exceeded by how many kgs entah. Padahal dah timbang sebelum tu.. Tataula cemana bleh lebih lagi. Haih lebai malang sangat aritu. Ended up kena bayar dekat RM300, lagi mahal dari ticket flight apehalllllll. 😀😭 Izal jugakkk bayarkan. Aku nak bayar balik dia berkeras tolak. Dah masukkan dalam poket pun dia marah, dia bagi balik. Sobs.

And that was why aku dah merajuk tanak naik flight sebab leceh. Naik ETS haa bawakla bnyk mana barang yang kau larat nak bawak. Takde nak timbang bagai dah.

"ETS turun Padang Besar kan. Syg datang ngan kawan-kawan ke kat sini? Syg bgtau betul2.."

"Hihi takdela.. Syg bawak Yam je, saje nak kasi dia happy bawak jalan-jalan. Yam berapa kali cakap 'terima kasih Mama sebab bawak adik gi Thailand'. Dia excited."

"Di samping tu nak menjenguk boipren yang dah lupa jalan pulang balik Malaysia.. Huhu."
Kihkih sempat lagi aku perli dia sedasssss.

"Nak kena betolllll."

Ni bulan 12 tahun lepas.

So pastu dia tanya semua, aku naik ETS pukul berapa, sampai pukul berapa, gayanya macam nak pick up kitorang tu.. Tapi dia takdela berjanji lagi, takut ada keje agaknya. So takpelah, nanti pepandaila aku cari van kat sana kalau dia tak dapat pick up kitorang.

So dah legaaaaa number two sebab dia xdela nak marah pun. Dia lagi seronok adala. Aku cakap tak payahla apply cuti, mesti tak dapat punya. Cukupla dia jenguk jap aku n Yam lepas dia balik keje pun jadila. Aku nak dia bonding lebih ngan Yam. Yam tu okay je dengan sesiapa walaupun malu sangat n ambik masa nak rapat. Tapi kalau orang rajin melayan dia, dia okay je..

Tapi masalahnya bakal Daddy ang ni kuat menyakat. Kat tepon pun dia bleh menyakat sampai menangis budak tu hahahaha.. Tampaq!

Gone were the days I felt so gloomy without you!




You know you love me!
XOXO


Friday, September 27, 2019

You Are The Risk I Will Always Take

Dah masuk hari ke 5 Izal ke laut ni. Again. Last dia contact aku Ahad malam haritu.

Aku jadi macam tak larat nak sedih dah. Sebab baru je dia ke laut last week kan jadi aku macam penat dahhhhh nak sedih2. Lebih pada pretend to be busy so my mind is off things that remind me of him.

Apala OPS yang dia tengah hadap ek. Sampai berturut-turut dia ke laut lama sekarang ni. Biasa pergi tak lama pun. Kali ni lama dan berturut-turut. Aku harap cuaca tak buruk sangat sebab sini skang kan dok musim hujan.. Sana cemana pulak la kan? Risau tak habis dengan dia ni ishk..

Last dia ke laut 6 hari haritu, balik ke darat dia dapat cuti sehari pastu dia balas tido satu hari puas2 sambung-sambung. Day after dia keje dah. Dari petang ke petang the next day. So ahad petang haritu dia contact aku bagitau on the way balik umah, tapi bila dah sampai umah dengan tak tidonya lagi, dia kena keluar semula pergi hospital untuk fisio 3 jam.

Dia ni lasak sangat, haritu terpaksa operate lutut sebab ACL/PCL injury dia. Tu yg kena fisio lepas tu. Lama gak dah dia sakit tu.. Kalau kuar ngan aku pun jalan hencot sket. Dah bertahan lama, sampai la kali ni dah tak tahan, sendiri menyerah diri nak operate. Buat apa-apa tu plak bukan reti nak bagitau aku beforehand, konon taknak orang risau. Pastu dah siap check in spital semua, hantar gambar ni.


Tak ke rasa nak meloncat aku? Acah-acah taknak orang risau tapi kasi gambar darah-darah eh eh ehhh. Aku backhand jugak kannnggg. Padahal aku saspek darah tu dari branula je. Laki memang kannnn. Huhu.
 

Ni plak gambar xray lutut dia. Jangan tanya lelebih sebab dia sendiri pun tak paham gambar ni cerita apa hahaha.. Yang tau, Doc masukkan besi dalam lutut dia je, macam dalam gambar kiri tu. Gambar kanan, before operation. Entah apa yg terjulur tu eee ngilu aku membayangkan..

Pastu tadi ni aku pegi book ETS and hotel kat Hat Yai for next week tanpa tunggu green light dari Izal dah. Slama ni kalau tunggu green light dia memang tak pernah green, redddddd manjang. Dragging dah sampai 5 bulan tak jumpa jugak lagi. Manjang bos dia tak approve cuti. Sebab takde yang bleh ganti dia kat sana. K fineee. Agak-agak tua n sakit nanti boss tu ke jagakan? Tidak bukan? Isteri jugak kot nanti yakni aku la tu.. Haa mulela aku nak membebel ni. Stress n frustrated apa yg susah sangat nak jumpa boipren sendiri kan..


Ni bukan risk pertama yang aku ambik ni. Risk kali pertama dulu, dah sampai Hat Yai baru aku bagitau dia aku kat sana. Tapi time tu dapat jumpa dia walaupun time tu dia diassigned ke Bangkok sampai dia terpaksa mintak dari bos untuk balik Hat Yai dari Bangkok. Risk kedua tu plak aku ke sana dulu, dia buat keras taknak jumpa aku sebab ada issue membabitkan ex-bf aku time tu. Aku rasa trauma sampai skang kalau ingat pasal tu.. Kali ketiga aku dah book n bayar tiket return n hotel apa sume, dia plak kena assigned ke luar Hat Yai. Burned gitu je duit aku.. Memangla bleh je pergi je sana jalan-jalan tapi tuhla.. Dah mati mood nak berjalan so aku biar semua burn je la..

Ni kali ke 4 aku tak serik jugak kannn pergi tanpa green light dia.

