Friday, February 10, 2012

Same Song, Different Verse

Hati aku agak panas smalam bile aku discover design aku jadi profile pic on some other blogshop.

Exact design. Tukar kaler je. Aku rasa it's only natural to get mad about this. True designers n other creative people taulah cemana perasaan ini. Setiap design yg aku buat tuh mmg nampak simple tapi tau kah anda bahawa nak buat design yang simple tu jadi cantek adalah sukar?

Dahla design LADYBIRD nih penuh nilai sentimental sbb aku buat ngan penuh kasih sayang sbb nak hadiahkan kat the Malaysia's sweetheart - Hanis Zalikha n her family haritu... Huu.

I think this is really unethical, especially when u're running a business. Kalau utk personal use bolehlaaa diadjust. Ni siap terang2 upload ke page sendiri. Design orang lain pon ada dicilok. Tak pk ke, the likelihood of having the owner spotted his/her designs in your collections is high!

Tapi lepas aku pm bliau, nampak gayanye mmg dia tak kisah kalau org tau itu mmg bukan originally design bliau T_T. Alasan bliau, customer dtg bwk design yg berkenan so dia just ikut je la. Takleh salahkan dia. 'To copy, I'm not like that..', kata bliau. Persoalannye does that put your heart at rest? Lupekah dia akan perkataan 'berkat' dalam berniaga atau apa jua urusan hidup? At least have some decency by not uploading it on the net. Takdelaa aku tau kan...

Customer aku pon ada yg mintak aku design samting cam org lain pny, tapi terang2 aku cakap, aku takleh tiru sebijik sbb tanak ada problem in the future. Pastu hati pon berdebar2 je nak tiru design org lain, dah berdebar tu maknanya apa? Maknanye benda tu salah laa... Cemana lah org lain bleh slamber n openly share plak design yg ditiru tu? Tak pahammm.

Kawan aku lagi bes, kalau ada org mintak dia tiru design beg orang lain (kawan aku jual handmade bags), dia suruh orang tu order dengan tuan asal je sbb dia respek kreativiti org lain! Unlike certain people! Lesson learnt. Pasni aku pon akan cakap camtu...

“The secret to creativity is knowing how to hide your sources.” —Albert Einstein

Exactly, mendiang Albert.

Bukanlah takleh tiru langsung, tapi kenalah guna creative juice sendiri jugak kasik campo2... I have nothing against cilok idea sikit2 n guna gambar org lain sebagai penambah perisa... Contohnye cam gambar kat bawah ni (source):

Pengalaman aku kali ni buat aku teringat balik entri Ladynoe yang ni - Sesungguhnya Plagiat Itu Memang Menyakitkan Hati.

Mmg betul noe... Though to some, it's only a pebble in their shoe...



Jaga diri & stay pretty!

xoxo,

6 comments:

nuha hayati said...

sy paham perasaan sis terhadap isu plagiat tu. memang sakit hati. tapi sy ngaku sy pon akan amek 1 design org utk buat jd design kad kahwin sy. sy buat mcm tu sbb tak reti nak design sndiri, tak lebih dari itu. honestly, rasa takut tu memang ada..like you said.

gadis jumaat said...

kalau utk kegunaan sendiri n buat senyap2 je mungkin tak kisah kot nuha... ini bile letak kat page sendiri then advertise design yg orang lain originally buat, pastu take credit for it... yg tu mmg rasa tak puas ati... dahla sesama malaysian nak buat camtu. appara..

iedaurora said...

im designer to so sangat faham, they can copy but we stil the best kan!

Anonymous said...

gerek??

gadis jumaat said...

iedaurora: alamak soriiii termiss komenn... glad u understood it well! :)

yaaaaa, gerekkkk!! cemana bleh sesat sini niiii..

iandmy Story said...

Birthday Return Gifts for Kids
Birthday Return Gifts for Kids india
Personalised Gifts For Kids
Send Birthday Gifts to India
Send to india Rakhi gifts