Friday, July 9, 2010

Brani Buat Pelamin Sendiri??

Harini turn aku of the week to work from home. Dan bila work from home tu, biasanye mmg takde keje, kecuali kalo ada hal urgent barula orang kat opis call aku.

So tadi aku pun teruss pegi ikea ngan tadek tujuan yang nyata. Kecuali sedikits cravings kat meatballs dia. Time jalan2 bahagian lampu, tetibe aku terpk, worth it tak aku bayar duit untuk pelamin nanti ni??? Kakak aku dah tolong tanyekan berapa harga pelamin yang macam aku nak kat area umah aku tu, then dia cakap $800. Memang bagi sesetengah orang murah, dan ni mmg standard rate pon, tapi bagi aku mahalllllll!! Aku taknak spend banyak untuk pelamin ni. Aku rasa aku ni jenis sayang nak bayar kat servis kot, kalo bayar kat benda yang kite dapat terus lain citeeeee. Ini bayar bnyk pastu amek balik ishk2. Servis lain yang aku 'terpaksa' bayar cuma make-up (sbb aku tak reti mekap kaw-kaw sendiri) dengan photographer (takkan time kawen pon nak camwhore kotttt... Ngahaha).

Kakak aku cakap, "Adik bayar mekap pon lebey kurang harga pelamin, adik sanggup. Nape pelamin tak sanggup? Lagipun berbaloi laa cantik masuk gambar..."

Aku cakap, "Memanglaa, tapi yg paling penting pengantin kena konfem mekap lawa, at least kalo pelamin tak brape lawa takpe, bleh kaver ngan kelawaan pengantin lagi... Hehe."

Truth is, aku rasa sayang nak bayar banyak kerna aku rasa pelamin tu aku bleh buat sendiri. Mekap aku takleh buat. Tu bezanya. Tu sebab aku takmo bayar orang lain mahal-mahal untuk sesuatu yang aku rasa aku boleh buat sendiri...

Lainlaa kalo aku ada duit berkepuk tahap tak abis makan... Buat ape laa nak susah2kan diri kan...

So, lebey kurang camni je pelamin yang aku nak tu:

Tapi kat tengah tu nak kain silang2.
(Sorry tak dapat bagi credit kat gambar ni, main saveeee je dulu dalam folder T_T Harap maaf.)

Yaa... Kain silang2 camni...

Simple je kan taste aku? Yang penting simple tapi lawo, bukan simple tapi nampak kekampungan, nehiiii. Mainan warna ngan kreativiti tu yang penting. Kalo tengok gambar yang first tu, nampak macam tak banyak bahan je kan? Tapi tu laa, pelamin ni, nampak simple, tapi nak kerjakan dia sikit punye susah... Menangis tak berlagu... Sanggup ke aku melalui semua tu semula?

Bajet tu ada, tapi aku tersangat sayanggg nak bagi bedebuk kat orang lain $800 terus! Baik aku beli barang yang aku leh simpan lepas majlis kannn. Aku ter-sangatttttlah tengah consider nak buat sendiri ni. Here are the things I might need to prepare:


1. Panel pelamin & platform - suruh abang aku buat rasanya boleh ni. Gune plywood pastu aku cat karer putih. Pastu upah beliau ngan dua kotak rokok keh keh. Skang dia dah pandai beli rokok cap ntah ape2, dah tak beli dunhill, sbb kat kotak rokok tu tadek gambar memacam jenis penyakit cam kat kotak Dunhill. Tau takuttt! Huhuuu.
2. Pasu bunga kiri kanan.
3. Bunga.
4. Lampu kiri kanan.
5. Kain.
6. Kerusi.
7. Cat secukup rasa. Kat umah dah ada rasanya cat putih ni. Jimattttt.

Serious ngan bajet 800 tu dah bleh dapat dahhh pelamin anganku tu... Kalo yang mahal sket pon kerusi, tapi tak perlulaa beli kerusi mahal sangat ponn. Plywood untuk panel mintak abang aku sponsor muahaha. Slightly over budget is fine too, sbb as I said, barang2 tu aku punyaaaa, bleh hias umah nanti. Panel pon bleh recycle kasik anak2 sedara aku 'sewa' nanti huahuahuaaaa.... Keji!

Berbalik pada ikea tadi, yang buat aku terpk pasal pelamin adalah pabila jumpe lampu segojes ini. Dulu pnah nampak kat wedding member aku tapi tak penah jumpe plak jual kat kedai. Tu yang terus teringin nak buat pelamin sendiri, maka dapatlaa memiliki lampu ni tanpa rasa bersalah sangat heheee T_T Tapi tadi dah nyarisss angkut masuk troli. Nasib baik sempat mengucap pastu terus blah laju2. Fuhhh mencabar btol...

Harga lampu ni $149. Kalo yang berkaki tinggi punye, $179.

Ohh pastu lampu macam Spa Q dalam gambar kat bawah ni pun dah murah skang, $39.90 je huahuaaa. Kalo agak2 nak save bajet, beli dua lampu ni letak kiri kanan pelamin kan.

