Sunday, May 16, 2010

Butik Kawen Paling Bes Untuk Plus-Sized B2B.

Aku ni jenis malas sket nak survey banyak2, jadi dah jumpe satu butik yang bleh menawarkan saiz aku, dan rajin melayan, mmg itulah yang jadik butik paling bes di hatiku....

Ada yang cakap butik yang bes untuk orang yang 'tak berapa nak kurus' aka saiz XXL ni (segan nak taip XXL tapi untuk kemudahan orang gugel, maka aku taiplaa. Ngahaha. *blushed*), ada kat Bandar Baru Bangi ngan Sungai Besi. Tapi aku tak biasa dengan 2 tempat tu, so aku gi Semua House je dengan niat untuk carik kain untuk baju pengantin setelah pasrah ngan layanan diterima kat Ampang Point...

Dua butik aku pegi kat Ampang Point, satu tu bile aku masuk n direct tanya, "Ada tak baju kat sini saiz saya?" Sorang jawab, "Kat sini kita limit sampai saiz L je..." CISSSS bedebahhhh. Maka aku terus blah with the walk of shame... Citttt. Terus confidence level menjunam ke paras bahaya. Ini baru badan camni, takleh imejin kalo badan gemok btol, cemanalaaa layanan yang aku akan terima

Satu lagi butik, "Ala... kat sini takdeklaa, saiz ni je (sambil tunjuk deretan baju2 berskala barbie dia). Buat baru laa pastu sewakan, harga kite start dari 1800 je..." 'JE'?? Since when 1800 tu is a small amount of money der? Nonono time kasih je laa, tadeknya aku nak bayar almost 2k untuk samting yang takkan jadik milik aku ittew...

Bile gi Semua House, pilihan kain lace sumer tidak memenuhi citarasa anak raja tapi poket nipis ini. Hihi. Corak lace tu is so predictable, mmg lain sangat dari baju pengantin yg disewa tu, aka tak cun, tu yg aku givappp. Last2 sembang ngan owner kedai baju pengantin tu, dia cakap, "Try gi medan MARA dekat2 area Pertama Kompleks, Jalan TAR tu. Situ banyak pilihan, artis ramai pergi situ."

Aku tanye, "Situ ada saiz besar ke?"
"Ada, ada. Lagi satu, try pegi level U5 kat Semua House ni. Situ pun ada.", dia jawab.


Jadik aku pegi level U5 dulu ngan niat nak gi Medan MARA later. Tapi sudah berkenannnn dekat U5, jadik tak jadi gi Medan MARA. Kedai ni the only butik pengantin kat level U5 tu, bertentang ngan kedai cenderahati Sayang You.

Presenting.... Diana Bridal Sdn Bhd, sayangnye dia kate tadek website. So meh aku tolong promo. Ada cawangan kat Jalan Pudu ngan Ikano Power Centre gak. Butik ni sekali ngan Fotome Studios.


Cantik giler baju Zahnita pakai ni, Ija pon berkenan.

Aku ngan Ija memula buat2 masuk Sayang You dulu sbb segan gilerrr takut butik tu tadek saiz aku... Wahaha. Tapi gagahkan jugak kaki ni last2, kali ni someone yg nama Nuurul greet kitorang. As usual soalan aku direct to the point, "Ada tak baju yang saiz saya?"

"Ada.. Kita boleh buat ikut saiz adik..", Nuurul cakap.

"Aik, baju sewa ke?"

"A'ah kak. Semua boleh adjust ikut saiz akak.", jawab sorang lagi pekerja butik tu.

Wow, ini sudah bagus!

Tapi pastu aku masey tidak yakin ngan ape yg aku dengar tu, aku tanye lagi, "Yang mana satu yang boleh adjust ikut saiz saya? Takkan semua kot?"

"Adik nak yang mana? Boleh kata semuanya boleh adjust. Kite lebihkan 'basi' untuk semua baju. Boleh... Jangan risau.", Nuurul jawab, cuba untuk meyakinkan aku. Wowwwww.

