Thursday, September 23, 2010

TMO (The Making Of) Pelamin!

Masuk kali ni, adalaa dekat 857 kali aku bukak-tutup-bukak-tutup blogger nih. Rasa nak taip entri tapi rasa cam tak cukup masa ataupun perasan sibuk ataupun takbleh konsentret nak buat entri dah lately.

Walaupun hakikatnye macam-macammmmm aku nak cerita ni huwaaaa!

17 hari lagi beb, 17 hari!

Ok tenang SYAHAHA (I have my alter ego too T_T). Cerita satu2.

Pelamin aku konfem DIY! Abang aku baru siapkan! Nih sape dulu kate nak diy pelamin jugak? Tunggu korang apdet pasal pelamin, tadek lagi nampaknye. Jadi akka SYAHAHA kasik mukaddimah dulu laa ye.

Kak Da rajin update aku tentang progress kerja kahwin kat kuantan, rajin mms aku gambar bilik dah cat baru, pelamin dah siap, kucing tido bawah pokok bunga kertas etcs... Gegegege.

Ok ok, mari layan gambar sekitar pembikinan pelamin anganku hari ittew...


Platform pelamin.
Ok, dah test lompat2 atas ni. Konpemmm cukup teguh!
Malu pengantin kalo roboh woooahh. :D


Si kenit baju biru ni anak sedara aku, Achik, anak ke-3 abang nuar. Respek betul pada Achik nih, kecik2 dah macam Abah dia. Drill dah pandai, menukul dah pandai, dan dia kenal barang2 pertukangan/wiring abang nuar aku tu. Platform pelamin aku tu dia la yg ukur, tanda dan pakukan. Kecik2 lagi dah ramai geng, sana-sini dia kenal orang. Apa2 yang terjadi dalam kampung dia ambik tahu. SEJIBIKKK cam abang nuar.. T_T


Aku rasa tiang pelamin ni agak kecik compare ngan tiang pelamin sewa biasa aku tengok. Tapi abang nuar cakap, untuk pentas musabaqah al-quran yang lagi luas pon, tiang dia besa sikit je dari yang ni. Pentas pelamin kan lagi kecik, jadik tiang haruslah kecik sikit jugak. Aku redha je, asal ada rupa pelamin kire boleylaa. Mintak ihsan orang tolong buat maka taklehlaa demand lebey2 kannn :P


Dan ini.... Abang aku bermurah hati menggembleng tenaga bliau untuk buat 'bumbung' pelamin aku. Padahal aku mintak buat pelamin bodo2 empat segi tu je... Awwwwwww... Tapi dalam hati aku risau gak ekceli sbb rasanye pelamin jenis camni cam zaman beliau kawen je.. Gagagaaa.


And then kena letak kayu kat hujung plywood yang dah dibentuk separuh bulat tu... Kayu yang straight tu rupenye flexible, n bleh dibengkokkan sampai jadik separa bulat camtu.

Ini Incik Abang Nuar tersayang (walaupun suke buli gua).
Banyak jasa abang nuar kat family aku ni...
Blakang tu incik karim pekerja abang nuar.

Pastu kayu tu diikat dan dibiarkan beberapa hari supaya dia menten bentuk melengkung cam dalam gambar ni... Pastu aku pon balik kl sebelum dapat tengok rupa pelamin yang dah siap T_T

Background tukang buat pelamin.
Nama: Incik Abang Nuar
Hubungan: Abang No. 2 ku
Umur: Dekat 50an (aku fail bab umur ni T_T)
Pengalaman: Seumur hidup biasa buat umah, perabot, pentas musabaqah etcs. Pelamin tak pernah buat sebelum ni. Handal juga mengendalikan wiring n plumbing. Pendek kata memang street smartlah.
Charge: Harga adik-beradik, free :D Duit harga plywood masuk akaun bonda terchenta gagaga... Kalo sewa pelamin, konpem akaun aku! Gagagaaaa.

Sekiannnnnn!

Ok ok acah jeeee! :D Nih gambar yg akak aku mms - pelamin yang dah siap assembled atas rumah. Aritu orang sibuk mengecat rumah, jadi pelamin tak boleh angkut naik lagi. Nak tengok ke?? Ke nak tengok?? Ke tak tak takk??

Okeh, ni gambar pelamin yang belum cat... Yang dah cat, lepas kawen ngokeh. Still berbelah bagi nak cat kaler cekelat atau putih ni. Sebab asalnye nak ikut tema wedding pink-cekelat, tapi risau takut pelamin nampak tak berseri. Tapi aku suker kaler ceklat supaya nampak klasik je dalam gambar. Tapi putih akan nampak suci berseriiii je.. Haih, gimana ya??

Kchingggg!! Not bad rightttt?
Seb baiklaaa tak nampak cam pelamin 80an.. ngaaaaa...
Chandelier tu bukan nak letak kat situ, belum turunkan ke bawah 'bumbung' pelamin je.