Sebab tu la dia taknak aku buat decision sendiri, ambik tiket semua tanpa green light dari dia. Sebab keje dia mmg tak tentu hala. Aku tau, dia sebenarnya kalau bleh nak ambik cuti elok-elok untuk spend masa dengan aku, bawak jalan-jalan kat sana macam haritu.. Dia susah hati biar aku sorang-sorang kat sana. Tapi aku faham keje dia dan aku tak harap pun dia ambik cuti, asalkan dapat jumpa dia kejap jadi la kan. Dah 5 bulan bang kita tak jumpa.. 5 freaking month! Aku cuma mauk bertemuk dirimukkkkk! 😣

So kali ni konsepnya redah je beli tiket n book hotel apa sume, dengan niat nak buat Yam happy. Kalau Izal free tu kira bonus, dapat jumpa kejap dah cukup sukurrrr dah. Aku kena fokus pergi ke sana untuk bersukaria je dengan Yam walaupun hakikatnya tanpa Izal apa la sangat yang sukarianyier pon sobss.

Anyway... Aku book hotel yang Yam suka. Dulu pernah stay ngan Yam kat hotel ni. Tapi this time dapat pool access room punya.. Melompat la perempuan tu kegirangan bila tau nanti.. Hihi.


Harapnya Izal balik lah dari laut weekend ni. Letih aku membayangkan cemana la dia kat laut lama-lama camtu.. Cukup ke makan pakai? Selamat tak dia? Kena berlindung kat pulau lagi ke cemana? Aduhaiiiii moga cepatlaaaa n mudahlaaa urusan dia nak transfer balik Malaysia tu. At least kalau balik sini tak perlu dia kerja macam tu lagi dah.. πŸ˜ͺπŸ˜ͺ

Dalam masa yg sama risau nk drop the bomb on him nanti pasal aku nak gi sana tu. Sah-sahhh kena marah buat keputusan sendiri huhuhu. Kerna kasih kuturutkan hahaha! Puiii! 😝



You know you love me!
XOXO


Friday, September 20, 2019

Six Days Later

Alhamdulillah.. Rabu around Maghrib gitu Izal texted aku. Lega taktau nak habaq. Enam hari dia tinggal aku. Walaupun long distance gini tapi bila dia takde tu rasa terkesan betul dalam hidup aku. Rasa lost jap. Siap mimpi bunyi message dia masuk lagi. Sobs.

"Abg nape pergi lama sangat.. Abg sihat tak? Ada cedera apa2 tak? Cukup tak makanan atas kapal dah lama pergi tu..", aku tanya dia.

"Ye syg, takde cedera apa. Cuaca tak elok. Abg kena pergi pulau, berlindung.."

"Pulau kat Siam ke Malaysia?"

"Siam sayangku.."

Takleh imagine la pulau jenis ada manusia ke pulau abandoned. Kot la macam pulau meerkat dalam Life of Pi tu. Huhu. Tanya lebih-lebih karang dia tak jawab, aku jugakkk yang sakit hati.

Tapi kali ni dia cakap pergi ngan bot pulak, bukan kapal. Tapi bot berbumbung.

Ada time dia pergi ke pelantar. Tatau la pelantar pesen sama tak mcm orang-orang yang keje kat offshore tu ke cemana. Tapi dari situ ada line tepon.

Ada satu kemusykilan masa aku gila-gila google pasal dia dulu. Aku jumpa twitter lama dia dalam bahasa Russia! Aku almost sure tu memang account dia sebab ada gambar anak dia and ID sama macam account dia yang lain. ID dia sangat unik yang aku tak rasa kebetulan sama dengan orang lain ke cemana. Aku try translate tweet tu to English tapi maksud entah hape-hape je macam doesn't make sense at all. Tapi owner twitter account tu memang bukan orang Russia sebab ada folo Berita Harian etcs, yang menggambarkan owner account tu orang Malaysia.

Sesungguhnya aku tak kenal sayang aku siapa kan? Haiihhh. Ni kiranya adventurous ke cari pasal namanya tuan-tuan?? πŸ₯ΆπŸ₯Ά

Yang aku perasan, bila bercinta time makin berusia ni, hubungan rasa makin tak transparent. Berbeza kalau bercinta dengan orang muda, atau kalau bercinta time muda, semua crystal clear kita tau pasal pasangan. Masing-masing bagitau semua benda pada pasangan. Di usia ni.. Masing2 lebih memilih untuk jadi lebih reserved untuk bagitau things pasal diri sendiri.

Is it a good thing or a bad thing u think? Susah nak cakap. Aku rasa selagi tak tahap bleh jeopardise the relationship.. Takpe kot.

So, ni dah 20 September tapi takde bayang lagi dia jadi ke tak balik Malaysia. Kalau dia tak jadi gak balik bulan ni, aku tak kira aku nak gi ke sana jugak next month. Dah masuk 5 bulan tak jumpa oiiii melampau dah rasanya ni.. Gi sana pun belum tentu jugak dapat jumpa dia dengan jadual keje dia tak menentu tu. Silap haribulan kena pulak time dia ke laut.. Tapi harapnya tak lah.. Walaupun bz tapi dah dekat tu at least sempat la dia lari-lari kejap dari keje untuk jumpa aku jap at least..

Sabarnya laaaaa dengan dia ni......................................
Kot tak sebab sayang dah lama aku tinggal ngrrrrrr. 😭😭😭
Dulu dapat orang Kuantan dah rasa cukup seksa dah sebab jauh.
Ni dapat orang Siam plak aduhai makin jauh plak..
Sendiri cari pasal kannnnn.

Kan dah kena tiup habuk blog sebab nak merempan punya pasal.. Sobs.





You know you love me!
XOXO


Tuesday, September 17, 2019

The Spy I Love

FIVE LONG DAYS. It's the 5th day since I last heard from Izal. 😭

Bercinta pada usia tua ni (haha!), expectation aku sebenarnya dah lebih rasional dari zaman muda-muda dulu. Takde nak expect dia message lama-lama kerap-kerap dah sebab aku pun busy jugak. Walaupun dalam hati tu ikutkan nak berkepit manjang. Tapi paham dengan komitmen masing-masing kan. Cukuplah dalam sehari ada sekali dua dia bertanya khabar kan..