Pastu bile dah selesa tu, ija sembang2 laa ngan sorang lagi pembantu butik tu, cakap mmg nak diet ni, tapi still laa kena carik baju awal2 kan. Kot laa badan takmo turun ke apa. Dia cakap apa tau, "Alaaa 5 bulan lagi, SEMPAT SANGAT nak diet.", woww tak penah jumpe orang yg begitu memahami dan optimis cam dorang ni... Dorang bukan gemok pon padahal..

Pendek kata, marilah berkunjung ke Diana Bridal ni sekarangg! Bukan untuk bakal B2B plus-sized je, yg kurus laaagilaa boleh. Biar daku summarize kenapa!

1. Layanan mantap dan tidak bertepi.

2. Tidak bias terhadap pengantin bertubuh montok hihi. 

3. Mmg dia tunjuk, setiap baju tu diorang lebihkan 'basi', meaning dia lebihkan ujung kain tu, pastu jahitan bleh dibuka pastu dijahit semula ikut saiz anda, anda dan andaaaaa *bunyi gema*. Untuk yg kurus pun, kain lebih (basi kain) tu dia jahit ke dalam kemas2, tadeklaa nampak terkeluar ke ape.

4. Baju banyak pilihannnnn.

5. Harga bermula dari 500++ (perempuan sahaja). L&P bermula dari 700++. Pakej ni dapat sekali veil, tiara, rantai, tengkolok.

6. Senang nak pegi. Macam, ada ke b2b yang tak tau Semua House kannnn? Senang untuk proses fitting, amek bawak balik kampung dan pulang balik.

7. Ini paling bes - we can change our mind! Nuurul cakap camni, "Nanti time nak datang fitting, kalau kite ada baju baru yang adik berkenan, adik boleh tukar, tadek masalah." Whattt? Begitu flexible?? *nangis keterharuannn*

Lepas tu dia tanye, tanak ke amek pakej untuk tunang sekali?

Aku cakap, "Oooh... Tunang saya besar, susah nak dapat saiz kot..."

"Besar mana?"

"Besar laa, besarr, pastu tinggi lagi, tak muat kot..." <-- hehe selamber, jangan marah baby...

"Besar macam mana? Bob Lokman ada?"

"Hmmm ye kot anda?", Ija tanye aku.

"Haa ye kot...", aku jawab setelah berpk seminit. Susah btol nak bandingkan laki kite ngan laki lain.

"Boleh... Besar Bob Lokman boleh. Bawak je dia datang sini. Kita akan bagi muat. Kalau tak muat pon, kite boleh tambah kain kat tepi. Sebab baju dalam orang tak nampak kan."

See? Betapa optimisnya orang2 ini??? Seronok... Akhirnya dapat layanan yang kudambakan...

So incik sayang sudah tak sabar nak sihat, nanti mau jalan berbondong-bondong gi Diana Bridal! Dia pon dah cakap kat Mak dia, dia nak gi. Nanti kalo ada yg berkenan, bleh carik baju untuk belah dia pulak! Yeay!

Sooooo finally, aku pilih baju ni untuk wedding Kuantan nanti... Ikut ati tak tahan je nak tunjuk gambar penuh, tapi nanti langsung tak seprais la pulak kan... Tapi ni pon dah terang tang tang ni hahaha.

Material dia lace n songket, baju ni aku bleh sarung aritu tapi sendat.
Kesan2 keketatan dapat dilihat pada kain yang kupakai itu hehe.


I can't wait to get married!!!! ♥♥♥




Jaga diri & stay pretty!

21 comments:

.:Mrs. Engineer:. said...

bagunye bridal tu...mmg highly recommended lh kn....

girlfriday said...

wah yanie sempat lagi masuk sini! yesh, highly recommended... layanan yang memukau :))

hamlet said...

aritu kat jakel ade jgk pelayan mulut takde insuran ni pegi sound adik aku.

wah, tunjuk2 kain macam org takde duit. kalau nak tgk pun ape salah nya. kau pemalas buat keje, nak bakar2 org pulak.

mujurlah ketika itu, aku takde. Kerana jika tidak, aku maki dia beberapa ketul, then jumpa dengan leader dia.

Aku pantang betul org kerek tak bertempat ni.

ape2 pun all best untuk preparation ko. gembira bila ko dpt jumpe tempat2 yg menarik dan membantu ntuk majlis nanti.

