Saturday, May 15, 2010

My Fiance, The Survivor.

Keadaan kat opis semakin tak memungkinkan untuk aku apdet selalu. Jadi harap time wiken camni je laa dapat apdet secara bes.

Kesimpulannye (tetibe kesimpulannye ), incik sayang warded kat HKL aritu tapi temperature dia tetap tak turun2. Kena sentiasa tuam ais kat kepala, baru laa badan tak panas. Masuk ari ke 3 kat spital kalo tak silap, dia cakap hidung dia bleeding dari pagi sampai tengahari tak henti-henti, dapatlaa satu mangkuk camtu kalo tadah. Huuuuuuu. Bile aku datang time lunch hour tu, bleeding stop kejap. Malam tu aku call Mak dia n Mak dia cakap dia dah masuk ICU sbb lepas aku balik tu, dia start bleeding balik.


Otw balik Kuantan, comel giler tido sambil peluk incik lembu pink yang nak bagi kat Kak Da :)))

Tunang aku masuk ICU?? Terus berderai2 air mata aku time tu... Mak dia cakap jangan risau, incik sayang sedar, dia dok kat ICU sbb senang doktor nak attend kalo apa2, kat wad biasa lambat sikit. Tapi mak dia mmg seorang yg tenang, tak mudah panik. Jadi kalo keadaan tengah teruk pun aku tak tau keadaan tengah teruk. Ishk ishk... Jadi time tu aku tak bajet dia sakit teruk sangat sampailaa bila dia dah kuar icu, baru aku tau platlet darah dia turun sampai 9 je, tu yg masuk ICU! Incik sayang cakap, normal patutnye 300 platlet!

Aku gugel2 tadi, platlet ni fungsinye 'mengikat' darah kita. Yee mari belajar Biology semula sbb sumer dah lupe. Kalo tadek platlet, darah bleh kuar camtu je dari gusi ngan hidung. Patutlaa before incik sayang masuk ICU tu, darah kuar banyak dari hidung, maksudnye platlet dia makin kurang le tu... Aku ingatkan sbb badan terlalu panas...

So sambung balik. Bile aku datang tengok dia kat ICU, pemandangan sekitar mmg kelihatan tidak memberangsangkan. Sume orang keliling dia kurus tinggal tulang, sume orang muke ngah 'struggle' sangat huuuuuuuuuuu. Wad sebelum ni, muke memasing cam demam ala-ala je.

Incik Sayang bagi nama si mata buntang ini, Hassan.
Dah kuar icu baru dapat bagi kat bliau ni :)

Aku tak suke spital, emosi aku rasa berkecamuk bile datang spital. Especially allergic kalo tengok ada orang tua pakai kopiah, baju tshirt pagoda ngan kain pelikat petak2... Aduhhh teringat sangat kat Ayah aku... Aritu siap nampak sorang pakcik tu sejibik pakai camtu pastu ngan slipper2 skali cam slipper Ayah aku... Huuu lagi. Bleh otomatis berjuraian air mata kat situ jugak.

So, selama sehari semalam incik sayang dok kat ICU. Mmg bedridden time tu sbb dia langsung takleh bangun, jadi dia nak makan2 pon takut sbb tak selesa membuang dengan bantuan nurse uhuuu. Sooo long story short (but is already a long story ), lepas kuar ICU tu he's getting better, sampailaa semalam dia dah discharged dari spital dah. Tapi temperature masey kekadang panas sejuk... Bukan senang nak bebetul sembuh...

Kesimpulannye, kalo kena denggi, silelaa bagi perhatian tak berbelah bagi to your loved ones. Dia beruntung ada Mak yg penyayang giler, tak henti-henti jaga dia walaupun mak dia pon lam proses nak sembuh denggi gak. Mak dia cakap kat orang yg datang melawat, "Saya jadi kuat sebab nak jaga dia (incik sayang) walaupun saya pun badan lemah2 lagi sebab belum betul2 sembuh."

Kasihnya ibu...

So siang tadi aku gi jenguk lagi incik sayang time lunch sambil bawak meatball idaman dia yg aku buat mlm tadi. Dia baru ada napsu makan since seminggu warded, it's so unhim!! So bile dia kate teringin je smalam, aku terus buattt sementara dia ada appetite ni huuuu. Walaupun ekceli dia teringin mkn meatballs William's, tapi sebab malas gi William's jauh sangat, dengan penuh gagahnye akak gugel recipe ala2 william's (gugel je pun ). Siap letak cheese kat tengah.

Time ngah makan bertiga ngan mak dia, aku nampak incik sayang sengihhhh je tengok aku. "Nape??", aku tanye. Dia cakap, "Seronoklah tengok anda ada n lunch sekali kat sini..." Olololo... Blushed sebentar di situ!

Breadcrumbs macam tak cukup, jadik ngan bread-breadnya sekali campo sekali.. Hahaha. Jadik ala meatloaf dah 



Maka terhasillah!

Sama macam William's punye dari segi bentuk tak sekata je.. Wahahaha!


Pastu singgah carrefour jap beli kuah chicken carbonara untuk makan ngan meatball.

Kasihnye tunang...

Keh keh keh.

Aku tanye: "Amacam yang, macam william punye tak meatball orang?"
Bliau: "Macam ni laa william punye!!", kata bliau ngah penuh convincingnya, sambil makan tanpa henti. PRICELESS!

So inilah recipe meatball BAJET-WILLIAM'S untuk future reference:

1. 1kg of Ramly minced beef
2. 2 cups of French bread's breadcrumbs (kikis roti tu sampai licinn)
3. 2 eggs
4. 3 cloves garlic
5. Salt, pepper & pati ikan bilis (or ajinomoto etcs) to taste

Gaul semuanya, bentuk bulat2, letak cheese kat tengah kalau mau, then goreng!! Siappppp.

Skian. Banyak nak stori lagi niii dan banyak gambar nak share pasal wedding prep! Tungguuuuuu!





Jaga diri & stay pretty!

3 comments:

ikoko said...

kak sya, harapnya tak tutup eh blog ni, harap remains the same je k blog ni lepas akak kahwin..

sangat teruja utk masak2 western di rumah.. sbb lebih berpuashati..

nanti nak dptkan ilham dari williams lagi.

eh.. bila kita nak makan2 kat william?

ina turun PJ 1 Ogos ni. William bukak kul bape? Ingat petang 1 Ogos nak singgah william, makan kat william, atau 31julai malam nak makan kat william, sbb hubby suka survey rumah member kahwin, sebelum tarikh kejadian.

gadis jumaat said...

insyaAllah blog ni kekal je. share laa jugak any resipi yang best2 kat blog ina, seronok tengok, walaupun ntah bile mau buatnye ntah...

tu laa, kite makan2 kat william bile ai dah kurus sket ek! segannye skang ngan bodi ini :D :D :D

abang william insyaAllah bukak dalam pukul 5.30 camtu, sbb aritu pernah tanye dia. kalo nak confirm atau order siap2 sebelum sampai, call dia, ada number tak? 012-6520300 :D

ikoko said...

alermak akak.. :) takpe2.. kita hormat keputusan akak k. aler cancel ah. huhu

nanti lain kali, nak pergi situ, makan ngan akak. :)