Tuesday, March 15, 2011

I Love My Night Job!

Aku slalu cakap kat member aku, kalaulah aku takde commitments, konpem aku tak teragak nak start buat home-based bisnes cam side job aku skang nih dengan penuh hepinya... Jeles aku tengok minah2 salleh yang dah berjaya ngan produk memasing n fully working from home!


Maybe it's too early to say that, tapi kepuasan tu yang kite cari! Walaupun buat masa skang nih income dari side job masih jauh lagi dr monthly income aku, tapi orang kata, duit tu tak putus dalam tangan. Aku suke cerita kat incik sayang pasal order2 yang aku terima, macam, "Yang harini dapat order 1500000 thank you tags untuk wedding, customer tu dari batu pahat...", contohnye laa kannn Semua aku report kat bliau. Dia pon slalu tunjuk dia interested nak tau sape yang order...


Kekadang kan kitorang pandang memasing in disbelief, macam tak caya je dengan order tak putus yang aku dapat, dengan total sales yang agak baik for a starter like me nih. Cam tak register lam kepala kitorang yang thank u tags yang sekecik tu boleh membantu ekonomi kami sekeluarga? Bayangkan? Itu yang pandang memasing in disbelief tu...


Kesimpulannye di sini adalah, nak duit kena usaha banyak-banyak, jangan dok diam tunggu gaji masuk je... Susah...



Okay skang nak share miscellanous items yang customers aku request selain tq tags & buttons, kot-kot lah ada orang lain yang berminat. Kan aku pernah tulis i'm open to suggestions & try me kalo ada idea yang membabitkan ape2 yang aku tengah kerjakan ni? So kalau ada cadangan2 bernas selain dari yang aku pernah tunjuk dalam blog aku nih, dipersilakan kemukakan pada hamba, kalau hamba rasa feasible, marilah kite teruskan... 



 

Ini set of 20 postcards yang diorder oleh customer yang bernama pjoy untuk guestbook table beliau... Quotes semua dia yang bagi. Siap suruh keep the change 5 hengget lagi! Hahaaa suka suka. Aku print semua ni atas artcard 260gsm. Design semua aku outsourcedkan kat incik sayang sebab aku tak cukup tangan time order ni diterima...

Ni pulak business card untuk jiran aku yang request finishing yang lain dari lain sket, dia kata nak macam scallop cut kat hujung2. Time tu baru gua teringat gua ada Martha Stewart's edge punch yang bertajuk DOTTED SCALLOP beb! Dah ter-abandoned sejak dok gune scallop punch je... Illustration pon aku buat untuk beliau.

So sesape yang ada online business yang berminat nak buat business card camni, blehlaa contact aku at girlfridayz@yahoo.com.au... Dare to be different bebeh...

Okay berbalik pada thank you tags.


Ini thank you tags untuk internal event in petronas yang kawan aku tempah. Rasa macam kelakar pulak gune scallop cut untuk formal event hehee Beku otakku bile kena improvise logo asal yg background kaler kelabu flat. Last2 aku buat efek sinar cahaya yang memancor dari belakang tangan n globe tu je. Beku otak bile takleh design fancy2 hahaaaa...


Okay ini orang batu pahat yang order latest. Yang aku nak cerita adalah kisah di sebalik tq tags ni... Memule aku design aku rasa comel. Pastu bile aku design macam2 lagi design lain, aku rasa menyampah plak ngan design ni, macam too simple ke apetahhhh. Nyaris2 nak buang dari list 'tq tags design', tapi dalam bertangguh2 tu, ada orang order design ni. Oh maknanye ada orang tengok design ni cun! Lepas tu ada orang order dan order lagi design yang sama! Dah jadi best seller laa pulak design simple aku yang nih... Soooo tak jadi buang dari list. Nasib baik tak buang!!

Pastu haritu aku beli foam paper saje2 nak buat owl brooch. Foam paper tu yang macam yoga mat tapi dia nipis sket tu. Hehe taktau nak explain cemana. Halfway buat, aku tengok terlalu 'kartun' sangat laa brooch daripada foam paper ni... Nampak childish sangat final product dia. Pastu time aku pegi beli 'mata patung' kat kedai barang jahit tu, dia tanye aku, taknak beli kain felt ke?

Soooo long story short, itu yang last2 terjadinye akan owl brooch daripada kain felt sebegini... Instantly falling in love with felt craft... Banyak aku nak trai lagi guna kain felt pasni...

Yang ada love ni untuk incik sayang.

Ni bahagian belakang yang dah dilekatkan dengan pin yang dilekatkan dengan glue gun.


Siappp owl daku 4 ekor...  :")
Design ni of course ada tiru2 sket kat google, tapi aku ubah di sana sini ikut suka aku.


Aku tengah eksaited nak buat handphone casing daripada kain felt nih... Nothing new, design amek dari internet je, tapi ia adalah unikkkk sangat jadi saya mau trai! Nak buat cantek2 tahap orang berdarah hidung tengok, pastu terus geram nak order haha! Wish me luck!

Babai!





Jaga diri & stay pretty!

xoxo,

8 comments:

Adawiyah A.Halim said...

kreatif sungguh la awak ni..kagum tol..good luck yer..i.Allah sy akan buat order..juz wait n see =)

masmOna said...

syaaaa!!OMG kreatif sungguh kamu..
nape lah u tak start biz nih b4 ai kawen. haha.

btw, tq tag simple pink tu santek lah. less is more, rite? suka! and the owl, tak pernah i terpk boleh buat. huhu

hamlet said...

Well done Sya. Sukanya aku baca kejayaan anda. Jeles pun ada sebab aku rasa dah lama aku delay business proposal sendiri.

Dalam masa 2-3 bulan lagi insyaAllah akan berjalan.

Go Sya agogogo!

gadis jumaat said...

thanx adawiyah for the support! kalau order nanti konpem saya kasi free Gadis Jumaat's goodies ecehh!

wahai masmona, dah abis hanimun ke?? keh kehhhh.... ai blom dapat seru nak buat sebelum u kawen... keh keh... thanks & thanks for that :D

emy, blom kejayaan secara total laa hahaha. lagipun benda camni fluctuates.. one day u got 15 orders per day, the next day zero.. aku menantikan bisnes apekahhh yang kao maksudkan ittew.. nyam nyammss

ejashh said...

ye contohnya mcm sy arituh ye..order button..siap ada delivery kpd org yg sy nk adiahkan tuh..takyah ssh2 pos lg :D

Cik Puan Fara said...

wah kak sya.. sungguh berjaya skrg.. hepi kan.. mesti sgt puasssss :)

good luck okay

gadis jumaat said...

belum sungguh berjaya laa bebeh...br suam2 kuku heh heh... tapi part puas tu mmg btoi!! tengkiu for the wish!! :D

nur aishah bte abd hadi said...

cantik lah
kalo nk order tq tag mcm tu berapa ye
dlm 700pcs jewk
email sy : dska_032@yahoo.com