Benda baik, Allah pun permudahkan urusan. amin...

girlfriday said...

tengkiu emy.. :)) mmg kalo org kerek gitu, darah naik idong teruss.. dia sound ape kat adik ko ekceli? dok pehey.

Queen W said...

suke dianabridal ni jgk..layann die mmg kelas..n baju die seryes mmg cantek2..up to det laa..bole ikot baju designers lg.no hal.tp sbb MIL..kene tuka T_T besnye u=(

girlfriday said...

haaa ada pegi gak ek queen... mmg dia sentiasa layan baik kat semua orang laa kalo camtu. pastu flexible bangettt, bagus2 itu yg kite mau. nape MIL u taknak kasik amek situ?

hamlet said...

selambe dia ckp lebey kurang macam ni bentak2
"yang sebelah sini sume mahal2. harga dia rmXXXXX sekepala hotak.
Tp yg sebelah sini yang murah2."

kay kamal said...

ruginye tatau awal..the bridal i pegi tu my size pon susah benau..isk.geram ngn barbie pint sized brides. so unrealistic! *EMO TAK PASAL2*

ItsyBitsySecrets said...

salam. i baru je baca entry nih. pernah gi situ gak, mmg best.. tp tak dpt nak sewa coz wedding kat kedah huhu. anyways, i was a very tembam bride but due to my very skilful pak andam & his photographer, gamba kawen came out cun melecun...walaupun bdn still montok tp janji puas ati abih laa hehehe ... n janji cik abg pun kata cun *wink*wink*

gadis jumaat said...

kay, size u pon susah? ngeee. ape orang bersaiz barbie je ke layak gi bridal? *emo gak* ai geram btol ngan orang kedai ni, padahal b2b yang berisi pon ramai apeeeee T_T

salam itsybitsy, kawan ai kat penang slamber je nak sewa kat situ.. hehe. tapi ai laaa yang tolong pulangkan nanti :P beslaa u dapat photographer 'sensitive' camtu... ada yg jenis kreatif je tapi tak reti nak carik angle cun pengantin... huhuuuuuuu sedia je laahh nanti.. :D

kay kamal said...

tggi satu hal..lebar lagi satu.. cukup la jadik tak muat.. T_T

fattybombom said...

salam awak, terlalu blog ni,nak tanya yg butik kat sg besi and bangi tu ug awk mention best butik utk XXL apa nama dia yer, boleh tlg email kat saya my_faridah@yahoo.com. mekasih :)

HanyaDiSini said...

salam..sy duk mcr butik plus size..susah jg nk cr kebetulan tbaca kt sini..boleh tak sy minta contact no butik tu... perhatian awak sy dahului dengan ucapn tq sgt.... (^_______^)

gadis jumaat said...

Salam... Sori sangat, contact no. boutique tu saya dah takde, bizcard tah mana2 saya letak lepas kawen haritu... mintak maaf ye. Just pegi je kat Semua House tu, carik someone yg nama Nurul, dia baik sangat...

bisfu.muid said...

salam.. harga sewa dia start dr berapa RM ye? tq.. :)

Anonymous said...

Wahh bestnye..tq share info ni..dah puas cari yg plus size akhirnya jmpe kat blog ni...hehe happy..

Anonymous said...

TQVM atas comment anda semua.
Temui kami di www.dianabridalsdnbhd.com atau facebook diana bridal sdn bhd.
Much more collectios, design and interesting packages.

Ami said...

Nk pg lah ..wlwpun sure takleh sewa sbb majlis sure kat kg ..tp leh cuci mata pun ok

Mia Batrisya said...

Waaahhhh... menarikkk... boleh bagi exact tempat tak kat mana Diana Bridal Sdn Bhd nih? bila google keluar banyak Diana bridal... mmg nak tengok yg saiz ++ nih... huaaaa....

gadis jumaat said...

Mia, dia kat Semua House... Tingkat U5 bertentang ngan kedai cenderahati Sayang You.

Nani said...

Salam..seronok bile baca good review mcm ni. Almaklum laaa... sy pon badan besar hehe. Kt Butik Sri Pengantin Shakira pon byk gak pilihan utk saiz besar. Mcm heaven gile. Da la boleh alter on the spot.