Thursday, November 11, 2010

The Place Where We Dwell

Aku selalu rasa tak suke dengan rumah sewa skarang ni, sbb first time aku check-in umah ni dulu, memang aku sedih sebab umah ni nampak burukkk sangat dari luar..Tapi kat dalam okay je...

Tapi dalam sedih2 tu pon, dah dekat 3 tahun aku terus tinggal situ, walaupun dengan pelbagai rintangan yang mendatang - gombak ghost stories contohnye, akkak tatappp tinggal situ!

Soo, bile aku sendiri tak suke ngan kondisi bahagian luar umah tu, aku mintak tolong ngan incik sayang sangat-sangat, tolonglaa lengahkan parents dia daripada datang umah kitorang, at least before i do something about it. Sebab dah banyak kali mak n abah mertuaku buat ayat, teringinnn tengok umah sewa kitorang.

Aku mmg cakap direct kat mak mertua aku, "Mak, segan sebenarnye, bukan taknak ajak... Rumah buruk..."
Mak mertua aku cakap, "Alaa, rumah sewa je... Takpe janji bersih..."
Incik sayang pon ada cakap kat abah bliau, "Bukan tanak ajak Bah, rumah sewa tu tak elok sikit..."
Abah jawab, "Abah bukan nak tengok umah, abah nak tengok anak-anak abah..." Alahaiii sedihhh aku dengar! T_T

Dan akhirnya tanpa dapat ditahan2 lagi, Abah aku mintak address kitorang time kitorang takde kat umah, balik kampung, sbb kebetulan ada kenduri kawen dekat2 ngan umah aku... Huhuuuu pasrahhhhh. Memule cam nak marah tapi ishk nak buat cemana, abah aku tu rindu sangat kat anak bliau kot, sampai sanggup datang tengok bumbung umah walaupun time kitorang takde.

 Gambar ni nampak tak teruk sangat kot.
Patut tunjuk gamba awning nak tercabut baru nampak lagi real nih.
Heheee.

Soooo, tanpa berlengah lagi, smalam aku cuti n terus decide nak cat umah tu lepas dapat permission dari tuan umah. Cat je yg mampu utk revamp sama itu rumah, takkan nak renovate umah orang kot... Keh keh. Cat pun amek belen-belen cat kat kampung. Hihiii. Aku just harap nak umah tu nampak better je sikit, bukan nak melampau ponnn...
 
Taraaa!

Terus nampak cam umah baru kan berkat kaler fern green n putih ittew!! Fuh at least sedaplaaa sikit ati nak mengajak orang datang umah nanti... Selama ni kalau ada member nak datang pon aku banyak ngelak2 hehee :D Lepas ni bleh laa cakap, datanglaa, umah aku kat jalan blablabla, alaaa umah yang kaler ijau tuuuuu! Hahahaaa... Balik umah pon rasa ceria sikit, takdelah sesuram kaler coklat pada grill, dinding, ngan atap umah tu sebelum ni... T_T

Oh jiran ngan anak2 jiran aku pon ceriaaa je tengok kaler umah aku smalam. Sama2 naik bersembang ngan aku sambil menonton aku mengecat dari tepi umah dorang. :D

Okay so cat dalam plan nak kaler putih ngan biru muda. Tu pun amek cat belen-belen dari kuantan hahaaa. Membazir itu amalan syaitonnnn, umah sewa je ponnn. Tapi nanti tetap nak letak wall sticker yg aku beli haritu, sbb plan nak dok sini at least for another 2 years lagi kot, before pindah umah sendiri insyaAllah...

Pastu pagi tadi, ondeway gi keje time naik lrt, aku tetibe jadik insaf bile lalu kat kawasan flat area wangsa maju kalo tak silap. Aku ni selalu rasa tak puas hati ngan umah sekarang, padahal umah sekarang adalah rumah teres dua tingkat, cukup luas untuk ada 2-3 anak pon rasanye still boleh selesa lagi. Tapi orang yg dok flat tinggi2 pastu rumah plak kecik2 tu cemana? Dorang lagi susah... Bayangkan kalau ada kematian, tak ke susah nak uruskan mayat? Apelahhhh sangat susah aku ngan umah aku skang ni kan...

Ishkkkk kesimpulannye marilah kite sama-sama bersyukur in whatever state we're in skang ni. Akan sentiasa ada orang yang lebih susah daripada kite kalau kite rasa kite ni susah...

Okay! Lunchtime! Nantiiiiii bile dah cat dalam umah, dan dah letak wall sticker, gue apdet yeah! Daaa!




Jaga diri & stay pretty!

xoxo,

10 comments:

Mia-Ina said...

x sbr nk tunggu update dlm rumah tue

rose said...

wah2..rajin nyer dia..hehe..cepat2 la cat dlm umah 2..x sabo ni.. =)

Cik Kentang said...

Betul tu. bersyukur la ngan apa yang kita ader. Ader tempat berteduh pun dah kira ok..nanti update ek bila dah siap make-upkan umah..nak tengok.

hamlet said...

haha, jgn tak tau. aku lepas kawin pun same jgk. parents in-law sibukk nak dtg umah. nak lepak2. nak tgk rumah anak dia tinggal. aku ckp la umah bersepah. kosong, takde ape. nak duduk pun atas lantai. padahal sebenarnye kitorang duduk blakang umah dorg je. So, bertahan ntuk 6 bulan then cari rumah skrang. huhuh. itulah dark secret kami~

gadis jumaat said...

mia, rose n cik kentang (ape? cik kentang? giler kentang ke hape.. :P), tunggguuuuuu! hopefully wiken ni siaplaaaa.... tak sabarrr...

emy, hahahaha! kire terer laaaaa ko menepis selama 6 bulan ek! tapi ye laa kan, baru2 kawen mestilaa susah sket dulu, takkan terus senang-lenang kan? :))

aTy _faRed~ said...

waaa..cantiknyer kaler hijau tu..nampaklagi berseri.... :)

musni said...

so bila bole gi rmh kak sya ni??? :P

gadis jumaat said...

aty, hijau mmg berseriii... :D

mus, hahahaha tunggu dalam pon cat skali laa... :P

ellize said...

ai je yg dbnarkan pegi umah kaksya b4 dicatt yeyearghh *jln mendada*

anaztasias aira said...

gombak? aih dekat dah tu hehehe