Wednesday, November 14, 2012

7 Weeks & Loving It!

Harini adalah takde mood teramat nak buat keje... Smalam cuti, esok dan esok2 cuti buatkan aku rasa malas langsung nak melayan codings harini. Setakat memandang sepi je laa n menghitung jam nak pulang..

Sebenarnya apdet blog sbb nak bagitau aku dah peknen!!! Haa tudiaaa terus melompat ke topik utama. Hahaaaa mmg tak sangka2 langsung.. Sampai terpk, entah2 takde peluang nak merasa pengalaman pregnant tu. Yelah we never know kan... Tapi tiba2, kchinggg dapat 2 lines after lewat seminggu. Sebelum ni dah bnyk kali tertipu sal period lewat ni.. Skali kali ni melekat. Terkedu mak jemah pegi bagitau incik sayang dapat 2 pink lines.. Rasa cam satu achievement plak.. Muakakaa...

Incik sayang lagi best, reaction dia muke dah tersenyum lebarrr ni tapi takde bunyik, after some time baru 'yeayyyyyy!' Hihi priceless... Tapi pastu dia belikan lagi 2 test kits laa sbb nak konfemkan btol tak peknen, dan semuanya dpt 2 lines.. :D

Dalam seminggu b4 that baru melepas perasaan kat fb, ckp sal tensen melayan sorang kawan yg stiap kali msg mesti tanye dah peknen ke belum.. macamkan takde soalan lain dah. Stress gua.. Pastu ada sembang2 dengan teamlead yg berpengalaman menunggu 7 tahun nak dapat anak, 4 kali keguguran.. Dia kata, bila kita tak dapat baby, mungkin jugak ujian ni bukan untuk kita sahaja, mungkin jugak ujian untuk orang yang dah ada baby, tengok diorang riak tak dengan nikmat yang diorang ada. Maklumlah dia dapat apa yg kita takde.. Dan ramai kawan dia yg after 1st baby, dah susah dapat 2nd baby.. Masing2 ada ujian sendiri, jadi tak perlulah nak bermegah dgn apa2 nikmat yg kita rasa kita ada.. Syukur sudah..

Dulu teamlead aku kata dia pon cam aku, rasa tak ready nk ada baby, dan mungkin ada kata2 yg kita cakap yg menampakkan kita sombong dengan nikmat Allah...

Dia kata dulu dia slalu pk, "Berdua pon ok je kot, takde baby pon ok je.." Exactly macam apa yg aku pernah pk! Aku nih bukan jenis terlalu suka budak2, dan rasa cepat annoyed dengan budak yang mengada2, rasa macam maternal instinct tu kurang.. Teamlead aku pon cakap dia dulu macam tu, last2 "Haa amekkk kau 7 tahun baru dapat anak..", kata beliau sendiri.

Sooo, malam tu after work, teamlead aku tinggalkan aku dengan satu perasaan yg sungguh lega dapat share such things dengan orang lain yang ada pengalaman lambat dapat baby ni, dan dalam masa yg sama buat aku muhasabah diri aku giler2... Aku mula terpk, entah2 btol aku dah berbunyi riak dalam ayat aku before this.. Aku pk balik apa yg aku pernah bagitau orang. Yang paling aku ingat aku mmg cakap aku belum ready financially untuk ada baby. Manjangnye tak ready... Padahal aku lupe baby tu rezeki yang Allah nak bagi, bukan bleh main dapat camtu je... Aku plak eh main nak tanak plak dia.. Nak ikut timing sendiri. So aku rasa aku dihukum sebab tu...

Baru2 ni bile aku bagitau incik sayang, "Yanggg... Kita dapat baby exactly 2 tahun lepas kite kawen.." Incik sayang cakap, "Hah! Exactly mcm yyg penah cakap dulu, nak ada baby lepas setahun dua kawen...", ya Allah aku ingat tak ingat je aku penah ckp camtu... Mmg apa yg dapat tu sebenarnye apa yg kita sendiri mintak sebenarnya..

Dalam kereta lepas Maghrib on the way balik umah dari kantor, lepas sembang dengan teamlead tu, aku nanges mengadu dengan Dia.. Aku tak suke bile orang rekemen itu ini untuk dapat baby, especially bila aku tak mintak khidmat nasihat dorang, bagi aku benda first yg aku kena buat adalah perbaiki hubungan aku dengan Allah... Ya Allah I've learnt my lesson... Aku mintak ampun kalau ada kata2 aku yg menampakkan aku sombong, tapi sesungguhnya mmg aku tak berniat nak sombong... Kata2 tu lahir sbb aku rasa terlalu takut tak mampu dalam bnyk perkara especially financial, takut sampai tahap nak ke klinik baby sakit tak cukup duit, things like that... Aku taknak baby aku susah.. Skang aku masih takut tak mampu semua tu tapi aku nak jugak ada baby. The rest serahkan dalam tangan Allah. Aku mohon ampun kalau sebab kata2 aku aku dihukum camni, tapi kurniakanlah zuriat kepadaku, sebab aku tahu aku manusia lemah yang boleh tersilap dalam setiap tindak tanduk dan perbuatan, alangkan perempuan yg kelihatan tak layak nak ada baby pon Kau kurniakan baby, macam perempuan2 yg buang bayi dari tingkat atas bangunan, aku bukan seperti mereka ya Allah.. Jadi ampunkanlah aku..

