Wednesday, August 25, 2010

Confessions of A Shoepaholic!

Yezzza!! Kasut hantaran dah setel FINALLY!

Shoe hunting can be a truly stressful business you see. Dua kali pergi klcc sekali ngan incik sayang, bajet romentik laa carik barang hantaran sama2 kann, tapi langsungg tadek yang berkenan. Lepas tu takde nak romentik dah, nak cepat2 setelkan je, so pegi sorang2. Dari Jusco Wangsa Maju ke Charles & Keith etcs kat 1-Utama, sampai balik semula ke Jusco AEON AU2, tak jumpe gakkk.

Aku rasa yang jadi susah bile plan nak guna kasut tu untuk 2 tujuan - kasut itulah untuk dulang hantaran, dan kasut itu jugaklahhh untuk pakai time bertandang.

Kasut Hantaran VS. Kasut Bertandang, mengikut spesifikasi gwe.

Kasut Hantaran
- Haruslah kemas buatannye, macam bonia, n nampak formal sikit.
- Sebaiknya branded sikit sebab nak letak atas dulang.
- Kaler haruslah kaler yang akan sesuai untuk kebanyakan baju, sebab mahal, jadi aku rasa worth it sket kalo bleh sesuaikan dengan banyak baju. Jadi options dalam kepala aku mungkin black n brown je ye tuan-tuan. 

Kasut Bertandang
- Terbayang nak pakai strap heels, of course tak nampak formal.
- Tak kisah brand apo janji meletops.
- Kaler mungkin purple mengikut tema, ataupun hitam untuk sedondonkan ngan incik sayang, tapi ishk hitam nampak macam bukan pengantin laa pulak...

Tengok, mmg bertentangan kann. Jadi cemana nak dapatkan the perfect shoes itu, cemana??

Satu solution yang bleh satisfies both objectives, adalah dengan mencarik peep toe. Tapi believe it or not, susahnyierrr nak carik peep toe yg branded tetapi stylo! Yang branded je, design dia b.o.r.i.n.g. Yang takde brand tuh yang terus love at first sight. Tapi cam, takmolaa orang kampung koi tengok kasut cap Gadja jeee atas dulang nanti... Ngaaaa...

Jadi finally terus pk, FINE! Fokus untuk carik designer shoes untuk dulang dulu. Kalo dah dapat, tapi tak sesuai untuk pakai time bertandang, takpe, kite carik je kasut lain yang biasa tapi gojes. Setellll satu hal!

Lantas terus dalam mood untuk shopping sbb dah ada fokus baru. And 1-and-a-1/2 days-on-ebay later...
Kching!! It's the beautifully detailed pewter synthetic Guess sandals!

Hambekkkk tadeknyaaa kasut formal ape dahhh... Huahua. Ni kasut untuk dulang hantaran laa ni... Aku rasa bleh gak pakai untuk bertandang nih. Terus love at first sight bile tengok ni, pastu nampak buatan dia kemas. So terus order! Ebay seller ni pon sangat pantas respond, malam smalam (our time) aku order, malam tadi jugak dia dah pos dari US. Dia punye feedback, 100% positive okkkk.

Harga dia campo shipping aku rasa lebih berbaloi daripada beli Guess kat Malaysia, cuma keywordnya adalah kena pandai cari, dan sabar jelahh melayari listing lam ebay tu sampai lebam... Sebab aku tengok kat KLCC haritu, harga melambung tapi design takdelaa sampai aku love at first sight terus pon...


Kat depan tu bleh letak brooch ke rosette ke untuk jadikkan bliau kasut pengantin yang bergaya. Doakanlaa kasut aku ni slamat sampai dengan kadar segera sbb tak sabarnyeee nak tengok! Jangan tersangkut kat pak kastam sudahhh... Aku rasa lagi 2 minggu sampai laa kot.

Oh and this heels shall complement handbag 'Pirates of Caribbean' aku ittew... Kching!!!


Incik sayang sukeeeeee sangat beg nih. Unik sangat. Walaupun again, maybe bagi ramai orang, design ni tak berapa sesuai nak letak atas dulang kan. Tapi nak buat cemana, dah taste aku tak typical laik dat.

Ija had her eyes on this beauty too last time masa dia shopping barang hantaran ngan tunang bliau, tapi rasa tak sesuai sebab saiz beg ni ekceli agak kecik sket. Tanpa tali, dia dah jadik clutch. Ada pilihan kaler lain, tapi kaler malap ni jugakkkk yang beta berkenan... Sbb ia cun! Enough said.


Agak kureng kan? Nampak biasa je kan?

Ekceli untuk apa2 pun barang aku, aku langsung tak kisah pasal brand dia. Kalo kasut tu, I would go for looks first, pastu tengok tahan lasak ke tidak, pastu rasa selesa ke tak, baru amek. Brand ape sumer jadi last priority. Tapi untuk hantaran nih, yang jadi nakkk sangat kat barang2 Guess sebab terpengaruh ngan Hanis Zalikha laa ni. Haha bleh ke alasan tu? Sure she looks great in anything, tapi ada satu handbag Guess yang dia selalu bawak tu, aku envy gilerrrr. Moralnya di sini adalah, tak dapat bodi cam HZ, dapat beg cam dia pon jadiklahh!

Okay2. Dah dekat waktu berbuke yeay! Err barang incik sayang belum beli ni... This wiken insyaAllah gaji, time to rip off my pocket lak! Ngee!



Jaga diri & stay pretty!

xoxo,

12 comments:

Anonymous said...

sya : jatuh chenta ai ngk kasut tuh...phergghhh kalau ai pakai kasut tu, konfemmm leh menambahkan ketinggian ai yg sah2 tak tinggi ni...hahahaha
suka banget!!!~achik~

gadis jumaat said...

Cun kan?? Anda dipaksa untuk ckp cun skang! Huhuuu. Tu laa ai cuak gk ngn heels tinggi tu, melangkah setapak dua dh cramp. Keh keh. Tp xpe, beauty is pain! T_T

B said...

fyi... cik sayang... kita akan berjoget tap dancing sesambil berarak ke dewan nanti tau... gudlak! ;p

gadis jumaat said...

ahaha perli kasut ai laa tuuu... alaa kalo sakit kaki, carik kasut lain la.. huahuaa T_T

Nora a.k.a Aira said...

gojes la ~ cantik2!! baru semangat nak jalan ni hehee=), nora xpernah guna ebay, best je baca u punya experience =)

gadis jumaat said...

tengkiu nora, lenkali bolehlah trai :P

b said...

ololololo... huhu... kasut tu cantik la... ai laik meh! gurau senda pun emosi. huhuhu

gadis jumaat said...

Huhu manader emosi la sayang.. Gelak adalaa tadii! Huhu. Nk bubur lambuk nek minahhhhh, sedapnyierrr.

B said...

b tak rasa pun bubur lambuk tu lg... huhu... ini hari mana mau buka ya?

gadis jumaat said...

let's go jonis!!! yeay yeay yeay!

Nurulbadiah Lai said...

babe..suprb ah kasut guess tu..mmg cantik..terbaek..
ni rase nk pi google cpt2 kat guess ni..
anyway..
selamat berbhagia ye dear

gadis jumaat said...

makasihhh. so, dah gugel2? dah drool here n there? DAH ORDER? gegege :D