Monday, November 8, 2010

10 Things I Hate About 101010

10 Things I Hate About My Wedding (Reception :P) <-- (Ini tajuk asal, aku baru tuka sebab perasan tajuk baru ni lagi best. Keh kehhh.)

Today keadaan sekitar adalah sangat cantek untuk aku apdet! Dua teamleads takde, dengan dua lagi team members pon takde. Tinggal berdua je kat sini ngan sorang senior abaper.

Kalau ada 1001 perkara yang aku nak apdet pasal wedding aku haritu, 10 yang paling aku nak cite tapi baru ada masa nak karang ayat, adalah pasal perkara-perkara yang kelam-kabut pada hari tu, that I (mildly) hate! Yang banyak aku kesal tapi warfff dah takleh patah balik!


Biar aku cite satu-satu. Banyak benda biasa je yg aku kelam-kabut nih, tapi aku rasa aku dah terlalu penat jadi aku tak sempat pk dah benda2 ni semua... Aku kawen hari ahad, hari jumaat petang baru aku dapat sampai kuantan. Ingat tak pasal kes gaji aku lambat gilerrr tu? Aku rasa ni antara sebab semua perkara jadik kelam-kabut nih...

1. Inai buruk. Buat last minit, pastu pakai time tido lepas hari yang sungguh restless. Jadi konpemlaaa tido buas macam gorilla lepastu inai konpemlaa sememeh. Jadik buruk giler inai gua... T_T

Tangan belah kiri ni ok...

Inai belah kanan disaster! Tengok, dalam orang amek gambar candid pon, aku punyelaa cautious dan sentiasa sorok tapak tangan aku tu.. Hohohooo. So this is the worst pic you can see :D

Inai kat kaki apetah lagi...
Ibu jari je merah giler. Heheee.

2. Baju sanding tak muat!! - Okay yang ni aku bukan mildly hate. Aku mmg panas hati btolll haritu... Malam before kejadian nikah ittew, langsung tak ter-try baju nikah/sanding smula. Banyak gilerrrr benda kecik besar lain nak disetelkan. Sampai time lepas nikah, nak tukar baju, skali baju sanding aku tak muat lengan diaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!! Marah gilerrrrrr aku... Time fitting muat sbb dia belum buat lining lengan tu, sbb dia kate last minit baru dia akan buat. Skali bile pakai, lengan tu langsung tak muat. Ukur cemana ntah?? Marah marahhh. Pastu aku terus tetas lining tu, then pakai inner kakak aku yg kaler putih. Dekat sejam berkurung lam bilik setelkan hal baju tu, orang ketuk bnyk kali tapi ishk dok cakap tengah bersiap je. Sedihhh. Dah laaa aku cukup tak berkenan tengok pengantin pakai inner, last2 pek!! Terkono batang idong sendiri :((((

Oh, incik sayang pon cakap, leher dia tak selesa sangat. Haritu dorang kat butik cakap nak betulkan, tapi tak betulkan. Sampai last2 incik sayang cakap, kite takyahlaa pakai baju ni! Tapi aku berkeras nak pakai gak sbb bayar dekat 800 tuuuu, takkan tak pakai! Apalaaa malangnya nasib... Layanan dah memukau dah, tapi kerja plakkk teruk... wuwuuuu :(((

Tensen tengok gambar inner terkeluar begitu.
Ngeeee...

3. Baju sanding incik sayang tak gosok. T_T T_T T_T... Aku dok ingat lace takyah gosok ape sumer, aku lupe langsung ada baju dia skali dengan baju aku, dan ada juga tudung aku yg perlu digosok...

4. Tudung aku pon lupe nak gosok. :(( Teruknyierrr kannn kelam kabut... Sbb aku simpan hal tudung ni last minute, last2 aku lupe langsung pasal tudung. Time nak pakai baru ingat. Uwaaaaa!! Last2 tu aku import anak sedara aku mintak gosokkan baju incik sayang. Aku tak tahan berpeluh kalo gosok sendiri, takut mekap cair...

5. Family tak pakai boutonnieres n corsage yang aku buat dulu. Alkisahnye, aku tak jadi bagi family aku pakai sbb rasa cam tak cun plak... Lagipun kakak aku komplen cakap besar sangat. Ingat nak modify tapi tak sompek. Terbiar dalam plastik nun T_T

6. Mekap macam hantu. Mekap haritu aku rasa buat ramai orang 'takut' tengok aku. Huaaaaa. Memule aku tengok cermin, ya Allah macam pondan! Pastu, lepas majlis banyak kali kakak aku cakap, "Maaf cakaplah, tapi mmg nampak hitam pipi awak dia mekapkan." Adoiiiii sedih. Nampak macam banyak muke terkejut tengok aku. Cik andam cakap, mmg dia mekap untuk cantek dalam gambar. Mmg dalam gambar ok je pon, tapi apelahhhhh maknanye cantek dalam gambar je, tapi depan2 orang terkezzut T_T Tapi ija n kengkawan aku cakap mekap cantek, ok je blablaa... Tapi nampak muke aku garang. Sile tengok gambar kat atas skali. Sooooo dorang suruh senyum fulll nampak gigi, utk balance ngan wajah harimau garang ittew T_T

Suprisingly, dalam gambar mmg nampak ok.
Gambar raw dari OP nih. Haishhh.

