Tuesday, June 8, 2010

Easy Breezy Thank You Tags

Memule sekali, let's cekidaut gambar2 that inspired this mini DIY project - my own thank u tags!

Love, love, loveeee!

Awww... Suke ada lidi kecik macam KFC original tu :))

Tak dapat bagi proper citation sbb slalu lepas gugel image, terus save laju2 lam folder WWW aku (wedding, wedding, wedding :P) So, manalaa kite bother nak save link dia kan? Tu laa sape soh tak buat watermark? Siapa?? Ecehhhhh mentanglaaaa dia baru buat... Hinss hinss :P

Things you need:
1. Any scallop punch will do. I used Marvy's Scallop Punch.

Marvy's Scallop punch.
Punches a 2 1/4" scallop circle.

2. Custom stamp. I really want one of mangosteenskin's stamps, tapi macam mahal je... So gua tempah kat kedai stamp biasa je kat Kuantan, 13 hengget, tunaiii. Prektis, prektis. Thee hee hee.


3. Kertas apa2 je mengikut citarasamu.
4. Lidi.

The Output:
Soooo, ni antara thank you tags yg TAK JADIK. Aku test-test dulu, once dah finalize, baru produce in bulk :)

As u might've expected, thank you tag yg real punye, ekslusif time hari tawen nantilaa. Most probably tak gune stamp dah, print kottt. Ngeh2. 

Semua kerna aku tak puas ati ngan stamp yg aku tempah tu sbb susah sket nak bagi dia rata bila dah cop tu. Pastu, design stamp tu aku tak berkenan. Yaa, sendiri design, sendiri tak berkenan T_T Sbb aku tak bagi softcopy pon kat tuan kedai, aku lukis je atas kertas time aku datang kedai tu. Jadi, limited sketlah design dia. Then suruh dorang buat stamp cam aku lukis kat kertas tu. Malas nak ulang alik ke kedai punya pasal.
Thank you tag ni seswaiii untuk orang yg kasik kotak as wedding favor. Walaubagaimanapun ia bolehlah dipelbagaikan mengikut citarasa anda adanya. Tapi kakak aku tak berkenan plakkk aku gune 'format' camni, dia kate cam lollipop. So nanti, aku tempek je kottt scallop tu kat kotak aku (-_-")

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Seperti yang dijanjikan, here are the things I bought in scrap-n-crop store the other day! Beli benda2 ni untuk thank you tags, kad kawen & wedding scrapbook yang incik sayang cakap nak buat. We'll see... We'll see... :P

Martha Stewart's Scallop Dot Edge Punch.
I love, love this!

 Fiskar's 'Tiara-Cut' Border Punch.

 Tiara cut.

Aku tak sure bentuk camni btol2 orang panggil tiara cut ke ape. Tapi kalo tak silap aku, aku ada terbace lam website Martha Stewart, dia panggil bentuk camni tiara-cut. Wallahualammm.

Fiskar's ni kalo baca forum scrapbook mat solleh, dorang kata brand ni tak berapa bagus, sesuailaa ngan harga dia yg tak berapa mahal kat sana tuuu. Tapi kat sini, aku tengok harga Fiskar's stuff ngan Martha Stewart's lebey kurang jeee... (-_-")

Yang ni material untuk scrapbook yg dibeli khassss untuk incik sayang.
Tapi pastu rasa sayang nak kasik pulak haha. Nantilaaa.

Antara scrapbook papers yg dibeli mengikut nafsu duniawi saja adanya. Semua geram!!
Dan si Sayang sibuk merebahkan diri kat kertas ngam2 time aku snap gambar aritu :((

Scrapbook papers without si Sayang.

Yang ni antara gmbr yang kiuttt sangat antara kertas2 ittew...

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Si Sayang belum jumpa sampai sudah... Haritu ada orang kat gerai goreng pisang cakap dia ada nampak sekor kucen itam putih melintas depan gerai goreng pisang, menghala ke sekolah tak jauh dari umah aku. Dia prasan kat kucen tu sbb dia pakai loceng. Huuu. Tapi dah puas aku tawaf satu kwsn umah aku, siap intensif cari area sekolah tapi tak jumpe gak...