Culik dari blog mia :P

Tapi aku selalu terbayang mayat laa kalo tengok lampu ni. Ngeeee.... T_T


Lampu pom-pom ni plak, dah banyak kali tengok tapi still, never fails to impress me! Cun gilerrr! Dan kelihatan bleh ditiru!! Keh keh keh tinggiiii cita-cita! :)) Harganya se-cun rupanya - $369...

Apa2 punnnn, kite tengok kadar kerajinan camner nantiiii... Kalo ikutkan masey ada masa lagi ni, tapi tu laa tak bleh nak cakap gak. We'll see, we'll see...

Kadang2 kekangan wang tu boleh buat kite lebih kreatif untuk explore the alternatives. Tengok lampu kat atas ni cukup, guna kertas je buat bunga2 tu tapi harga sampai 300 lebih, dan orang sanggup bayar tu...




Jaga diri & stay pretty!

xoxo,

28 comments:

Mia-Ina said...

rs nya pemilihan & cara nak design tu akan menghasilkan pelamin yg indah meski DIY. mia pun tgh survey lampu yg ok dgn budget...sng cite,hidup mia dgn budget.Lps kahwin, ada lg impian yg nk kena sempurnakan

erin said...

woah..semangat waja, pelamin tunang sye pun bikin sndiri, but seriously, smpt ke nk buat yang? kena buat sesiap 2 hari sebelum, so dat leh tmbh2 sket ape yg kurang b4 da day..chaiyokk!! ;p

gadis jumaat said...

mia, budget itu perlu, kalo tak mmg sky-high semuanya. share-share laa idea kat blog eh mia :P

erin, takut gak hangat2 taek ayam nih :P 2 hari sebelum je ke? maybe saya akan siapkan awal2 lagi... sbb ngeri laa buat dekat2 sangat ngan majlis dahhh, takut terkurang! tapi pelamin erin mmg cam pro lah! haha!

journey of a lady said...

betul2..takut u kelam kabut las minit plak..pantin kena betenang 2,3 before ye x?klu tak ilang seri..lenla if fam u wat, u jd mandor jek :p

miss nona said...

lmpu rm 149 tu cantek!!kt ikea ek?mcm nk beli je.nk letak tepi pelamin nikah.keh3.

gadis jumaat said...

Tu laa kalo nk diy, kena buat awal gilerrr, bli brg pe sume. Test pasang awai2, pastu mintak adik bradik pasangkn the day b4. Kalo nak seribu daya kan? Kalo xnk tu yg susah.. T_T Huhuu.

Miss nona, gi ikea cepatt. Nnt sure meletops gambar nikah yu! :P

. i . n . a . z . said...

weeeee... harga mekap nak sama ngan harga pelamin? gile mahai.

ai dulu masa kawen kat ampang, i pegi mekap kat body shop. bayau rm50 je. dan limaplo yang dibayau tu dapat voucher dan boleh la beli barang mekap yang berharga rm50. cumanya... kena pegi kedai sendiri lerr.

ikoko said...

baguslah akak buat sendiri.

ina, lepas kahwin, baru ina sedar, bayar pelamin bagaii yg mahal2 tu macam tak bawak untung pun.. huuuuuu..

baik buat sendiri je.. :) menguntungkan diri sendiri gitu.

amElyn said...

hi dear!!
i pun macam terpikir nak diy pelamin.byk sgt boleh save kan??? bkn kedekut, tapi rasa mcm tak bebaloi baya service mahal2.hakk3.
eh babe, the 1st pelamin tu sgt gojes!!! simply nice.tapi kan, i terpk..mana nak dpt kusi sanding yg besa2 tuh?? ke u nak diy pelamin dlm umah?? ke u just guna kusi that looks exactly dlm pix tu???
babe, u kawen bila?? nanti bole lah share total u abes utk diy pelamin tu berapa..i minat sgt nak tau ni..
hehee.thanks dear for this nice entry. mmmuah3!

Mia-Ina said...

sya....mia ada tgk DIY mini pelamin ur engagement. mia suke idea tu..nice & amt menarik. Just nak asking...sbb mia tgh risau ble DIY, lighting amat penting...takat nk design tu ok lg..mcm mia ni, pelamin kecil akn wat di bilik tidur pengantin...adakah perlu 2 spotlight bsr di blkg tabir & 2 di depan. Lampu candeliar tu mmg letak tengah kan?

P/s: sha, give ur emel plz..anything leh share & tanya2x..huhu. Mia ni KO sikit bab DIY.

mysarah said...

pelamin DIY? tak pernah terpikir kot ;D.. but if u have time, idea n kesungguhan evrything is possible. yang penting tekad. gudluck! =))

Nora a.k.a Aira said...

jangan lupa share info :) nampak kreatif. mesti nice :)

gadis jumaat said...

inazzzz, tu rezeki u laaa tuuu! mana ada dah skang haippp. ai punye mekap utk 2 majlis tu... ngan transportation charge kl-ktn...

