Tuesday, April 20, 2010

Potty Training Wif Zer Cats!

SAP down, network down, email down!

Lately dah malas semula nak citer-citer kat blog. Kekadang nak cite itu ini, tapi balik2 pk, alaa nanti ape plak orang kate. Benda camni pon nak cite. Sooo dah taip panjang2, simpan lam draft dan tidak publish2 lagi.

Wiken lepas aku balik Kuantan hangkut bebudak tu skali. Kalau tinggal mmg anak sedara aku bleh tolong tuangkan mknn, tapi takut tempat najis dorang tak berganti, dorang beyak merata lak. Benda2 camtu takbleh aa suruh anak sedara aku tolong, kesiannn kesian.

Aksi-aksi ketakutan kekucengs ondeway balik Kuantan haritu... T_T




Ngan dua ekor kittens tu pun punyelaa susah nak potty training. Balik-balik buang merata-rata. So aku kurung dua2 dalam sangkar, pastu letak satu bekas pasir. Tapi masalahnye aku tak sampai hati nak kurung lama-lama. Time tido je aku masukkan.

Tapi dorang, macam sanggup tahan kencing pastu bile kuar sangkar kelam kabut nak kencing kat lantai bilik, langsung tanak buang dalam sangkar! Geramnyeeeee. Sooo pastu aku keraskan ati kurung dorang lama2 sket, kurung sampai dorang terpaksa membuang dalam bekas pasir sangkar tu, kalo bagi kuar pon sat2 je under close observation.

So, time balik kuantan haritu, aku lepaskan dorang kat luar sangkar. Sekaaaali aku nampak sekor tu tengah main2 tetibe dia lari2 masuk sangkar, pegi bekas pasir dia sbb nak tencin! Haha pandaiiiiii dahhhh akhirnye!

Kakak ipar aku cakap, dulu time nak potty training kucen dia, dia amek kemuncup, pastu potong kemuncup tu ikut panjang ekor kucen dia, pastu letak kemuncup tu kat tpt yg kite nak dia beyak. It worked! Mmg tak beyak merata. Tapi tataulaaa kebetulan menjadi ke atau kucen tu mmg pandai sendiri :D

Ok, sat lagi nak ikut incik sayang gi tengok mak bliau kat spital, beliau kena denggi tsk tsk... Dah berapa hari ni masuk spital, aku baru nak gi tengok. Kat tempat dia dah ada 5 kes. Kat umah aku, time Kak Da gi beli panadol kat kedai belakang, India tu cakap, "Baik akak pergi check ada denggi ke tak. Sini dah ada 12 kes denggi!"

Fuhhhh dengue is everywhere.



Jaga diri & stay pretty!

7 comments:

hamlet said...

eheh, tak susah sebenarnye. aku train kucing aku yg baru ni senang je. aku tuang pasir dlm bekas pastu masukkan dia dlm tu. main2 dlm tu lame sket. pastu dia terus yak2 dlm tu. semenjak ari pertama sampai skang, situ je dia yak ngan cing. rumah aparment kalau tak latih mmg susah. so sib bek la dia da pandai. tinggal kene ganti2 je pasir dia tu.

girlfriday said...

ooo ko dok apartment skang ek... aritu kucen aku anggap pasir tu tpt main, tempat tido, sampai tanak yak2 dalam tu T_T aku rasa dia kompius laa bile kat tingkat atas dia cing merata, kat bawah, elok dia carik bekas dia. costly gak nak beli pasir selalu kan emy? T_T

Anonymous said...

aku ltak surat kaba jek gantikan pasir itew..
kucing2 ko tu xde flea ke?

- shEkin -

girlfriday said...

aku sokkaba pon tak beli, jadi susah dapat stok :D ada je kutu dorg tu, especially bile banyak merayap. maka kenalaa paksa mandi hehe. awat shekin?

hamlet said...

kutu buat kucen tak sehat. kene tgk bulu dia kalau ade berlari2 tu, maksudnye byk la tu. lg satu tgk dekat bulu dia. ade kutu yg akan duduk kat ujung2 bulu dia. telur2 halus. selalunye shampoo kutu tak jalannn. kene bwk gi doktor, injet atau spray ubat kutu. baru mati semuanyaaa

girlfriday said...

mmg ada berlari.. huhu. susah nak kontrol kalo dorang suke merayap ke luar tah ke mana2... shampoo kutu mengurangkan laa at least, nak bawak gi doktor ramai sangat emy :D

Anonymous said...

o0o ko ks kucing klua rumah ke?lg la kn mandikan salu eh..ko xyah bwk p vet nk ilangkan kutu, tp ko p memane pet shop bli frontline combo utk kucing..1 kotak ade 3 tiub dlm rm52.90 (harge dkt petsmore) tmpt lain xtau lah..skotak tu utk sekor leh pki 3 bulan..aku bru pki ubat ni,nmpk ade perubahan jgk la, kutu2 mcm da kurg..try ler..kucing ko sume ade bp ekor skang?

- shEkin -