So, bile kat majlis incik sayang, aku siang2 dah cakap kat cik andam, jangan mekap putih n tebal sangat... Pastu nak kaler2 yang comel (-.-), punyelaa takut nampak macam harimau garang lagi. Bile kat umah incik sayang ni, FRANKLY, barulaaa dengar orang memuji 'Canteknyeeeee...'. Walaupun kat kuantan pon ada gak yang puji, "Canteknyeeee....", tapi diikuti dengan 'baju', ataupun 'bilik pengantin', ataupun 'wall sticker'... Kesimpulannye dorang puji canteknya benda2 lain kecuali tuan punye bodi T_T.

Fuh betul2 sedih pasal mekap nih... Ai mean gue seder muke gue nggak secantek mana, tapi mekap patutnye enhance muke kite, bukan makin memburukkan wajah kan... *Aku dah letak gambar time dia tengah buat shading kat muke, tapi kenselll sbb macam membuke pekung plak letak gambar ngan muke dah macam mayat, tapi in the making laaa... T_T*

7. Tadek gambar dengan mak aku time hari kawen!!!!! Huaaaaaaaaaaaaaaaaaa sedey giler babeyyyyy... Mak aku baru keluar sepital 2 hari sebelum majlis, jadik bliau time tu sangat tak larat n blurrr sepanjang masa. Aku plak ngeng tak pegi posing seblah mak, dok atas pelaminnnnn jeee. Huaaa ralat sungguhhhh... Rasa nak pinjam baju pengantin sape2 jap, pastu amek semula gambar ngan mak aku untuk frame nanti. Sedihhh... T_T


Bonda. Nampak sangat tak sihat kan... :(

8. Tirai benang untuk langsir bilik pengantin aku yang sampai sudahhh tak dapat dileraikan. Last2 biar je, takde orang perasan ponn. T_T

Orang kuat team meleraikan kekusutan tirai benang.

Caught on camera - bangun pagi, siap2, terus mengadap tirai.
Orang lain dah sibuk posing, bliau masey gigih meleraikan kekusutan keituan...
Keharuan kesayaan...

Orang kuat seterusnya - malam before kawen.
Huhuuu sayanglah korang!

9. Lighting bilik pengantin yang surammmmm giler... Aku ingatkan time siang, cahaya dari luar masuk jadik terang sikit. Rupenye tidakkk tuan-tuan... Ksimpulannye, banyak gambar punye lighting jadik cam kat rumah tumpangan Ah Hoe.. Hoe Hoe Hoeeee... T_T


Anak sedara aku tanye, nak pasang tak lampu kalimantang sekali dengan lanterns tu?
Aku terus kata tanak, bajet romentis laa konon lighting suram camni...

Romentis sekali kannn lighting ittew?? (-_-")
Jangan marre ija, u look sooo suwit!

Saya pon mau jadi singaaa! :D

10. Bantal nikah tak seperti yang didambakan. Kamek pasrah...

Bantal kecik dan nipis :(
Aku nak yang bebetul besar dan tebal tu ekceli... :(

Tapi segala imperfections nih aku redha je, yelaa ape lagi leh buat kan. Heh hehh. Cuma sesekali teringat rasa macam ouchhhh! Lagipun, nikmat dah jadi wife kepada incik sayang nih dah weighed out segala perkara tak bes yang jadi time hari kawen tu... Rasa sangat tenang lepas dah kawen nih tauuu... Fizikal mmg sangat penat tapi tenang itu yang kite cari!

Ohh! Ada gambar official dengan bloggers yang datang haritu, Rose, Masmona & Nora. Thanks again sudi datang korang!!!

Rose & Masmona

Seronok makan nampak... :P

With nora & fiance

Bizi bersosial dengan nora yang tengah kelam-kalibut mau pulang :))

Okay! Yang penting, it's not about the wedding, it's about the marriage k! Tepuk2 bahu sendiri. Rasa dah 18x ulang statement ni tapi takpe, untuk ingatan bersama! Soooo jangan risau2 lah! Cewahhh!! Daaa~~


Muke ceria dah dapat kawen.
Akhir kata pesanan penaja.
"Kitorang dah kawen, kaorang sudah?"
Hek hekkkk.