Tapi dengan Izal.. Diuji sungguh la sifat understanding ni. Keje dia menuntut dia bersedia tak tentu masa. Takde waktu keje yang tetap. Bila tugas memanggil, dia menghilang terus dari radar. Dia cakap memang tak boleh bagitau aku siap-siap sebab bila ada issue je, dia akan terus tinggal fon kat office n zass ke laut.

So itulah.. Kali ni dia hilang dah masuk 5 hari, ke laut la tu ada OPS.. Kena faham sendiri-sendiri. Awal-awal dulu kerap gak aku hangin sebab pk dia ni main-mainkan aku ke apa.. Hilang sesuka hati, pastu muncul sesuka hati. Lama-lama dah paham dah.

Jadinya long weekend baru ni, hilang habis segala mood aku nak ke mana-mana. Dalam rasional tu tetapla melalak gak bila sunyi dok umah sorang-sorang weekend tu kan.. Hihii. Rindu dia sangat-sangat. Walaupun dia jauh tapi dapat rasa kasih-sayang dia tu kat aku. Yang aku tak dapat dari orang lain. Dia sorang je bleh provide. Awal-awal dulu aku skeptikal ngan dia. Tapi makin lama nampakla dia jenis orang yang macam mana. Kawan pun cakap kat aku, Izal ni nampak genuine.. Bukan jenis laki yang main-main..

Tang keje dia memang sangat tak transparent dengan aku. Dia takde citer detail. Cuma kadang adala dia share online news briefly ngan aku, tentang cubaan seludup masuk dadah banyak2 kilo ke Malaysia ditumpaskan kat sempadan sana. Aku tau dia nak bagitau dia involved la tu. Maybe dia ditrained supaya tak bagitau any details to anyone termasuk awek.. Sobs. Haritu ada issue pasal penyeludupan manusia warga Myanmar kat sempadan, kena plak time yang dia suddenly bz gila-gila.. Aku bajet dia involved la tu. Tapi bila tanya kat dia, harammm dia nak jawab. Skill menukar topik dia lagi hebat dari skill soal siasat aku. Huhu.

Dia kalau hantar gambar kat aku time dia tengah keje, dia very particular dengan background. Takde nak ambik gambar yang dari background tu kita boleh tau dia kat mana. Biasa gambar background dinding kosong atau langit zzzzz. Gambar dari bawah. Laki memang tak kisah kan. Kalau perempuan sibuk nak selfie dari atas hahahaa.

FB memang dia takleh ada. Whatsapp pun sama. IG dia pun aku dapat hasil CSI sendiri hahaha. Nak guna nama betul dalam online platform ni memang takkan la. Puas dah aku google. Clean-streak record takde info langsung. Kadang aku terfikir nama dia betul ke.. Kan dalam movie spy nama mesti tukar. Sobs. Yang mana satu yang betul dalam life dia pun takbleh nak tau..

Ada sekali tu awal-awal kenal dia dulu, dia hilang lama. Aku jadi resah dan mulala CSI sendiri sampai dapat track kawan dia kat sana. Aku cuma nak tau dia okay tak, hidup ke mati gitu la. Lepas tu aku jumpa gambar ni. Gambar orang lain helok je takde kaver apa (tapi dalam pic ni aku mosaickan muka orang lain for privacy) tapi kawan dia pegi tutup muka dia ngan topeng rimau tu.

Mulela aku terpk, aik dia ni sampai tahap identiti dia orang takleh tau ke cemana. Sobs.

Bila dia tau aku contact kawan dia tu, bile dia balik dari laut tu terusla aku kena sound.

Izal: Sayang, macam-macam I dengar pasal u ni masa I takde.. Bila masa I bagi contact kawan I?

Aku: I pun spy jugak. Jawab aku geram.

Izal: Oh.. spy.. tapi buat keje bersepah.

Aku: Yela dah u hilang lama, sampai hati kan. Orang ni dok risau dia hidup ke mati, dia bleh plak balik marah-marah.

Izal: U ingat selamat ke u buat macam tu? Skang ni kawan-kawan yang tak tau pun dok tanya I keja apa. Ingat nyawa I ada juai kat kedai spare part ke?

Sampai line tu baru aku tau rupanya kawan sendiri pun tak tau dia keje apa.. Aduhai mana dinda nak tau.. Tuhla banyak sangat rahsia. Perempuan sifatnya curious, mana bleh rahsia-rahsia camtu. Memang tetap nak gali sendiri. Dapat plak orang IT yang keje programmer. Haaa.

Ada sekali tu time aku jumpa dia, dia bermisai mcm tak terurus sikit.

"Apasal tak trim ni misai sepah-sepah..", aku tanya dia.

"Oh, I tengah menyamar sat, kena simpan misai.."

Huhu sampai tahap camtu.

Kadang-kadang ada dia kena ambik barang dalam tong sampah. Ada la someone yang akan instruct dia on the location. Haritu dia cakap nak kena ambik bom dalam tong sampah. Pastu gelak. Entahla dia melawak btol ke saje gelak taknak kasi aku cuak.. Sobs. Kalau time keluar dengan aku, aku dapat rasa dia dalam mode berjaga-jaga selalu. Dia macam alert dengan persekitaran. Mata dia memerhati. Ada time tu dia usha atas bangunan bagai, sebab nak tengok kot ada sharpshooter. Ko dah nape banggg.. Takkan sharpshooter nak aim kat kita pulak huwaaa jangan bagi dinda cuak!

Childhood bestfriend aku pun, boyfriend dia detektif PDRM. Dia cakap benda yang sama. Kadang boyfriend dia kena menyamar jadi orang gila untuk ambik barang dalam tong sampah. Huhu. Ija pun pernah share dulu cite pasal Tan Sri Musa Hassan tak silap, dulu pernah jadi pegawai perisik. Keje dia bertahun menyamar jadi penoreh getah, tak boleh jumpa anak bini bertahun sebab nak merisik kegiatan dadah jugak tak silap. Haa gitu sekali dia punya tugas..

