Monday, July 12, 2010

DIY: Dip Butterfly

I know I owe you an entry for the dip flower 101, but I've found even better links for that! Seswaiii untuk beginner. Thanks to amelyn yang kasik link ni. Slama ni yo-yo je aku buat cara yg lebey susah muahahaha!

Walaubagaimanapun, aku share jugaklah steps ringkas untuk buat butterfly dip sbb dalam website tu dia ajar buat bunga je. Susah laa plak nak amek gambar step by step sbb akulah tukang buat, akulah tukang amek gambarnye T_T Ok mari kite mulekan!

1. Bahan-bahannye. Atas sekali tu penutup botol solution contact lens ngan penutup sprinkler aku. Kehkeh. Silelaa cari anything yang berbentuk silinder yang diameter dia seswai ngan saiz yang anda dambakan ye. Bawah tu, dawai yang dah dibentuk guna penutup botols ittew.

2. Bentukkan dawai2 tersebut dengan sukacita dalam 2 saiz untuk sayap rama-rama kite.

3. Gabungkan semua dawai tu, pastu ikat ngan dawai lain.

4. Endennn, bukak semua dawai tu sampai dapat bentuk camni.

5. Potong 2 utas dawai lain pastu gamkan pearls kat ujung dia dengan gam uhu.

6. Kchingg! Butterfly dah ada sesungutnyie! Gulungkan hujung 2 dawai dalam step (5.) pada tangkai sayap butterfly dalam step (4.) tadi.

7. Celupkan dalam dipping solution karer biru. Kalo nak celup before letak sesungut lagi bagus, kureng comot sket :D

  Butterfly siappppp! 

8. Maka butterfly kite blehlaa diperagakan atas dawai spring pastu. Kalo rajin, sile sudahi ngan membalut ngan flower tape kaler pink. Aku malas. Muahaha.

Butterfly ni bleh guna untuk bunga pahar, bunga dulang, hand bouquet pon bleh utk tambah seri sket. Takdelaa bunga semata kannn.

Okay, I'll see u in next entry!






Jaga diri & stay pretty!

xoxo,

16 comments:

Mia-Ina said...

terfikir nak letak butterfly camni kat tirai tabir belakang mini pelamin @ tabir bilik tidur..

alahai, rajinnya sya DIY ye..mia ni tukang tengok je lebih...

@ty_farEd said...

waaaa...cantiik..!!! selalu i jumpe orang wat buneg dip jer.. kretif..wat bentuk butterfly yang cute..!!! siyes... :)

Nora a.k.a Aira said...

waaa rajinnya DIY...huhu cantek :)

Miss Byo said...

cam sennag je nak wat dip butterfly nie..emmnak tanye..kalau da celup dlm dip kan..leh ke kite nak adjust wire yang dicelup tu? btw..i da link you..exchange link ek..tq

gadis jumaat said...

timakasih mia, aty n nora.. x rajin mana pon, just nak isi masa lapang :D

miss byo, adjust stakat tinggi rendah tu ok je, tapi kalo nak kasik dia melengkung ke, dia jadi tak brape cantek. harap maklumm.

MY said...

suka suka... thanks for the entry.. konon2 ader impian diy wat tuk hantaran.. hehe..

Yanie said...

i love your blog... stumbled upon it when reading my's... I linked ya!!! i am now taking my own sweet time reading ur previous entrees...

gadis jumaat said...

huhu my, buat jgn tak buat... it's fun!

tengkiu yanie! silelah khatam ye, nanti i wat pop quiz :P

ikoko said...

makin hari makin mantobb ah goodies2 anda.. i loike!! huwaaa

i wish i could make it, if you are inviting me to your wedding ceremony!!

apa pun, keep on doing the cute stuff okeh!

sk said...

dulu mak sy rajin gak buat bunga dip nih. tp dia celup dulu setiap kelopak tu dlm dip. bila dh kering, baru dia ikat 4 kelopak tu jd bunga ke rama2 ke.. tp leceh la sikit. kena hati2 takut dip tu terkoyak.. :)

gadis jumaat said...

Ina, ofkoss anda tetamu vip ai.. Mustilaa jemput.. Tengkiu atas support :")

Sk, kalo bunge besar, saya celup kelopak dia satu2. Tp utk bunge/butterfly kecik sbg filler ni, kite gune teknik 'celup skali harung' (hehe) sbb kena buat bnyk2 maka jadi al-malasun mk celup satu2.. Hihuu.

faratul said...

waa...canteekk kan! bole tiru..heee

hamlet said...

ko tak rase macam kalau aku komen kat page ko ni, aku sorang je jejaka?
hihihih

gadis jumaat said...

Faratul, tiru jgn x tiruuu :P

Hahah emy, itu mmg btol! Tadek lelaki lain yg sudi nk masuk blog yg keperempuanan giler ni heheh.

yaYa@DaiYa said...

cop!
maybe soklan ni agak anoying,

tp jujurnya saya nk tahu mana kamu dapat dipping solution tu?

kedai bunge telur ade ke?
semangat berkobar nk buat sendiri ni..

gadis jumaat said...

hehe yaya.. tak annoying pon :D
saya beli kat kedai Sayang You kat Carrefour Wangsa Maju/Semua House. Tapi skang dah selalu nampak kat kedai bunga telur biasa... buat jangan tak buat!