Friday, May 17, 2013

Tarantula!

"Mana??"

"Tuuu!!"


Yesss... This blog is abandoned like that.. Ngeeee... (-_-")


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Rasa macam ada satu keperluan untuk mengapdet blog satu kali sebelum career bertukar menjadi mak budak lepas ni. Banyakkkk cite n gambar nak share tapi rasa macam blogging sangat mengambik masa sangat skang, itu yang tak terapdet2.. Mari salahkan fesbuk..

Skang i'm on my 33rd weeks! Kejap je oiiiii! Paling awal lagi 4 minggu akan bersalin, paling lewat lagi 7 minggu... Giler laju..

Pada tahap skang, dah tak boleh baca pengalaman orang bersalin dah... Seram! Before this ai okke jerr.. Fara nina laa niiiiii cakap sakit bersalin sampai tahap meremang sampai ke telinga or something.. Arghhh I couldn't brain that! Serammmmm! :-S

Lain orang lain pengalaman kan... Pengalaman aku sepanjang tempoh bersalin in summary camni:

++ 1st trimester ++
Fatigueness. Loya2 sentiasa n kekadang muntah. Tapi muntah jenis terkawal laaa... Loya tu yg lebih.. Keperluan untuk sentiasa tido n mengantuk manjangggg... Peninggg yg kerapppp.... Tapi takpe... Mama gagahkan je demi si kecik lam perut ini..


++ 2nd trimester ++
Rasa macam orang tak pregnant je. Mmg betul2 babymoon, bebas dari ketidakselesaan pregnancy. Cuma kurang selera makan sikit. Yang aku lalu nak makan, benda2 bersup yang panas-panas. Sampai naik muak incik sayang sbb selalu sangat pergi Johnny's :D Kalau makan nasik pon berkuah yg sup2. Before dis takdenya aku nak pandang kuah2 clear tu.. Dek kerna mknn ala2 healthy nih laa 2x kot berat aku turun time checkup kat klinik. Huhuu kalo tak punyelah payahhh nk turun...

Oh! Deria bau time ni giler2 memuncak... Begini contoh perbualan dengan incik sayang:

"Yang isap okok ekkkkk...", kataku menego incik sayang yg baru turun dari tingkat atas dari jarak 5 meter. Dia biasa isap lam toilet atas yg aku jarang guna, ataupun kat luar umah.

"Terernya! B isap sikit je!", kata incik sayang sambil kasi sengihan kekerangan dia bila kantoi isap rokok.

"Tapi kenapa ada bau macam lain rokok ni, ada bau wangi... Cigar ke rokok berperisa?"

"Eh manade.. Ooh! Lepas sapkok b ada sembur pewangi nak kasi hilang bau rokok.. Hehe."

Wahhh itupun saya boleh bau! Rasa macam ada superpower sangatttttt!! :D

++ 3rd trimester ++
Deria bauu menurun. Bau mulut sendiri dengan bau kat bilik air pon aku tak bau. Adakah ini sebab aku riak time 2nd trimester sbb mempunyai deria bau paranormal?? Yang pasti incik sayang laa gumbira sbb aku dah tatau bila dia smoking T_T

Rasa giler2 restless kini kembali! Perut berat, bawah perut sakit, nak angkat kaki sebelah untuk pakai spender pon sakit giler. Bergerak dengan halaju grandma. Malu sebenarnya bila org tgk kita tak larat.. Tapi seriously bukan exaggerate, mmg sakit kalau jalan laju2..

Baby saya... Idong gue, bibir incik sayang..
Obvious sangat huhu.
Time scan, sonographer cakap, "Senyum sikit!". 
Sambil geletek perut aku..
Baby terus senyum!! Bagus mendengar kata baby mama.. (♥‿♥)

Hujung kaki pulak bengkak macam tauhu. Especially bila bukak kasut, mmg nampak kesan line kasut dan ketembunan tauhu tersebut T_T. Tak sampai ati nak aplod gamba kaki tauhuu huu huuu.. Cramp yang menggila dari ujung kaki sampai ke lutut n paha mula menjengukkan dirinya. Serious aku tak pnah rasa sebelum pregnant... Sampai menangis2 di remang pagi hari sebab tatahan sakit sangatttt. Incik sayang bila aku mengerang tetibe mmg dia akan terlompat dari tido. Kesian dia. Penyayang lakiku tu.. Akan kuingatkan anakandaku nanti akan pengorbanan bapa mereka..