ina, akak tak sure lagi laa nak DIY btol2 ke tak.. haha baru brainstorm. mmg tak bawak untung, stakat bergambar je laa haha. tapi kerna bergambarlah orang sanggup berhabis nge ngee (termasuklah gwe T_T)

amelynnnnn!! i'm so glad u're into diy pelamin!! jom buat jom! baru ai rasa smangat n brani sikit... i tak plan nak gune kerusi tinggi, sbb pas kawen mcm tak sesuai nak gune je... i plan nak gune kusi cam gambar, ataupun kusi cleopatra. pas kawen bleh gak wat tengok tv ngan hubby, eh rhyme plak :D

mia, dah tengok entry tu ek! btolll, pelamin biasa2 pon bleh nampak wow kalo gune lighting yang btol. time tunang tu, bile lom pasang lampu, hadirin-hadirat semua tengok je pelamin tak cakap ape, bile pasang lampu je semua terus "waaaa!" eksaited! jadi marilaa kite invest sket untuk lampu.

kite rasa 2 lampu dari bawah tirai pon dah cukup kot... tak perlu 4, tapi depends on mia la kan. a'ah chandelier letak tengah.

mysarah, TEKAD! that's the keyword! kalo tak, satu ape pon tak menjadi aitee!

nora, awww tengkiu for being optimistic on me... nanti sure share punye... :))

Mia-Ina said...

jom la kte sama2x tekad buat...jom..jom...sha... :-)

hehe...adegan nak tarik sha join sekaki....sepupu mia puji mini pelamin ur engagement nice ble nampak lampu tue....dia kata kat mia..buat cam2 pun dh ok...

MY said...

huhu.. dear.. u pikir lagi jauh ke dpn.. It does make sense yg amat though..Betul.. Good people would prefer to listen to good things.. Yg buruk kita jadikan sempadan.. eh.. betul ke. (-.-)

gadis jumaat said...

hohoo mia, ada geng bes ni... apa2 pun sya kena konfemkan ngan abang, bleh tak dia buatkan panel tu, tanpa panel, tak bermakna pelamin angankuuu~~~

pelamin engagement tu sbb lighting je, kalo tak, simple gilerrr. haha.

my, kire btol je.. haha. certain blog kalo manjanggg je emo, tensen gak membacanya kan? skali skala takpe :D :D (buat rules sendiri)

rose said...

cantik n simple pelamin 2..bagus2..sy sokong keputusan u..hehe..CHAIYOK!!x saba nk tgg hasil tgn u.. =)

gadis jumaat said...

mekasih rose, tapi tak konpem lagi laa nak buat sendiri ke tak.. hahaha. takut pelamin tak menjadi.. wuu!

amElyn said...

whoa.thats great!!
tapi, nak kena modal beli kusi tu la plak kan??? agak2 pricey tak kusi tu?? i blom gi usya lagi..tp mmg sgt jatuh cinta!!!!!

Meey@ said...

sha, i sokong u gadis diy.i pun terpk jugakla.dari kita byr sewa pelain ngan bridal, then depa amik balik pastu, baik kita diy sendiri.brg2 tu kita dpt kan?buat simple2 pun jd la!simple dan nice!mcm 1st picture yg u tepek tu.wahhh..yg tu pun da meriah sgt..go.go.go sha!haha.

gadis jumaat said...

takpe amelyn, kusi tu pelaburan utk rumahtangga nanti :D nanti ada masa ai usha2.

meeya, abehhh pelamin tunangmu diy ke sewa? huhuhu. tima kasey menyokong akkak :P

@ty_farEd said...

kaLo kretif n rajin..yeah..ape salahnyer buat sendiri.. memang berbaLoi2 taw..sebab kite dapat baLik sumer ang kite kuar duit tu... oowwwhh.... kenape lar i tak skretif u... mampu buat sendiri sumer tue...

anyway..sabtu ari tu pon i pergi iKea taw... ;)

gadis jumaat said...

haha g ikea gak ek! i rasa bab rajin tu kena lebih, kreatif ke x kreatif ke, google kan ada... keh2.

nuyoii said...

salam..
bagus idea awak tu tok buat pelamin sendiri..
saye pon terpikir nak buat pelanin sndri nnti..
hehe..
bukan ape..
banyak lagi duit tu nak di guna kan selain tuk pelamin..
haha..
lagi pon bukan susah pon nak buat pelamin tu..
cume yang penting ade mase ngan tak jer..
kos buat sendri pon tak smpi lah 400..
lagi 1 puas hati kalu buat sendri..
hehe

gadis jumaat said...

salam nuyoii, tu laa pasal.. mmg bleh save banyak, benda lain dah konpem takbleh save dah, so pelamin je laaa... aik anda tadek blog ke? apdet laa cite pasal diy pelamin kat blog.. :P

siti ika said...

hai tuan belog. pak cik google telah membawa saya ke sini. heheh.. nak buat pelamin sendiri jugak!! u r rite! yang penting make up, kedua penting photographer, ketiga baru pelamin.. =)

gadis jumaat said...

hai siti ika, hehe yaa gugel mmg bnyk membawa org ke blog ini.. jadi silelah diy pelamin sendiri n tunjukkan hasilnya ya! :D

Anonymous said...

nak sewa platform pelamin boleh x? sy kt KL. awk?
boleh email sy di firsha87@gmail.com