Thursday, July 14, 2011

Khabar Dari Tingkat 61

Lamanyeee tak apdet belogg!! Memang takde apa nak cite sangat pon kecuali aktiviti2 boring mengadap kerja kat opis. Aku rasa mata aku ni makin hari makin rabun... Berpinar2 bile tengok skrin, n lately petang2 selalu pening sampaikan boss pon cakap, "Aik ni macam mana ni, muda-muda dah tak nampak..." T_T

Tengok kiri-kanan, bos aku macam takde dari pagi tadi ni... Itu yang terasa nak apdet blog sambil dengar lagu Aizat Amdan - Sungai Lui.

Skang aku dalam mode agak menggeletar lutut sebab belum dapat kerja baru ni. Awal bulan haritu aku dah tender resignation, so skang aku ada tempoh kurang 2 bulan utk dpt keje baru. Sengaja aku tak tunggu dpt keje baru dulu baru tender, sbb biasanya SAP nih kalau nak pakai orang, dan-dan tu jugak nak pakai... Tak tunggu abis notice period. Cam kawan aku pon kena bayar penalty gaji sebulan sebab dia kasik notice period sebulan je..

Risau gak nih, blom ada employer yg pggl utk interview. Cuma haritu ada agent yg call aku tanya interested nak join IBM tak? Aku kata interested je... Cuma kalau diberi pilihan, IBM nih sebenarnye bukanlah kompeni pilihan sbb aku pernah keje ngan team dorang, mmg all work n no play lah... Workaholic banget. Dorang sendiri cakap, IBM tu stands for 'I Balik Malam' T_T. Then dorang ckp, company tu tak prefer nak amek perempuan yg dah kawen sbb konpem takleh slalu nak stayback kan...

Memule tu aku target nak join HP Cyberlala tapiiiiii silap percaturan. Member aku siap nak adjustkan untuk aku dah. Memule agak konpiden bleh get through sbb member aku cakap, dorang mmg nak amek ex-UTP. Sekaaaaali bile aku hantar cv, rupenye dorang cuma nak amek junior abaper je, bukan intermediate level cam aku. So skian trima kaseey... So kalo aku dpt join pon, gaji sama cam gaji skang je laa.. Jadi apelah maknanye lompat kompeni kan... :(

Skang ni aku main apply je termasuk kat Singapore, tapi contract positions macam utk 6 bulan camtu je laa, aku pon takmo long distance relationship dengan incik sayang weh...

Oh aku tak cite kan apa yg motivate aku untuk membarbie-buta tender resignation sebelum dpt offer lain kan? Hmmmm... Kalau org tanye biasanye aku jawab, sbb kat sini, salary selalu delay je, pastu claims pon tak bayar2, jadi menunjukkan company ni agak kurang stable kan... Senang cite aku jawab camtu je laa.

Tapi hakikat sebenarnye aku rasa, sbb aku stress dicampakkan ke projek ni... Aku tak suke org tengok aku as someone yang mudah givap, sbb tu laa aku tak cite soal2 stress ni bile org tanye 'nape nak berenti'. Tapi seriously, imagine bila 3years++ aku punye experience in A, aku dah rasa terer sket dah in A, tetibe kena buat B, yang aku mmg clueless abis, cuma ada sikit-sikittt je sama dengan A. Mulalaaa aku rasa mcm fresh grad smula.. Tak bes langsung ok. Dahlaa kat sini tight datelines manjang..

Fuh apepon, harapnye this is all for the better. To quote ex-colleague aku - 'tak lompat, tak naik gaji'. Sungguh tepat sekali. Harapnye adalah employer yang sudi hire aku, dan harapnye takyah pindah2 dah laa lepas ni... Penat okay nak go through interviews..

Okeh! Mintak doakan aku (lagi) ek... :))








Jaga diri & stay pretty!

xoxo,