Aku ada gak try call Wak Mat kat Johor nunn, yang dikatakan terer bab2 bagi firasat bila kucen ilang. Ikhtiar je laa kan. Bliau cakap, "Ni dah dibawak orang ni...". Aku tanye, "Ooh, orang ambik dia? Dia hidup lagi kan Wak Mat?" "Hidup lagi... Dibawak orang ni." Tapi pastu yang tak bes bila dia tanya, "Ni kucing Parsi kan?" "Bukan... Kucen biasa je..." Ngeee. Takpelaa, anggaplaa Wak Mat terer kasik firasat pasal kucen ilang je, bukan jenis kucen torsobut.. T_T

Aritu ada mimpi Sayang datang kat aku ngan badan comot kesan kene lumpur coklat. Dia macam report duty depan aku, sama macam dia report duty kat aku time aku panggil dia sebelum ni. Huuuu.

Terpk nak buat iklan dengan ganjaran. Tapi macam poyo pulak...



Jaga diri & stay pretty!

11 comments:

Meey@ said...

geramnye tgk all the stuff yg u beli tu..isk, takleh jd ni..kena beli jgk!haha.sat g kang termimpi ai.bape price u beli Marvy's Scallop Punch and edge punch tu yer??boleh risik2 tak?nak masuk bajet dlm bulan ni punye elaun.hahaha..

good job u!kena improve lg maybe kena guna kertas yg high kualiti sket then i suggest u search kt youtube for any idea.type--->scallop punch.i da kumpul some of that creative video.boleh cilok.haha.

doa byk2 kucing u, insyaALLAH jumpa nnti..=)

azral said...

semoga berbahgia he he

girlfriday said...

Meey!! Cpt giler u komen, syabbas bette.. Huhu. Scallop punch ngn edge punch dalam 70-90 seketui. Tp harga scallop punch depends pada diameter dia, lg kecik diameter lg murah.
Itulaa! Nk gune kertas camner ek meey?? I'm so glad u're into this thing as much as i do! Bleh share ideas!

Azrallll...! Azral btol2 ke ni? Ishk2. Thanks 4 d wish though!

Meey@ said...

haha.i kan tak sabar benda2 comel mcm ni.psl kertas tu, kalau u tgk kt youtube, dia byk guna kertas ala-ala cardboard yang tebal.certain papers siap design and colourful.menarik sgt.kat bookstore payah nak jumpa, maybe kena pegi ke kedai yg jual byk art paper.price pun maybe mahal sket.scrapbook paper tu u beli bape rm selai?cantekkk sgt.i tgk pun geram nyah.haha.
ok.nnti i share the videos in my next entry..maybe u can get some ideas from there.
btw, thank u so much for the info.
sharing is caring heh.xoxo.muahh!

hamlet said...

weh, buat je poster ilang tu. u have to try ur luck. buat je. if there is a 1% chance for u to meet ur cat again, grab it. aku pun buat camtu untuk Lion.

Adelah jugak orang yg call. Rupa mmg same macam Lion tapi warna lain pulak. adelah sikit harapan kat situ.

erin said...

wahhh..;p..luv dat idea..i like2..klu cucuk trus kat muffin tu dh jimat tayah beli kotak..bungkus lam plastik cantek jek..kretip n cumel

girlfriday said...

meey@, no sweat! cardboard tebal susah nak punch je macam? ke senang je? sure punch cepat tumpul huhu. scrapbook paper dalam 3-4 hengget selai, tapi saiz dia besar tu...

emy, bagusnye ko siap buat poster... nnt aku balik kuantan lagi insyaAllah aku buat, wpun maybe dah terlewat T_T

erin, konpem comel! buat buat buat. pastu apdet apdet apdet! :)

Meey@ said...

hahaha.bukan la cardboard keras mcm kotak tu.paper yg berat dlm 230 g something like that..ala2, kad kawen punye paper tu.hihi.lau tebal sgt, mau sebaldi peluh menitik nak punch.uiks..

girlfriday said...

haha konpemmm sebaldi peluh T_T... haa tebal cam kad kawen itu okey. kalo jumpe bookstore yg bnyk collection kertas bes2, bagitau tauuu!

My Love.. said...

salam...
nk tanya la punch tu leh belu kat mana ye?

el14ize said...

Hi nak tanya, kalau scallop shape thank you tag tu you caj berapa kalau 2.5" dan kuantiti 400pcs