Cuti weekend baru ni I spent my time watching Netflix movie bertajuk The Spy. Sedihhhhh. Fefeeling bini spy kan. Tu yang tambah emosi weekend aku haritu. Nyesal tengok. Dia pasal sorang spy Israel ni yang ditugaskan untuk masuk Syria, dia kena menyamar jadi filthy rich Arab selama bertahun. Dia punya convincing tu sampai finally orang percaya untuk lantik dia jadi Deputy Defense Minister kat Syria! Gilo betul. Ni based on true story tau. So ini SPOILER ALERT. In the end, spy tu kena gantung sampai mati in public and his body was never returned to Israel, until this day.. Kejadian tu dalam tahun 1965. Wife dia never remarries and sampai skang masih perjuangkan untuk bawak pulang body of his late husband..

Yang aku nak cite persamaan dalam cite ni dengan Izal. Contoh dari awal lagi, pasal cemana cara agensi tu pilih spy yang layak, cemana spy mesti ada instinct yang kuat n sharp. Kena ada rasa diperhatikan. Kena identify individual dalam crowd yang nampak doesn't belong to the crowd. Kena sentiasa aware dengan surroundings. Sesambil jalan tu kena ambik peluang untuk tengok surroundings dari any reflections yang ada; dari cermin, dari reflection dekat tingkap kedai etcs, supaya sentiasa berjaga-jaga.

Perangai pun kena jenis mudah mesra, pandai bergaul supaya orang mudah suka n percaya untuk bagitau rahsia. Ni aku nampak kat Izal, cara dia ramah-tamah menegur driver bas la, orang kat kedai la, macam dah kenal lama padahal baru kenal. Cara dia berjaga-jaga tu pun sama. Oh lagi satu ada satu scene tu, ada perempuan tu tanya n cakap panjang lebar dengan dia, dia cuma diam dengar je, n jawab sepatah je, "Nonsense."

Ini sebijikkkkk Izal! Kalau aku membebel panjang itu ini.. Dia jawab sepatah je, "Mengarut." Fuhhh sabar jeeeee. Last-last aku takde mood nak cari gado jadinya. πŸ˜‘πŸ˜‘πŸ˜‘

So, dalam movie tu memang dia gambarkan la betapa stressnya jadi bini spy tu, kena besarkan anak sorang-sorang and all. Tak boleh ada any contact pun. Surat pun tak boleh, apetah lagi call. Spy tu pun ada time breakdown jugak bila dah lama tak dapat jumpa bini dia n dia pun terlalu rindu. Tu yang dia ada mengamuk jugak sorang-sorang dia. Sebab kena menyamar jadi someone else, living a different life, sampai dia terbawak-bawak dalam life dia yang lain tu. Dan jadi tak kenal diri sendiri..

Aku harap Izal takdela seextreme tu life dia as a spy. Tapi aku dapat rough idea la pasal what his life is like to better understand him. Ni dah masuk day 5, seingat aku paling lama dia ke laut dlm 7 days je. Bila makin lama hilang ni aku makin risau tentang keselamatan dia. Harap Allah lindung dia lah.. Aku dah suruh dia pass number aku kat boss dia in case apa-apa jadi kat dia. Tapi knowing him, rasanya takde buat tuh ngrrr. Teruk masuk spital pun mana reti nak bagitau. Dah okay baru bagitau. Konon taknak aku risau ngrrr. Harap dia akan kembali kat aku macam biasala..

Dia pun cakap ada nak balik bulan 9 ni.. I can't wait. Walaupun takleh nak mengharap sangat. Dia kata teringin nak jalan Cameron bila balik Malaysia nanti. Yam pun dah excited nak gi Cameron bila Daddy balik padahal orang tak ajak dia pun hahaha. Yela kalau weekend mesti dia dengan Babah dia kan. Aritu Izal usik Yam cakap, "Yam, kalau rajin tolong Mama pun belum tentu nak bawak gi Cameron tau.." Hahaha apalagi merajuk la perempuan tu kena usik..

Miss him terribly.. Hoping he'll be back very soon..😭😭




You know you love me!
XOXO


Friday, September 13, 2019

Of Soulmate

Baru rasa free sikit to type.. Keje kat office takdela hectic gila tapi on and off.
So nak taip blog pun tunggu dah lega sikit dari beban keje office.

Smalam, out of habit aku tengok DP Aidee kat whatsapp. Dah ada semula DP dia. Kadang-kadang aku tak bleh tengok DP dia. Kadang-kadang boleh. Tapi aku tau dia tak block aku sebab bleh nampak dia online. Aku rasa dia pun ada habit nak cekidaut DP aku from time to time la. Sebab kita boleh tau orang tu delete kita dari phone contacts bila kita tak boleh nampak DP dia kan? Tapi tu kalau dia set DP dia can be seen by 'My Contacts' la instead of 'Everyone'. Dulu aku tak prasan jugak, dia jugak yang bagitau aku pasal ni.. 😁

Apala masalah dia ni kejap delete kejap add aku kat Contacts dia ek.. Yang aku perasan, kalau aku letak gambar dengan Izal, dia akan delete aku dari Contacts dia. Bila aku letak gambar takde Izal, secara magiknya aku bleh tengok DP dia semula..

Aku masih rasa suatu perasaan unsettling dengan Aidee ni.. Kawan aku selalu convince aku, apa yg aku rasa, Aidee tengah rasa benda yang sama. Macam telepati. Something yang tak boleh kita explain antara dua orang yg rapat atau pernah rapat.
 
Chinese believes in red thread. Aku rasa red thread ni something similar yang macam aku dengan dia.

"The two people connected by the red thread are destined lovers, regardless of place, time, or circumstances. This magical cord may stretch or tangle, but never break. This myth is similar to the Western concept of soulmate or a destined partner."

Aku selalu rasa aku dengan Aidee ni soulmate, teman sejiwa, yang tak ditakdirkan bersama.

Macam, selama aku hidup ni aku tak pernah jumpa seorang lelaki yang aku betul-betul ngam. Gila-gila punya ngam. Bila dia cerita, cara dia cerita tu menarik minat aku sangat. Bila aku cerita pun, dia berminat gila. Takde potong cakap. Respond waktu yang sesuai. Aku takyah bagitau aku expect this and that, dia deliver cemana yg aku expect.

Bila sembang tu sangat puas, boleh cerita semua secara best. Macam main ping-pong. Berbalas-balas sembang serba kena je segalanya. Tak tau nak cite cemana pasal kepuasan tu. Sebab aku generally sangat reserved and memilih sikit nak bercerita dengan sape. Ada la kejadian-kejadian in the past yang membuatkan aku lebih berhati-hati bab bercerita ni n jaga sangat apa yang keluar dari mulut aku.

