Tuesday, March 30, 2010

Versi Pelamin-Pelamin Annoying Giler.

Seperti dijanjikan............ Ni antara idea2 aku ngan kakak2 aku sepanjang proses pembikinan mini pelamin aka PELAMIN BAJET wakakaka time engagement aku aritu!

 1. Juara pertandingan mini pelamin paling annoying, jatuh kepada....!

2. Dan di tempat kedua paling annoying, jatuh kepadaaaaa....

 3. Ok, yang ni nampak bleh diterima akal sket. 
Tapi kaler tak naikla pulakkk.

 4. Pindah exact design ke dinding ijau terang. 
See how much difference does it make!

 5. Ini kalau letak batu-batu dah jadik ala spa Bali dah ni.
Next!

 6. Ini zaman pesta muda-mudi p. ramlee bleh laa ni.
Sape punye idea niiii ngrrrr!!!

 7. MasyaAllah! MasyaAllah! *terkedu ngan idea sendiri*

 8. Konpem dah tadek idea.

 9. Terus better bile ada lampu!

Aku tunjuk ni semata-mata nak sampaikan satu benda je, seboleh-bolehnya: JANGAN DIY PELAMIN SENDIRIIII!!! Leceh, letih, lelahhhhhh walaupun nampak simple je huuuuu nangis tak berlagu stay up malam before engagement tu...

Aku yang sangat McGyver ni pun, yang jenis nak DIY SEMUA termasuk plumbing, betulkan flush toilet, tepon bimbit, jam loceng, tempat kunci sliding door, spray scooter sendiri, blablabla, tapi bab buat pelamin aku surrender!! Susah rupenye!

TAPI kalau nakkkk jugak, sile amek perhatian terlampau pada perkara2 seperti berikut.
Let's call it, TIPS MEMBIKIN PELAMIN DIY :

1. LIGHTING. Pelamin berubah 180 degrees bile gune lighting yang betul!

2. Kaler background wall ngan material pelamin kena contrast. Kalo tak, nampak tenggelam je.

3. Pelamin yg flat (macam aku punye di atas) adalah kelihatan sangat boring. Kalo bleh, sewa je plywood yg dibentuk jadik kotak kat kedai pengantin tu untuk jadi gerbang pelamin, supaya dia nampak 3-d sket. (Leceh, tu laa aku kate baik suruh orang buat je...)

4. BUNGA! Cepat je menaikkan seri pelamin yg nampak tak bermaya tu n plain tu. Trust me, been there done that. Cewah macamkan dah buat beribu-ribu pelamin je...

Finally, ini pelamin yg aku pilih untuk engagement aku. Chandelier & bunga sangat menyelamatkan keadaan... Fuhhh. *Sorry untuk yg dah pnah tengok gambar nih dan rasa nak sekeh aku sbb tunjuk gambar yang sama Aku just nak korang senang nak tengok je, so takyah godek2 entry lama2 atau pesbuk aku *

Sile klik pada gambar untuk tumbesaran!



Semoga sukses dengan pelamin anganmu itu!!


Jaga diri & stay pretty!


18 comments:

Mia-Ina said...

mia suke yg simple mcm ni...org kata lg dasyat pelamin,lg mahal..benar ke? ramai org nk wedding pelamin cantik ..tp kenapa ntah kat kepala mia, nk camni je.ada ke pelamin camni utk ditempah..

girlfriday said...

mustilaa lagi dasyat lagi mahal mia :) kalo mia suke jenis simple lagi baguss, jimattt kat pelamin... Ada je kann pelamin simple camni, biasanye yg jenis duduk bersimpuh tu :))

cik puan fara said...

ok gigih.
plg gigih
tersangat lah gigih

girlfriday said...

T_T demi taknak membayar sewa pelamin :D

yaYa@DaiYa said...

simple but nice...
walau sesimple mane pun..
kepuasan dpt buat sendiri itu lebih bermakna..~

caiiyookk!!

gadis jumaat said...

Tengkiu yaya! Tu laa, kepuasannn. Kalo sewa pelamin macam tadek sentimental value je.. :)

~mIz LoVe~ said...

hey..sye nak buat pelamin sndr...tapi utk kain pelamin 2...kte kna buat kayu ke spy b`gantung??atau mcm mn??help.....

gadis jumaat said...

hola miz love... ok rilek2 jangan panik dulu. huhuu :P kain pelamin tu better letak kat kayu/batang mop/batang paip plastik tu... kalo lekatkan terus kat dinding, kain tu tak terjatuh cantek. kalo gune batang kayu, dia baru bleh buat kedut2, ada fahemmm? :D

~mIz LoVe~ said...

hai sis....klu guna batang mop atau apalah...mcm mn nak gantung 2??

~mIz LoVe~ said...

1.kain yg kita gantung 2...kta bgi masuk dlm batang mop??

2.gambar pelamin yg ada dlm nie...kain putih 2 kta gntung gna mop...tapi yang lapisan itam 2 kta gna apa?

gadis jumaat said...

Nehi... Batang mop masuk dalam langsir putih.. Pastu yg itam tu pin kan kemas2 ngan jarum kat langsir putih.. Dah siap letak langsir semua, baru gantung. Haritu sbb xnk cacatkan dinding, akak ikat dua2 hujung mop tu dgn tali tangsi, sambung ke bumbung..

~mIz LoVe~ said...

oooo.....so blakang pelamin sis 2..jendela la??coz klu bkn jendela mcm mn nk ikat tangsi 2 kat bumbungkn?

gadis jumaat said...

Nehi.. Bukan jendela. Blakang tu feature wall. Bumbung umah sis ni 'special' sket, dia bleh gantung2 tali tangsi huhuuu T_T

Tapi time kawen, main drill je kat dinding utk gantung langsir... Takpela lubang sket dinding utk hari bahagia.. Lagipun nnt bleh letak filler je kat dinding tu.

Ok, harapnye jadilah pelamin diy anda yeah!

~mIz LoVe~ said...

sis...nk tnye ckit....mcm kain pelamin....kira2 yg sllu gna brp meter yea?

~mIz LoVe~ said...

kain pelamin...sis gna kain lace ke?

gadis jumaat said...

Pelamin tu beli yang dah siap dik, x sure laa berapa meter :D

bukan kain lace, again, tak sure kain apo...

Ernna Hazlyza said...

Assalam. nk tny mane nak cari lampu led blakang tue ek? yg jurai2 tue?

thanks

gadis jumaat said...

Wsalam Ernna, lampu led tu ekceli tak berjurai.. saya beli lampu liplap biasa then selotape ke dinding jadi bentuk macam tu. Tapi lepas dah kawen pernah jumpa yg jurai2 tu kat kedai FnC sebelah Pustaka Rakyat kt Gombak Prima. ANyway skang tak tau la ada ke tak lagi..