Jaga diri & stay pretty!

xoxo,

17 comments:

. i . n . a . z . said...

hahahah... i sudah. sudah stop beranak juga.... don play play.

gadis jumaat said...

Hahahaa.. U konpem lg advance inaz! Don't play play! Nextttt! :P

amElyn said...

i hate my wedding too!
hahah..we are in the same boat lah dear.hukk3.takpe..redha jer..
nanti reception belah lelaki kita buat yang terbaik selagi termampu k.. =)

masmOna said...

sya!!!
oh dasatnya gambar i tengah melantak!! hahahahaha :D

btw, sabar je lah hun. semua itu dugaan yang kita tak terbayang pun kan? yang penting kita syukur dan happi di atas perkahwinan kita itu..

hugs!

anaztasias aira said...

sya, yang penting segalanya selesai =) dan u org first reveal gmbar i dan tunang hahahaa :D.

btw, baju dan mak andam tu u ambik dkt kuantan ke dear? nak tahu details leh . just email anzcis @yahoo.com. tengs =)

sya, paling best sudah kahwin. life after marriage , i jeles tau, nak kawen gak !! :p

kay kamal said...

kalo i..paaaaling sdey will b the make up and baju ketat tu.. =[

p/s: need ur mailing adress..nk anta card. email me at kay_alia@yahoo.com

rose said...

tetibe cam pelik tgk gmbr sendiri..hik3..n tanpa disangka2..u da letak gmbr bakal roomate i sekali..bocor rahsia!hahaha =P

wlpn ade yg kurang tp i suke..suke ..suke..ley?hehe..yg penting semua selamat..n yg penting u da jd wife incik syg u..kn2?

hope u hepi..hepi..n hepi..tiap2 hari..

sya..da dpt ke ape yg i pose ari2..cam risau lak u snyp je..huhu

gadis jumaat said...

amelyn: laaaa u blom setel belah laki ke?? ai sudaaaa... dah buat terbaek dahhhh insyaAllah... :)

mas: hihi tu kire gambar habis kontrol dah ai show off kat blog tuh.. keh keh. kang ai letak gambar u tgh nganga luas2 kang.. keh keh :P yes, syukur is the keyword!

nora: huuu tak kisah kan letak gambar tunang? ai lupe lak mintak permission... sori, kalo u nak ai turunkan gambar tu, buleh... tade masalah. err jawab kat sini aci tak?? aci kann... baju n mekap dua2 dari kl... ai tak sempat survey yg kuantan nora...

kay: iyaaaa mmg sedey, tapi lam keadaan terkawal.. T_T okay, insyaAllah nanti ai email address ai.. tq for inviting!

roseeeeeeeeeeeeeeee! mintak mahap sangat, sumhow i rasa dah reply tapi bile cek balik sent folder lam laptop, n dalam phone, dedua tadek. tsk tsk sori saya hilang ingatan... iyaaaa sudah sampai, sehari dua je lepas rose anta email cakap dah pos tu... thanks a heaps!!

apa?? bakal rumet u ada skali ke lam gambar tu? serious tak prasannn.... :D

amElyn said...

i memang belom buat!
the reception is on January! weeeee*

gadis jumaat said...

lambat giler! weeee!! :-O

rose said...

fuhhh..lega..ingat x sampai lg..cuak i..huhu

ada..yg gmbr time mkn 2..hehe.. =)

gadis jumaat said...

sampai2... tengkiu so much... unfortunately hubby ai keberatan nak pergi tetengah kl time lunch, jadik ai ajak member je rose... uhuu.

ai baru prasan gambar tunanganmu! hihii.

musni said...

kak sya!!!!

i suke gmbr yg last itu...u look very scweeetttt :)

gadis jumaat said...

hihi mallluuu ah! :P mekaceyyy mussss *terus buat profile pic fb* :P

anaztasias aira said...

hahhaa xpe2 i tak kisah la =D. oh okey thanks for the info dear :)

Cik Puan Ninie said...

Bila baca post you ttg nie rasa panas je hati.. 1-1 nya benda yang i xsuka waktu wedding i ialah tuk duduk bersanding atas pelamin bukan pilihan diri dan sangat xsuka pelamin tue dan sampai kesekarang owner butik xpernah minta maaf atau bagi alasan kenapa sesuka hati tukar pelamin yang i book dan sudah settle fullpament before majlis.. kuang ajas kan...

bintanghati said...

hahaha.. klakar la post ni...
nnt nk wat la plak 10 thing ni ms lps kaweng nnt...hihih