Dia pun rasa yang sama. Dia bagitau aku macam tu. Sebab tu la teruk sangat keadaan dia bila kitorang nak putus dulu..

Sebenarnye susah nak taip cerita pasal dia ni sebab aku rasa tak cukup kuat jugak kadang-kadang. Mudah sangat nak sedih kalau ingat dia. Ada certain lagu yang aku dengar terus buat aku rasa sakit sangat dalam dada ni. So heartache is real. Bukan maksud aku tak sayang Izal... Aku sayang Izal with all my heart.. Tapi kadang-kadang orang yg hadir dalam hidup kita ni left footprints yang dalam sangat kita jadi susah nak lupa..

Anyway biasanya soulmates mmg susah nak destined to be together kan? Mesti ada hikmahnya Allah buat camtu.

Aku dengan ex husband couple n kawen 12 tahun tapi tak menyamai langsung dengan 2 tahun lebih dengan Aidee. Hubungan dengan Aidee was short but it was so meaningful and fulfilling to my soul..

Well, wasn't he really something? πŸ˜ͺ



You know you love me!
XOXO


Thursday, August 22, 2019

3 Jenis

Sepanjang 3 tahun lebih aku dah berpisah ni, ada 3 jenis orang yang bertanya pasal pasangan/family aku:

1. Orang yang dah memang tau aku dah berpisah.
Yang ni dari kalangan orang yang direct tanya aku n aku direct cakap aku dah berpisah kat dorang. Yang bertanya ni sebab awal-awal dulu kat FB/IG ada la aku up pasal rindu Maryam sebab tak tahan.. Jadi orang curious nape Maryam takde kat umah plak kan.

2. Orang yang dah tau tapi kompius nak tunjuk dorang tau ke tak.
Yang ni jenis yang paling kelakar. πŸ˜† Muka nampak sangat dah tau, tapi macam risau aku marah atau takut aku cakap dia menyibuk kot.. Padahal aku ok je. Jadi bila diorang tanya tu nampak teragak-agak.

"Sya pegi jalan dengan sape? Oh dengan Yam je ek..", contoh soalan.
Padahal kalau dia bebetul tak tau aku berpisah mesti dia akan pelik n tanya, "Aik nape husband tak ikut?" Gittewww..

Tapi muka macam tengah menyusun ayat dan beribu persoalan bermain di minda gitu. Tapi perbualan mati sampai situ.

Kadang kalau orang buat ayat macam, "Oh husband Sya tak ikut? Dia tak cuti ek..", aku play along je cakap, "Haah dia tak cuti, so tak ikut..", sebab malas nak explain pepanjang.

3. Orang yang memang tatau cerita.
Yang ni biasanya yang baru kenal atau colleague lelaki yang tak amek tau gossip semasa tempatan. Macam baru-baru ni sorang tu tanye, "Aok tak balik kampung ke?"
"Tak.. gi PD.. Hehe."
"Loh kenapa tak balik kampung? Husband aok org mana?"
"Orang Keramat."
"Ooh dekat je.. Bleh raya Keramat je.."
"Ye.. Hehe."

Play along aje. Cuba kalau aku cakap, i dah single daa.. Haa dah satu hal kang kalau dia terkejut n aku plak kena explain kihkih.

Lainla kalau dengan orang yg aku baru kenal, macam dulu time kete broke down, orang PLUS tu suruh call suami. Aku cakap direct je la aku takde suami. Family pun kat Kuantan. Tapi awal-awal dulu tak selesa nak ngaku single sebab nanti orang mulala ingat kita ni desperate sangat. Laki pun mulela ulat bulu semacam kalau tau single. Eh please la tolong sikit ek.. Takde suami bukan maksudnye takde boipren. Single but not available gitu.. Kahhhhh!

Dulu Aidee cukup tak suka kalau aku cakap single. Dia suruh cakap ada suami tapi kat Kuantan. Ceh, bila masa aku kawen ngan beliau? πŸ˜‘

Izal pon sama, kalau ada aku nak kena uruskan apa-apa. Dia mesti suruh cakap, "Cakap suami saya yang suruh." Aku pun layan je la.. Aku cakap, "Ye bang.. Syg ckp suami Syg ada kat Siam." Hehe.

Lagi satu, aku cukup tak suka panggilan 'janda' ni. Rasa offended n annoyed sangat. Sebab biasa word janda tu selalu dikaitkan dengan benda tak manis. Somehow orang pantai timur suka sangat sebut janda. Aku orang pantai timur gak tapi tetap tak selesa. Kalau orang tanya status, aku lagi selesa sebut single mom or single parent. Takyah nak menjanda-jandakan orang sangat eh.. 🀨🀨 Ke aku sorang je over-sensitive camni ek? πŸ€”



You know you love me!
XOXO


Friday, August 16, 2019

This Is The End

Baru-baru ni panas betul hati aku bila aku tau ex ada up cite pasal aku.

Itulah mulanya yang jadi penyebab aku cari blog ni semula. Rasa nak melepas amarah sesangat. Tak puas ati melepas kat Ija je. Panas dia lain macam.

Ex nih sejenis prangai dia yang aku tak berkenan adalah meluah kat FB benda-benda yang patut disimpan. Aku dah lama tak friend kat FB dengan dia, kat IG pun dah tak. Sebab nak elak bergaduh, malas nak terasa ke apa, nak kasi dia privacy sendiri n aku pun nak privacy ngan personal life aku.

Tapi tuhla kadang benda-benda dia up tu buat orang curious dan mulala kawan dia sendiri bertanya kat aku pecite. Aku mana bleh tau sipi-sipi.. Kasi screenshot la baru puas ati. So pas baca post FB dia tu.. Aku macam lahaulawala.. Dia ni self centred nya..