Allah mmg Maha Mendengar... Mmg aku preknen tak lama lepas session one to one aku dengan Allah tu... Aku bukan tak pernah mohon ampun n solat taubat n solat hajat, tapi aku rasa maybe aku tak all out mintak ampun n mintak zuriat before this kot.. Aku mintak tapi aku tak sure betul ke aku nak baby? Itu yang Allah tak bagi lagi..

So... Skang ni aku harap baby sihat sampai lahir pastu dipanjangkan umur dia... Tak sabar giler rasanya nak menimang beliau.. :D Doakan aku dapat twin! Teringin gilerrrrr... Tapi kalau tak dapat pon takpe, redha aja. Dapat peknen pon dah cukup bersyukur dah ni huhuuuu....

Oklah... Nnt sambung cerita2 lagi.. See ya later alligata! ♥




Jaga diri & stay pretty!

xoxo,

14 comments:

Anonymous said...

Alhamdulillah..

congratz awak.. saya pon penah terfikir macam yang awak cakap tu.. penah terlepas pasal tak nak anak lagi.. tup tup dah setahun lebih kawen masih takde rezeki.. huhu

Alhamdulillah Allah Maha Mengasihani, Dia beri juga peluang tu kepada saya akhirnya.. skang saya pon dah nak masuk 4bulan preggy..syukur kerana diberi peluang itu.. :')

u take care okay..

-ur silent reader hehe-

gadis jumaat said...

Congrats to u too! :)))
Itulah ujian n hukuman masing2 kan.. Yang penting bila rasa buat salah kena mintak ampun... Jgn nak ego2 dah kan.. Semoga baby kita slamat spanjang tempoh 9 bulan dlm perut ni.. Amin!

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

salam GJ,
Alhamdulillah.tahniah atas kehamilannya. moga mama dan baby sihat2 ya.sy masih berusaha.moga ada rezeki nanti. =)

Fara said...

untuk second baby ni i pon made the same mistake sya.. i ke bobo ke.. same.. dua2 asyik pk not now.. finacially mmg tak cukup.. until satu masa tu ai ckp dgn bobo.. smpi bila nak pk financially je... umur makin meningkat.. if not now bila? so we tried.. try punye try tak sangkut2.. sgt frustrating.. even masa i tau i pregger 2nd time ni sebenanye awal2 byk kali i test dpt 1 line and i down gila.. bila dah down tu agaknye.. i dpt pengajaran laa kot.. pegi clinic ingat ade ketumbuhan ke ape.. tau2 i dah pon pregnant.. syukur..

so hari ni i have 2 good news! 1st is dpt tau my fren dat is yu! dah pregnant and 2nd... u finally apdet blog! yayyy!!!

hambek ko! skit nye pjg komen! :P

anaztasias nora aira said...

tahniah sya !! berita yang baik sempena memasuki tahun baru ini :)

gadis jumaat said...

W'salam Khumaera, terima kasih atas doa! :") semoga yang dihajatkan akan segera tercapai..

Hahaha fara... kalo camni ai sanggup jarang2 tulis blog utk dpt komen pepanjang dari u he heee... btol u ckp, sbb umo makin meningkat tu laa yg risau, nak tunggu btol2 ready bile laa kannn... ishk. padahal Allah dah janji kan setiap anak tu ada rezeki masing2..

tengkiu nora! baby tahun baru.... :D

Mila Ahmad said...

tahniah ye :)

Fara said...

owh jgn lah begitu.. hari2 i click nk tgk ade apdet ke tak hokkeeee.. tak baik tau seorang bakal ibu membuli ibu yg lain.. muahahaahahaha...

Meey@ said...

sya!!! lama xdgr kaba u.alhamdulillah, tahniah tau!sy terkesan dgn coretan kamu.mungkin ada riak dgn tuhan sbb tu i pun masih x preg lagi..apa2 pun, take care urself! i'm happy for you=)

gadis jumaat said...

Thanks Mila! :)
Fara, rasa macam bnyk sangat consume masa kalau taip blog.. Itu yg jarang sgt dpt up entry tu.. :D
Meeya... lamanye blog tak berapdet.. Ke dah ada blog baru? thank u thank u.. harap u cepat2 dpt baby jugak!! take care..

azrinna said...

Alhamdulillah dan tahniah. Mudah-mudahan akan terus dimurahkan rezeki.

saifudin said...

kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Hanya ada satu kesuksesan yaitu bila kita bisa menjalani kehidupan ini sesuai dengan yang kita inginkan.

Anonymous said...

Salam

Kalau x silap saya..awak la yang pergi butik Diana kat Semua House kan untuk baju bridal Plus Size.. Owner butik cari awak..dorg nk berterima kasih sbb promo butik mereka..maybe dorg nk bg token (sbb sy baru je visit butik mrk slps baca blog awak..)

gadis jumaat said...

thank u azrinna... :)

wsalam.. haha betul laa tu, diana bridal ye... tak sangka plak sampai owner tau hehe. awak kirim salam je laa kat owner ya.. :)