Friday, September 6, 2013

To Stay Or Not To Stay

Lamanyier tak tulis sini! Actually ada beberapa kali when I felt like blogging, aku taip taip taip, then rasa macam citer tu tak worth publishing, so aku delete or save as draft je. Tapiii lately aku dok baca blog joe perantau semula, aku rasa macam ruginye lama tak berblog! Ada time kita nak bercerita secara detail tapi macam tak sesuai cite face to face... Macam we're scared that we'll bore people to death. Now that's when blog comes into the picture!

Harini ada coding yang nak kena buat tapi due in Wednesday, so aku relaks2 dululah.. Jumaat konfem takde mood nak buat keje sangat.. Tapi Isnin nanti pon mesti takde mood jugak kan! Hahaaa.. Kesimpulannye berapa hari je laa yang produktif ni ngrrrr... Maaf incik bos!

Aku lately dok berfikir cemana caranya nak mula keje kat oversea. Ini kesinambungan rasa macam takbleh 'grow' sangat kat company skang. By saying grow i mean KAYO. Kehkehhh. Bertitik tolak since dapat increment time dekat2 raya haritu yang sangat secotet.. Frust giler rasanya. Walaupun dah cukup happy ngan bonus yang dapat time yang sama.

Sebab aku pk kalau dalam line consulting, yearly increment amatlah dinanti-nantikan.. Dulu aku penah dapat increment sampai 1k+ kat company lama. Dan setiap kali job hop bleh demand around 1k dari gaji last. Kat line consulting jugak, pendapatan kita tak static, sbb ada mileage claim and the likes, sbb kerja merata2 ikut tempat client kan..

Rindu kekadang tu. At the thoughts of getting myself dressed up to work, sbb dulu keje ngan client kan, so penampilan haruslah diutamakan. Skang aku macam takdelah bersiap macam dulu dah. Atau adakah ini simptom orang dah kawen? Gagaga apa2lah..T_T

Itu yang bila aku gugel2 nak cari keje kat oversea, aku came across dengan satu blog yg sangat detail n informative ni, tentang tawaran keje untuk jadi fruitpicker kat Australia! Mulalah aku pk, kalo ikut kepala aku nih aku on je.. Pk nak kumpul duit secara bes. Kekadang penat keje yang pakai palotak ni, nak gak keje yg berteraskan fizikal, bleh gakkkk aku kurus kott. Hehe.

So, itulah dia. Ramai orang malaysia keje kat ladang sana, yang fresh grad pon ada, yang pakai tudung pon ada. Sbb dengan buat keje tu lagi banyak yang dorang dapat, around 4k+ AUD, ikut kadar kerajinan, so given currency exchange and all, duit malaysia dh dapat banyak tuuu.

Ada sorang forumer siap cakap, anak sedara dia bwk balik beratus ribu lepas keje few years jadi fruitpicker kat oz... Humangaihhhh!

Aku citer kat incik sayang, dia cakap, biar dia keje n aku n baby just dok umah.

Citer kat ija, ija ckp biar kita berempat keje (aku+hubby, ija+hubby), then babies kita bagi mak beliau jaga. Bawak mak beliau sekali ke oz.. Hahahaha nak tergelak aku.. Macam yo-yo nak keje kat oz dah nampak gayanya!.. :D

Ok lunchtime, mau menapau sikit buat alas perut sampai petang...



Jaga diri & stay pretty!

xoxo,

7 comments:

. i . n . a . z . said...

so kalau nak pegi oz, i pun nak ikut. macam menarik je jadi fruitpicker. i wont mind keje buruh asalkan dapat duit ribu2, juta2. i loooiiikkeee

Fara said...

haha.. same laa ai ckp ngan bobo.. sbb masa pegi UK haritu.. imagine.. u can get a good tshirt at 5pounds jek! ok sile jgn convert la.. imejin anda di sana.. kat sni mane dapek? trus trase feeling2 nak pindah obersi..

ouh lagi satu ai suke sebab.. kat sana takde cicok! so rumah taik cicok free.. and no ants juga.. me loikeyyyy!!! jom pindah obersi!!

*maap terlupe daratan*

gadis jumaat said...

inaz, itu laa pasal.. i rasa pon i tak kisah nk keje buruh.. masaelahnya, family mesti bising! hahaaaa..

fara, eee besnyeee... hah bab cicok ai prasan gak! oz pon tadek cicok ai loikeeee... talking bout hujan emas di negeri orang!

hamlet said...

jeng jeng jeng!

kami pun tengah consider nak kerja sana. kerja kutip buah? i can do that! selain dari kerja2 website ke, freelance yang lain. apa pun, dapatkan kerja kat sana dulu baru pk nak tukar.

hmmm, cer share, cer share link tu. hehehe

gadis jumaat said...

Nak masuk line professional aku macam tak yakin je emy.. hahaa nnt aku pm link dia kat ko!

ejashh said...

jomm!!!!

abo-bder said...


شركة تنظيف بالدمام
شركة تنظيف شقق بالدمام
شركة تنظيف فلل بالدمام
شركة تنظيف قصور بالدمام
شركة تنظيف مجالس بالدمام
شركة تنظيف مسابح بالدمام
شركة تنظيف مساجد بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركة تنظيف واجهات حجر بالدمام
شركة تنظيف واجهات زجاج بالدمام
شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة نقل اثاث بالدمام
شركة تنظيف خزانات بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تنظيف بالاحساء
شركة نقل عفش بالدمام والاحساء
شركة تنظيف بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة نقل اثاث بالخبر
شركة تنظيف بالجبيل
شركة تنظيف براس تنورة
شركة تنظيف بالقطيف
شركة تنظيف بالقطيف
شركة تنظيف بسيهات
شركة تنظيف بالظهران
شركة تنظيف بالهفوف
شركة مكافحة حشرات بالاحساء
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة مكافحة حشرات براس تنورة
شركة مكافحة حشرات بالقطيف