Sneak peek status dia sikit. Kemain ramai plak yang likeeeeee πŸ™„

Dia ckp it's been more than 3 years n dia dah cuba macam-macam untuk berbaik dengan aku semula. Dia cakap aku macam kasi hint positif kat dia. Siap cakap ada satu time dlm tahun ni, kitorang dah hampir nak bersambung balik. Ayat dia semua nak berbaik sebab Maryam je, bukan pasal nakkan aku sangat pun. Pastu dia siap ckp macam dia ingat aku dah putus ngan boyfriend aku sebab dah takde profile pic dengan boyfriend aku tu. Pastu dia cakap dia yang bodoh sebab tak paham pattern game aku. Ewah ewahhh.. Lepastu dia kata pasni dia dah taknak ambik tau pasal aku, biarlah aku pergi dengan lelaki mana pun..

Biar aku jawab dalam point form.

1. Hint apa yg dia cakap nih? Aku cuma layan baik kat dia sebagai bapak Yam. Awal-awal bercerai DULU mungkinlah aku ada rasa confuse n rasa sayang lagi kat dia. Kadang-kadang DULU aku memang biarkan dia hug aku sebab aku masih rasa close ngan dia n rasa kesian kat dia jugak. Sometimes mmg I need good hugs too. Tapi it was friendly hugs bukannye romantic hugs. Dan dari mulut aku sendiri memang takde cakap sayang dia ke, nak berbaik semula ke, takde.

2. Dia cakap dia cuba bnyk kali dalam tempoh 3 tahun lebih ni? Cuba modal air liur ada la.. Kot ada hantar bunga ke kasi hadiah ke, nak gak aku cair.. Tapi tu la berkira sangat. Sekalipun takde.

3. Cara dia ckp selalu macam dia sorang je pk pasal Maryam. Aku nih takde pk.

4. Ayat 'pattern game' aku tu yang aku paling geram. Gaya macam aku mainkan dia plak.. Padahal sejenis yang cuma pikir lepas diri sendiri je dalam semua hal. Geramlah. Depan aku punya baik, tapi belakang aku cakap macam2 kat crowd FB dia tu.

Bila cite kat Izal, Izal cakap, "Dia cakap 'sayangkn Syg' tapi dok hantar gambar berpeluk dengan perempuan lain." Eh betul gak. Sebab haritu ex ada wassap aku cakap, "Yang.. Boleh tak remove profile pic ni. B tau B dah takde hak. Tapi B sedih..", dia refer pada profile pic aku berdua ngan Izal kat wassap.

"B bukan tak move on. B try berkawan. Tapi we both still love our exes.", diikuti dengan gambar dia peluk bahu perempuan tu, perempuan tu peluk pinggang dia. πŸ™„ Baru 'try berkawan' dah bergambar camtu. Aku ngan Izal pun takde gambar camtu tau. Nyesal plak rasa bersalah sebelum tu n terus 'patuh arahan' terus tukar profile pic aku tu kepada pic aku n yam berdua je. Sabar je la.

So.. Lepas tau pasal status FB dia tu, weekend seterusnya yang dia datang nak ambik Yam tu aku macam layan tak layan je dia. Biasa dia dtg aku layan elok cam layan kawan datang umah la kan. Hari kejadian tu, aku dok dapo je n biarkan dia ngan Yam kat hall. Sebab nak mengelak terlepas marah kat dia. Tapi pastu dia datang dapo puji-puji bau aku masak sedap. Pastu dia cakap dia nak balik dah.

Pastu dia tunduk ke arah aku, cuba nak kiss bahu aku.

"Janganla buat camtu..", aku cakap elok-elok sambil mengelak. 

Pastu bleh plak dia cuba lagi. Aku yang tengah menahan rasa berasap pun jadi makin hangat la kan.

"Janganlah buat camtu lagi, tak suka la..", suara aku dah ternaik sikit tapi masih terkawal. πŸ”₯πŸ”₯

Dia pun paham dan dia terus ke depan, lepas tu dia balik. Aku geram sebab dia kata kat aku macam-macam, pastu kata taknak peduli kat aku lagi dah, tapi buat camtu. Sentuh aku tanpa rela camtu. Ni bukan kali pertama. Dah banyak kali, bleh kata each time datang umah memang nak tarik tangan aku la, kiss tangan aku la. Aku plak jenis takleh nak berkasar tolak dia or memarah dia sebab aku ni pesen sekali dah gado, susahhhhhhh. So aku mengelak dari memarah. Yang paling teruk haritu buat2 terlanggar dada aku pastu sengih. Ingat comellah tu. 😀

Gambar belah kanan ni la profile pic kat wassap aku yang ex mintak remove tu.
Aku suka giler gambar ni sebab nampak Izal yang lebih mengendeng kat aku walaupun hakikatnyaaaa.. Sila sambung sendiri ekeke.


Selingan: Aku dapat free 6"x6" Photobook from Digi sempena birthday aritu weehuu!
Suka giler. So i picked some of my personal favourites
πŸ₯°πŸ₯°

Aku terus text kat Izal apa yang dah jadi. Izal marah. Tau dia marah bila dia diamkan diri lama dan tak respon. Banyak kali dah dia ckp jangan kasi ex masuk rumah. Pakai tudung bila dia datang. Jangan bagi ex pegang-pegang. Aku je yang masih tak sampai ati n berlembut. Nak biar Yam happy ada Babah dia kat umah tu walaupun sekejap. Bagi excuse kat Izal macam, "Ala, dia tumpang smayang je Syg..". Kadang aku harap Izal faham, tapi betullah macam Ija cakap, cuba bayangkan kalau ex Izal buat kat dia macam ex aku buat kat aku, mesti aku marah kan? Yeeeee. Cemburu aku lagi teruk kot..


 Sedih pulak tengok gambar ni dulu.
Aku tutupla muka ex ye, tak baik plak dah merempan sal dia pastu tunjuk muka dia plak.
Yang mana dah kenal dia siapa takpelah.

So, pastu aku rasa maybe tibalah masanya untuk aku bertegas ni.. Aku kena jaga hati Izal, tak boleh nak jaga hati semua orang lagi. Few days lepas tu aku msg ex n cakap, "Pasni hantar dan ambik Yam kat luar umah je lah ye.."

"Uh, kenapa?? Kenapa tiba-tiba macam ni? 😭"

"Boyfriend orang dah lama bising. Taknak hubungan kita keruh. Apepon kita parents Yam."

"Sayang B kat Yayang tak pernah putus..",

"Kalau sayang takdela berpeluk-peluk dengan orang lain dan cakap buruk pasal orang. Dah la. Dah 3 tahun lebih dah.", aku potong. Takmo la berlembut hati ngan dia dah.

