Monday, May 23, 2011

My Toys!

Apesal laa rasa mati akal nak buat ayat untuk taip blog skang, apsal? T_T Harini just nak share sebahagian drpd barang2 yang gwe gunakan untuk memajukan bisnes gwe yach! :D

Scallop Punch 2.5" - Aku ingat lagi dulu masa first2 kenal bentuk scallop ni dari website omputeh... Menggagau nak gugel pun taktau nak gugel word ape sebab belum tau bentuk itu namanye adalah SCALLOP! Gugel 'wavy shape' laa, 'half circle shape' laa, pendek kata mmg taktau la. Nak cari tools pon lagilaa taktau nye... So lepas some intensive googling berhari2 barulah tau nama bendalah ni. Semuanya untuk sebuah wedding dambaan hati okehhhh! :D

Aku ada 2 ketui scallop punch 2.5" ni. Sayanggg sangat n sukeeee sangat saiz ni tapi sayangnye mudah sangat patahnye.

Memule patah tempat tekan punch tu. Tapi bleh gune lagi..:


Pastu patah plastik yang kaler pink gelap tu. Still bleh guna lagi. Latest skali, dengan besi2 dia pon dah patah, dek kerna heavy duty sangat. Sampai tahap ni dah takbleh guna dahhh scallop punch ni...


So buat masa skang aku stop amek order dr customers aku untuk saiz ni sementara aku nak order scallop punch yang baru. Aku dah gugel brand lain dengan saiz ni (yang ni brand Marvy) tapi smuanye pon dibuat dari plastik... Tengah pk samada nak hentikan terus pengeluaran thank u tags saiz ni, ataupun pasrah je laaa kena sentiasa beli scallop punch baru setiap kali patah.. T_T Dahla yang ni kena order dr US, aku beli dari ebay seller simonsaysstamp, kat sini manjangnye takde stok.. T_T

Tapi tu laa, saiz 2.5" ni (gambar paling kanan), aku rasa bentuk dia lebih cantik dari yang saiz 2" punye (gambar tengah).


Saiz 2" ni aku gune brand EK Success... Yang ni buatan dia mmg lebih teguh daripada Marvy. Dia plastik jugak, tapi plastik yang lebih tebal... Sayangnye EK Success tak keluarkan saiz 2.5", 3" adalaa kot...


Yang ni plak paper cutter aku beli kat Jusco je. Sangatttttt menjimatkan masa!! Macam bile print tq tags atas A3 paper, kena laa potong2 dulu baru bleh punch kan? So inilah alatnye yang aku guna. Dulu kena guna pisau ngan pembaris n potong atas meja cermin... Punyelah leceh n sakit tangan giler menekan pembaris...

Cons untuk benda ni, mata pisau dia selalu kena cuci, pastu barulah tajam semula. Kalau tak, potongan pon tak smooth. Replacement blade dia pon mahal, puluh2 gak la. Blom abes survey, kot2 bleh dapat bawah $10. Sbb bukan besar mana pon rotary blade dia, macam tak logik plak harga sampai 20++...


Okay last but not least - a kitchen scale! :D Yang ni penting banget... Sbb nak bajet postage fee untuk customer. Tambah2 kalo gune pos ekspress, dia ada banyak sampul n berat takbleh lebih certain limit, so bile dah ada benda ni, takdelaa aku berdebar2 kot aku exceed limit ke kan. Semua can be done from home, takyah nak cek2 ngan post office...


Dalam kepala ni tengah pk nak mempelbagaikan aset lagi. Punch bentuk bulat, love scallop etcs tapi yang penting aku nak fokuskan sale aku pada tq tags dulu! Aku rasa kalo kite fokus bisnes kita pada satu benda je better than jual macam2 benda sampai tak terlayan nanti... Potential customers pon taktau which one are we really good at...


Saingan belum ada yang exactly cam aku lagi stakat nih yang aku prasan, kalau ada pon, macam side product dorang je. Takde yang btol2 buat thank u tags sahaja camtu stakat ni... In the near future aku bajet musti ada saingan punye, especially bile orang tengok kite dah bleh buat duit dengan cara ni. Tapi takpelah, bak kata member aku, kreativiti orang takleh tiru... Lagipun setiap orang tu Allah dah tetapkan rezeki masing2. Yang penting usaha, usaha dan usaha lagi banyak2...

Dan sokongan dari suami, tu yang paling penting...!


Jaga diri & stay pretty!

xoxo,

4 comments:

mydlove said...

salam,
nk tanya yg scalop punch tu beli dekat jusco mana ya...kedai dia nama apa..harap boleh share2

gadis jumaat said...

Salam, bukan beli kat jusco tu... paper cutter je beli kat jusco. scallop punch tu beli kat scrap-n-crop.com, tapi diorang selalu kehabisan stok...

cIk JanNah said...

dear, u ada jual tak scallop puncher tu saiz 2"??
kalau ada i nak beli dgn u. boleh tak??
email i yea cikjannah@gmail.com

Pembekal Alatulis dan Peralatan Pejabat said...

maaf tumpang iklan...

KAMI MENJUAL KELENGKAPAN DAN PERALATAN PEJABAT SEPERTI MAGNETIC WHITEBOARD, MESIN BINDING, MESIN LAMINATE, ELECTRONIC TYPEWRITER, STAPLER, MESIN SHREDDER, HAILER, TROLLEY DAN LAIN-LAIN.

TIADA CAJ GST.
PENGHANTARAN PERCUMA SEKITAR SELANGOR DAN KUALA LUMPUR.
JAMINAN 2 TAHUN KE ATAS.


UNTUK MENDAPATKAN PERKHIDMATAN DI ATAS SILA HUBUNGI KAMI SEGERA.

DN GLOBAL RESOURCES
Tel: +603-6277 5571
H/P: +6019-393 5571
Email: dnglobal_eng@yahoo.com.my
Facebook: http://www.facebook.com/dnglobal
Website: www.dnglobal.weebly.com