Dimension pelamin ni - tinggi tiang 7', panjang platform 6', lebar platform 4'. Harap maklum...

Ok, masa untuk pulang! Untuk sisi pelamin, nak letak bunga dan tak kire nakkkk jugak beli lampu ikea cun lam entri ni dulu huuu tapi macam tadekk bajet je. Tak kireee!

Ok cau sing chiii!!


Jaga diri & stay pretty!

xoxo, 

20 comments:

mysarah said...

hebat ah!! really boleh save budget n boleh design sesuka hati. oh i wish i can too

sk said...

untung boleh buat sendiri pelamin. in fact boleh untung BANYAKKK sebenarnye. tak sabar nak tgk end productnya.

selamat menDIY!! =)

ZARA said...

hualamak beb!!! jealous ni!!! diy tu!!!!

Nora a.k.a Aira said...

waaaaaaaah sya ! DIY pelamin. beshnya jimat gila ni. untung2.

Anonymous said...

best nyer, DIY tu....caiyok2...bersatu hati..jgn lupa sya upload pic nnti...~achik~

masmOna said...

Sya! Sangat cool lah abg nuar tuh. bole DIY pelamin sangat menjimatkan duit huhu. Sya, mas dijemput tak nih pergi kenduri kamu? hik

gadis jumaat said...

mysarah: of course u cannn. kalo takde tukang in the house, buat pelamin flat kat dinding je :D :D hendak seribu daya!

sk: iya, untung dari segi we get to KEEP everything kann! *terbayang lampu ikea cun* end product bleh tengok dalam masa kurang sebulan je ni.. hohooo.

zara: ok call me diy queen (walaupun abang gwe yang bertungkus lumus tu :P), susah giler nak jumpe org wat sendiri skang kannnn? hehe. gwe je yang sepp giler :P

nora: kira jimat laa sbb boleh gune duit pelamin utk sooooo many other things!

achik: of courseee, nanti aplod...

mas: tu laa mas, bersyukur ada seorang abang nuar... of course jemput anda, kad ondeway, tungguuuu!

Mia-Ina said...

wah dah mula nak naik pelamin nie...

amElyn said...

omaigod!!
u really put an effort there!
cayalah..i diy my pelamin too.tapi tak se-hardcore u kott! hihi.congrats babe~

mizz sue said...

bagus2 suke2...

gadis jumaat said...

mia: mesti..

amelyn: heheheee... effort abangku wat masa ni, bukan effort ai lagi :D jadi agak mengelat di situ huhuuu.

mizz sue: suke2 jua adanya.. :P

rose said...

mantap giler!respect r u, sya..
memang ratu DIY pelamin la ni.. =)

kalu i dgn muka x malu nk g wedding u, u jemput ke?hehehe.. =P

gadis jumaat said...

eh rose, ape muke tak malu nye, ai terang2 invite kat blog tu... kalau yg sudi mmg di alu-alukan. dan dah ada bloggers yg sudi nak datang pon.

i tengah prepare vip doorgift termasuk utk geng blogger jugak.. huhuuu. maka marilah memeriahkan majlis! bagilaa address, bleh ai anto kad jugak, sempat lagi ni.. :D

rose said...

yeke??rugi ni kalau x datang..hehe =P

ni alamat sy :

no.10,lorong IM15/23,
taman mahkota permai,
bandar indera mahkota,
25200 kuantan,
pahang.

Illi Hzbull said...

berapa agak2 budget buat pelamin sendiri? tq~~ :)

gadis jumaat said...

huhuuu aisey... haritu tak banyak abis sbb plywood free, chandelier dah sedia ada. tinggal beli kain ngan bunga2 sket je... Bunga ngan kain harga bawah 100 je.

So, kalo campo plywood (100) + chandelier (~200) + kain+bunga (100) = 400. Dalam 300 lebih laa kesimpulannye rough estimation dia... :) slamat diy pelamin, smoga sukses!

purlpe.pink said...

hai awak, kalau kite nk sewa tapak tu boleh ke x ye?

purlpe.pink said...

++ u can email me syakilla.purple@gmail.com

Anonymous said...

Assalam...
Cun gilerr hasil keja abg awk..
nk tanya ni kayu yg bleh lentur tu kayu apa erk??? dgn lagi utk panel pelamin tu.. yang tiang segi 4 bediri kiri kanan tu ada rangka kat dalam ke? guna plywood brapa mm??

gadis jumaat said...

Wsalam..
Kayu yang boleh lentur tu kayu biasa je.. Tiang segi 4 tu takde rangka kat dalam. Dia macam tu je. Unfortunately saya tak pasti le pulak brape mm saiz dia. Tak tebal sangat, dalam 1/4 inches maybe? :D