"Manade cakap buruk.. Nape tetibe ni..", dia pertahankan diri n maybe dia tak sangka aku tau pasal FB tu. Post pun dah lama.. Masa dekat raya puasa haritu lagi.

"Dahla.. Kita move on. Kalau orang tak tegas nanti awak cakap orang mainkan awak pulak. Padahal orang layan baik sebagai bapak Yam je. Apa-apa yang awak buat tu, orang lain akan tanya orang balik."

"Ishk kenapa tiba-tiba ni... B salah.. B mintak maaf."

"Xpelah, orang bukan nak bergado. Cuma maybe kena ada gap yang jelas supaya kita boleh move on."

"Just jangan jauhkan B dari Adik.."

"Takdenye jauhkan.. Orang bukan kejam macam tu."


Tengokla relationship kitorang masih okay je selama ni sebab Yam. So please don't jeopardise it.
Kawan-kawan yang tau kitorg berpisah pun tak tahan PM aku cakap nampak korang ok je, harap berbaik semula blabla. Ramai yang tak tahu pun aku dah berpisah.
Kat socmed pun xde aku merempan apa pasal dia pun.

So finally, start daripada last week, after 3 years plus, barulah dia stop panggil aku Yayang n bahasakan diri dia B.. Maybe dia benci aku or whatever, but i did him a favour. Maybe dengan cara ni baru dapat move on. Dia macam stucked lagi dalam dunia 3 tahun lepas. So time dia ambik Yam haritu, memang dia tak masuk rumah dah, tunggu kat luar je. Memang rasa lain sikit tapi at least takde aku risau dia nak sentuh-sentuh aku lagi.

Sebelum dia datang tu, Izal dah cakap siap2, "Syg, jangan kasi ex masuk umah. Jangan kasi dia sentuh Syg."

Aku cakap ye.. Dah bgtau kat ex for the first time last week, jumpa kat luar umah je sebab boipren org dah lama bising. So Izal rasa convinced and lega sebab benda yang dia cukup tak suka dah terkawal. Sebab dia jauh..

Dulu aku fikir tak kisah pun ex masuk umah sampaila aku dah ada suami semula ke nanti, barulah dia tak boleh masuk lagi. But it happened earlier than I thought it would be. Biarlah, untuk kebaikan semua orang pun kan..

Esok dah Sabtu. Susah betul hati aku bila nak masuk weekend ni. Ada semacam kegusaran bila makin menghampiri cuti sejak single nih. Pikir nak bawak kaki ke mana. Nak camping tapi musim hujan gini, takut ribut lah..



You know you love me!
XOXO


Tuesday, August 13, 2019

Izal - Part II - How We Met

I swear I could write a whole book about him. πŸ₯°

Rasa suka gila kat dia. Makin hari dia buat aku makin suka giler kat dia. Rasa banyakkkk sangat nak cite pasal dia. Aku sebenarnya start tulis semula kat blog nih sebab aku rasa macam lama sangat dah menyusahkan ija.. Semua cerita kat dia. Tapi dia macam okay je hihi.

But still, i need a medium yang orang tak bape kenal aku sangat personally. Yang aku boleh tulis seberapa detail yang aku suka. Macam IG n FB tu takde freedom of expression sangat, because we're afraid of being judged. Sini pun orang judge tapi orang yang tak kenal kau, jadi okaylah sikit kot. Sometimes we just need to let certain things out of our system!

******************************************

So.. We first met in Hat Yai back in December 2017. Masa tu aku adala buat salah lagi sampai Izal silent treatment aku lagi. Aku susah hati. Aku ambik tiket pergi Hat Yai that weekend, tempat yang aku tak pernah jejak sebelum ni. Dah sampai sana baru aku bagitau dia aku kat sana. Aku dah tak peduli dia bleh terima aku physically ke tak ke.. Yang aku tau aku nak benda ni setel dedepan.

 Hat Yai view dari Tuk Tuk yang aku naiki untuk ke hotel.


Bila dia tau aku kat sana je.. Terus tak jadi silent treatment. Sebeban bebelan dia text kat aku.

"Pandai-pandai datang sini siapa suruh? I dahla skang ni kat Bangkok."
"Tau tak hotel you book tu kawasan 'dalam', jauh dari city centre?"
"Ya Allah kalau jadi apa-apa macam mana.."
"I susah hati ni tak boleh tido fikir cemana nak pindahkan you ke hotel lain..."
"Duit dalam tangan ada tukar banyak mana? Skang ada berapa? ฿2500? Ok cukup."
"Dari hotel tu jalan sikit ke depan dalam 100 meter, pastu belok kiri, ada kedai makan halal."
"Jangan ikut naik motor ke, kereta kat sana. Jangan lintas jalan."

Hihi punye caring sampai tak bagi lintas jalan.. πŸ˜‚ Aku tadah je bebelan dia. Sebab memang silap aku. Aku bila dengar dia cakap kat Bangkok je, mulela terpk dia ni taknak jumpa aku apa.. Slama ni elok dok ada kat Hat Yai tetibe ni ada assignment kat Bangkok plak. Bangkok tu kalau ikut jalan darat 12 hrs away dari Hat Yai. By plane dalam sejam setengah.



Sedih memula sampai bilik hotel ni. Ingat orang datang nak hanimun ke wehhh.
Orang tengah sedih niii
😭


"Oh.. Kat Bangkok ye.. Takpelah kalau x dapat jumpa..", aku balas text dia pasrah, sedia je la dapat penat je datang jauh-jauh..

"Pandai2 kan buat keputusan datang sini kan. I dah cakap kat boss mintak balik awal, hari Isnin ni."

"Erk boss kasi ke?", tanyaku girang. πŸ₯³

"I tak pernah buat camni. Mestila boss kasi. I just cakap ada orang tunggu je."

Tengoklah ayat abang garang ni.. Dia memang gini, garang, keras, tapi dia sebenarnya penyayang sangat. Tengok dalam dia marah2 tu dia usaha balik untuk aku.. Initially aku nak stay over the weekend je, so aku kena extend lagi sehari kat Hat Yai, next Monday tu, sebab Monday baru dia dapat balik..