Kalau aku, punyelah tak sabar kalau kena kejut dari tidur tiba2 camtu. Aku yang kena cramp pon punyelah liat nak bangun bukak mata. Kalau bleh nak sambung tido n mengharap cramp akan hilang sendiri ketika tidur huhu... Padahal incik sayang dah siap bersila kat lantai ni sambil urut kaki aku.. Huhuuu..

Oh! Dan aritu lepas beberapa kali kaki cramp, tetibe kaki dah tak cramp dah... And incik sayang plak cramp! Dia cakap, sebenarnya dia mmg ada doa supaya kalau aku nak kena cramp, biar dia yang kena sbb kesian sangat tengok aku sampai nangis2.. Huuu terharu giler. Biarlaa org kata poyo ke ape... Doa dia ikhlas agaknya, sbb tu aku dah jarang kena cramp pastu. Cuma tetibe malam tadi cramp strikes back setelah sekian lama tak kena. Ngeee!

Dannn.. napsu makan lately adalah sangat memuncak.. Risau aku. Tapi takbleh kontrol, all the time kena mengunyah dan sentiasa lapar. Harap jgn laaa besar sangat baby nanti! Sorammmm!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tak sabar nak pakaikan baby baju ni! Geram sangattttt... :D

Barang baby dah bnyk cross skang. Last wiken aku dah basuh kain2 batik aku yg sekian lama terperuk dalam beg sbb tak pakai untuk persediaan berpantang. Baju2 baby baru lepas basuh n jemur semalam. Ok barang2 cinonent nih susah nak jemur.. Mmg kena beli banyak hanger bulat lagi.. Yang tinggal cuma barang2 besar lah nak diclearkan. Macam pam susu yg paling penting. Gaji bulan depanlah beli kot.. Lelain apa ek, carseat, stroller, tapi tu last priority lah, lepas pantang pon takpe bagi aku.

Antara hasil pembasuhan malam tadi.

Ni pon antara sebab malas nak apdet blog gak.
Sebab gambar dari camera phone tak terang.. Tensen je berbintik2..
Sabar je lah ye..

Barang aku pon bnyk gak belum clear ni. Bengkung, set berpantang, dan begitu dan begini.. Phewwww.

Oklahhh... Nanti (janji manis) sambung lagi...



Jaga diri & stay pretty!

xoxo,

6 comments:

Cik Puan Tqah said...

congrats..pinky2 mesti gugurl.. baju boboy xbyk choice..jeles.. hihihi.. xsia-sia kasi kuih cincin last year.. last2 kite preggy lebih kurang.masa kasi kuih cincin tu sy still tunangan org.. ops.. jangan marah ur fren kasitau sape u sbnr..hihi

ejashh said...

pendeknye hapdettt!!!wahaha trr trr selamat berada di labour room. percayalahhh..taim jahit lebey sakit dr taim nak bsalin..rs nak tendang2 je doc kat ujung kaki tambah2 ble dia kuarkn ayat 'darah bykk,luka dalammm'..sakit pulak ati kite dgr!

Faizah^Ramli said...

kak sya...pengalaman spnjg tempoh bersalin ke mengandung?hehe :d sedikit konfius di situ... hihi

Faizah^Ramli said...

Eh 1lg kak sya...corak lembu mmg xtinggal eh sejak zaman UTP...hehehehe :D

gadis jumaat said...

Tqah: hahaha... mmg tak sia2.. tuan kuih cincin yang sangat didambakan itu.. u pon dekat2 due ek? syabbas...

eja: dengki tau bagitau sakit kena jahit.. aum!! ai akan pastikan doktor itu sampai utk ditendang wakakaka...

combi: wahaha tak pasan!! anda sungguh bermata tajam hewhewwww... prasan dah bersalin... T_T

corak lembu kat utp adalah trademark musni yee... ksya takde huhuu..

Fara said...

hahaha.. ingat dah komen rupenye belum.. betul whatt.. ape yg ai citer tu.. kikiki.. oh btw.. u kene ejas laa komen yu ni kene tapis.. anon tu kat i nye pon besepah bikin spam! ish3