So sampai masanya aku jumpa dia. First time aku jumpa dia tu.. Rasa berdebar gilaaaaaaa time tunggu dia sampai tu. Berapa kali aku tukar baju sebelum keluar dengan dia tu, sebab rasa serba tak kena. Dok tanya ija, baju ni ok tak? Ke yang ni yang ok? Padahal dah mok tu pakai apa pun tak ok.. Wakaka. 😭

Finally.. Bila dia dah sampai tu terkesima jap sebab tengok dia ensemnyaaaaa! Dengan tingginya lagi.. Ija masa tu dok text tanye, "Cemana, cemanaaaa??? Dia dah datang belum??" Masa tu dah macam live telecast ngan Ija.. Semua dia tanye update. Aku terus jawab pendek kat Ija, "Ensemnya diaaaaaaa!" Hahaha. Memang la dah berlambak gambar dia aku tengok sebelum ni, tapi taula gambar laki kan mana edit2, gambar biasa2 je.. Bila jumpa dedepan baru nampak adui ensemnya dia ni.. Sampai aku rasa time tu, what is he doing with a girl like me?? Gittewww...


To be fair, okaylah dia mmg la takdela ensem cam Eizlan Yusof ke Edika Yusof ke, tengok contoh2 aku hero2 lama je wahahaha. I mean bukan stok yang jambu, helok, dah tersedia untuk majalah gitu. Tapi dia ni ensem macam 'jantan' yakni masculine gitu.. Muka dia biasa je tapi overall he's Mr Very Fine ekeke. I may be bias sebab tu kan boipren aku.. Mestila aku ckp dia ensem hehe. Aku suka sangat lesung pipit sebelah pipi dia. Dengan janggut nya dengan mata coklatnya.. Badan dia plak tegap dan tinggi. Bahu bidang, tapak tangan dia besar. Kira sekali tampar bleh melayang la gitu.. Kihkih. Kulit tak gelap, tak cerah. Terpesona sungguh hamba rasanya ketika itu. Ekeke.

Gambar ni aku lukis untuk dia last year for his birthday. Aku tak pastila aku boleh ke tak share gambar betul dia kat sini. Sebab blog kan semua bleh access. Tapi kalau kt IG aku ada je gambar dia sebab IG aku private. Itu yang aku share gambar sipi-sipi je kat sini. Sebab keje dia tu lain macam sket, buat dia kena low profile sikit. Facebook and whatsapp pun dia tak boleh ada. IG ada tapi tak reveal identity dia. Tapi tak pernah pulak dia ckp jangan share gambar dia kat mana-mana. Dia pun tak tau kewujudan blog nih.

Dia plak bila jumpa aku je dia terus cakap kat aku, "Mana mata yang bulat tu.. I nak tengok.." Malu gilerrrrrrr! Time ni dia bahasakan diri dia I lagi, bukan Abang cam skang hihi. 'Abang' tapi sebenarnya adik.. ekekeke. *Blushed*. 🀭

So sejak jumpa tu hubungan kitorang makin rapat. Dia cakap kedatangan aku ke sana untuk jumpa dia bawak kesan yang mendalam dalam hidup dia..

Dia selalu buat aku rasa special sebab terima seadanya. Bukan terima seadanya ekceli, let me rephrase, dia memang ekceli suka sangat rupa aku physically. Sedangkan selama ni aku struggle kan nak turunkan berat bagai.. Dia ni rilek je ckp dia tak suka perempuan kurus, taste dia mmg badan berisi macam aku. Ex wife dia pun badan cam ni gak dia cakap.. Jadi dia slalu pesan jangan kurus, dia tak suka. Aku ingat dia jenis yang jaga ati. Tapi tuhla.. Dah 2 tahun lebih kenal ni dia masih ulang benda yang sama. Dia cakap dia taula apa yg dia nak.. πŸ₯°πŸ₯°

 Aku rasa aku dengan dia camni.. Hehe.


Dia always cakap aku dah cukup cantik, dah cukup sexy dah. Haha kot celah mana ntah sexy dia tu. Kadang rasa dia ni buta ke tak nampak aku cemana? Dengan dia mmg mewah aku dengan puji-pujian tapi dia bukanla jenis sweet talker. Cuma dia buat kita rasa diri kita bes.. Takde rasa insecure dengan diri sendiri. Dia sebenarnya jenis berlapang dada dengan apa yang dia dapat.. Dia buat aku rasa macam dia biggest fan aku. Boleh kata hari-hari mintak gambar aku. Kat umah mintak, kat opis mintak. Sampai skang ni pun masih sama. Sampai aku cakap cukuplah kan dah banyak gambar aku. Dia cakap biarla.. Biar sampai beribu-ribu pun gambar aku dalam fon dia... Huhu. Agaknya bila dah duduk serumah nanti baru stop mintak gambar kot.. 😁

So skang ni aku harap sangat ada jodoh kitorg berdua ni.. Kitorang tengah tunggu application dia untuk balik Msia lulus. Korang tolongla doakan jugak ye. Mana tau ada antara doa korang yg makbul... Kalau ikutkan takut dengan new relationship ni, memangla takut. Rasa tak selamat semua. Thinking of how fragile a relationship can be kan. Benda nak putus tu kat hujung mulut je.. Tapi kalau ikutkan rasa takut, tak ke mana kita weh. Jadi maybe dalam relationship ni kena ada rasa bersedia sikit yang hubungan tu mungkin bukan untuk selamanya, pastu redah je la.. Take the chance. Dalam masa yang sama, raikanlah dan bersyukurlah untuk setiap masa yang dia masih ada untuk kita..

Aku sayang sangat dia ni. Susahla nak jumpa laki macam dia.. Yang buat aku rasa diterima sangat, dan dalam masa yang sama perasaan aku sama kat dia. Bukan one sided. Mutual dan saling spoil each other with love. Whatever I gave him, he'll ALWAYS give me more tahap aku tak tercatch up dah.. Harap ada future untuk aku dan dia, moga sampai akhir hayat kali ni.. Bak kata dia, "Moga tahun ni lebih bermakna untuk kita berdua.. Abg harap Abg akan jadi sebahagian dari hidup Syg nanti." 😒



You know you love me!
XOXO